Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. Èxit de participació i de nivell de ponències a les Jornades GrausTIC 202

Èxit de participació i de nivell de ponències a les Jornades GrausTIC 202

Escrito por Redacción TNI el 19/11/2024 a las 12:28:57
372

El sector TIC de Catalunya es va reunir la setmana passada en el marc de les jornades de GrausTIC, coneguda com  Diada GrausTIC, un congrés que, durant dos dies intensos, va convertir-se en l’epicentre de la reflexió sobre l’impacte de la tecnologia, la innovació i el debat sobre el futur digital. Amb una assistència rècord de gairebé 1.000 professionals de més de 400 empreses, aquesta edició ha estat un punt de referència per a la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i les tecnologies de la informació i comunicació. I es consolida ja aquesta mirada transversal, amb participació de professionals de molts àmbits diferents on l’eix vertebrador és la tecnologia.

 

Les jornades van comptar amb 30 taules rodones, on més de 200 experts de primer nivell van compartir experiències, coneixements i reflexions sobre temàtiques d’actualitat, abordant tant els reptes com les oportunitats del sector. L’esdeveniment compta amb el suport de les principals institucions acadèmiques i polítiques del país, així com un destacat nombre d’empreses TIC col·laboradores.

 

Tant als actes inaugurals i de cloenda com a les taules rodones hi va haver representants destacats del món acadèmic, com garant del necessari esperit crític que han de tenir aquest tipus de jornades i, més avui en dia, amb l’evolució de la Intel·ligència Artificial: el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el rector de la Universitat Ramon Llull i la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’exrector de la Universitat Ramon Llull i actual president de l’Associació Europea d’Universitats. Així com destacats representants dels centres tecnològics i de recerca de Catalunya: Barcelona Supercomputing Centre, Institut català de Fotònica, i2cat, Eurecat, Tecnocampus, etc.

 

Les jornades van tenir lloc a la Torre Telefónica Diagonal 00, on el director general de Telefónica de Catalunya va donar la benvinguda. La Diada GrausTIC va comptar amb una presencia institucional destacada i sobretot molt participativa, encapçalada pel secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat de Catalunya i la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i el tinent alcalde d’Economia i Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, així com diferents representants de la pròpia Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, reforçant l’aposta institucional per la transformació digital del territori.

 

Les jornades no només van oferir contingut tècnic, sinó també espais de debat cultural i humanístic, com la sessió liderada per la Natalia Prats, directora de tecnologia de la Corporació de Mitjans Audiovisuals, on van participar Carles Grau, exdirector de la Mobile World Capital Barcelona, i Joana Barbany, exdirectora general de Societat Digital, que van reflexionar sobre la humanització de la tecnologia a partir dels dos llibres escrits per cadascun d’ells.

 

Un dels moments més destacats va ser l’entrevista personal de Sílvia Cóppulo a Tobías Martínez, exdirector general de Cellnex, com a reconeixement a la seva trajectòria en el sector de les telecomunicacions.

 

La conferència inaugural, a càrrec de l’arqueòleg i pensador Eudald Carbonell, i liderada pel doctor Sanromà, actual president de CivicAI i fundador de Tinet, va aportar una visió disruptiva sobre el futur de la humanitat gràcies a la tecnologia. Van haver-hi taules molt destacades per la temàtica del moment, com per exemple la que tractava de l’impacte de la IA als mitjans de comunicació, amb la participació de referents de la comunicació en l’àmbit de les TIC com Núria Casas, Mariola Dinarès, Albert Cuesta o la consellera del CAC, Laura Pinyol.

 

Col·laboracions i Premis d’Innovació Digital:

 

Les jornades han estat organitzades per GrausTIC en col·laboració amb entitats com Telecos.cat, el Col·legi d’Informàtics, Cetecno, Secartys, Ametic i altres organitzacions.

 

En el marc de l’esdeveniment es van lliurar els Premis d’Innovació Digital de Catalunya, organitzats amb la participació de 12 entitats clau, incloent: Polítiques Digitals - TIC Catalunya Generalitat de Catalunya Fundació Bit Ajuntament de Barcelona Consorci Localret Tech Barcelona Mobile World Capital Barcelona Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya Fundació iSocial Port de Barcelona BCN Port Innovation Consorci de la Zona Franca de Barcelona Fundació TIC Salut Social, a més de l’amfitrió GrausTIC. Els guardons van tenir un toc especial gràcies a la col·laboració de les escoles de disseny Elisava i l’Escola Internacional de Disseny de Barcelona, que van crear premis amb tecnologia NFT i impressió 3D.

 

“La Diada GrausTIC 2024 ha demostrat ser molt més que un congrés tecnològic: és un espai de connexió, reflexió i projecció dels professionals catalans que reforça Catalunya al mapa com un hub d’innovació i lideratge en el sector digital, però sobretot és un espai de pensament i reflexió dels professionals de casa nostra cap als propis professionals. En un entorn on la capital catalana és la seu dels principals certàmens internacionals de tecnologia, on el món ens explica el que fa i nosaltres tenim l’oportunitat d’explicar-nos al món, la Diada és un complement local perfecte per tenir un espai dels d’aquí pels d’aquí”, ha afirmat Josep Ramon Ferrer, president de GrausTIC.