Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. El paper de les tecnologies en la transformació social i econòmica

El paper de les tecnologies en la transformació social i econòmica

Escrito por Redacción TNI el 09/11/2021 a las 16:06:24
838

L’Associació Graustic ha celebrat avui la Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a Catalunya al CosmoCaixa de Barcelona. Més de 300 professionals TIC i del teixit empresarial de Catalunya han assistit a la trobada “que compta amb una història i trajectòria important, tant pel país com pel sector de les noves tecnologies”, com ha afirmat David Ferrer, secretari general de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Ferrer ha estat l’encarregat de protagonitzar la conferència inaugural, en la qual ha ofert una visió retrospectiva dels 25 anys de l’alliberament del sector de les telecomunicacions i l’evolució de les polítiques públiques en les infraestructures digitals amb la missió d’esdevenir un país capdavanter a Europa fomentant la societat digital a tot el territori.

 

Enguany, la jornada s’ha centrat en el paper de les noves tecnologies en la transformació econòmica i social en un context post-pandèmic. Ponents de primer nivell han reflexionat en diferents taules rodones sobre el valor les TIC en diversos àmbits com la salut, el finançament, la cultura, l’economia circular, les energies renovables i també l’educació amb l’objectiu d’identificar els reptes de futur que se’ns presenten i de quina manera ens poden ajudar les TIC a construir un futur més sostenible i saludable. 

 

En aquesta línia, el president de GRAUSTIC i vicepresident de l’Associació de professionals TIC de Catalunya (APTICC), Dani Pujol,ha assegurat que “les empreses del sector digital i els professionals de les TIC hem de veure com podem ajudar en aquest món post-pandèmic,  i en la crisi econòmica i social en què estem immersos i que, a més a més, es van complicant amb noves variables com la crisi energètica, del transport o la manca de matèries primeres”.

 

Una de les taules de la jornada ha repassat precisament els reptes de futur en el sector de la salut, especialment després de la pandèmia. Els professionals dels diferents sectors sanitaris han estat d’acord en què les tecnologies digitals son determinants pel futur de la salut i permeten crear nous sistemes per recollir dades dels pacients, que són la clau per  crear nous algoritmes que facilitaran una atenció personalitzada, amb monitorització remota de pacients, diagnòstics específics, i eines i noves aplicacions que, a través d’un dispositiu mòbil, permetin accés a la salut des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

 

En aquest sentit, l’objectiu general és situar al pacient al centre i treballar perquè les noves tecnologies com el Big Data o la intel·ligència artificial, que permeten fer prediccions més acurades i anticipar-se, ajudin a millorar el sistema sanitari per tal de generar valor i impacte en la ciutadania. 

 

La jornada, presentada per la periodista i doctora en comunicació Sílvia Cóppulo, ha comptat amb una conferència magistral  a càrrec d’Andreu Vilamitjana, General Manager de CISCO. Sota el títol “Les TIC: un repte i una oportunitat històrica”, Vilamitjana ha reflexionat sobre diversos àmbits que cal millorar com la bretxa digital, la bretxa de gènere, la petjada de carboni o la formació en competències digitals. “Tenim una oportunitat única per reactivar l’economia mundial i impulsar la innovació per crear organitzacions més justes, més flexibles i més resistents per un futur més inclusiu per als col·lectius desafavorits”, ha afirmat.

 

La inauguració de la diada ha comptat amb la participació de Josep González, president d’Honor de PIMEC; Francesc Belver Vallès, tinent d’alcalde de l’Àrea de Planificació Estratègica i Econòmica, Joventut i Esports de l’Hospitalet de Llobregat i Jaume Oliveras, president del Consorci LOCALRET. La cloenda ha anat a càrrec de Jordi Bosch García, president de la Comissió d’Innovació de Foment del Treball; Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, i Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull.

 

L’edició d’enguany ha potenciat el format híbrid, amb tres taules rodones (urbanisme digital, polítiques 5G i iniciatives IoT) que es van celebrar en format digital el dimecres 3 de novembre i la jornada híbrida (presencial ionline) al CosmoCaixa del dia 4.