Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Noticias
  4. >
  5. Referents del talent i lideratge femenins en l'àmbit tecnològic

Referents del talent i lideratge femenins en l'àmbit tecnològic

Escrito por Redacción TNI el 21/11/2023 a las 18:55:17
1012

Un total de 7 dones i 2 entitats han estat distingides amb els ‘Premis DonaTIC 2023’, d’entre 86 candidatures presentades, en un acte que s’ha celebrat aquesta tarda al Convent dels Àngels, a Barcelona. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, i la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo Moliner, ha presidit l’acte, que per primera vegada s’ha emmarcat en la celebració del Dia Internacional de la Dona Emprenedora (19 de novembre) per incidir en la necessitat de promoure l’apoderament, l’emprenedoria i el lideratge del talent femení en l’àmbit tecnològic i digital.

 

Les noves tecnologies, les més disruptives, han canviat la nostra vida i la de les noves generacions. Ara estem en un moment cruïlla on s'està decidint què i com serem en uns anys, i per això és imprescindible que lluitem per combatre la bretxa de gènere, perquè és injust que excloguem la meitat de la població d'aquestes oportunitats”, ha afirmat el conseller Torrent en la cloenda de l’acte. “Dones com vosaltres sou referents com a model d'inspiració i ens ajudeu en el propòsit de la transformació feminista que impulsem des del Govern”, ha reblat.

 

En aquest mateix sentit s’ha expressat la secretària Tost en la seva intervenció, en què ha agraït a candidates, finalistes i guanyadores passades i presents el seu paper en aquesta lluita "perquè els nens i les nenes trobin referents femenins en ciència i tecnologia, catalanes i contemporànies, sense haver de buscar gaire i, en definitiva, perquè sàpiguen que el món està canviant”. “Cadascuna de vosaltres, poseu una pedreta més en aquesta fortalesa futura,” ha afegit Tost. Un agraïment que la directora Arroyo ha fet extensiu “a les empreses que acompanyen el Pla DonaTIC, per estar al costat d'aquestes dones increïbles que estan fent història i que són el futur d'aquest sector”.

 

De la mateixa manera, en la línia de donar visibilitat al paper de les dones en totes les vessants de les noves tecnologies digitals i les disciplines CTEHM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Humanitats i Matemàtiques), l’acte ha comptat amb la projecció de diferents peces d’art digital de la reconeguda artista visual i programadora Alba G Corral, mentre que les premiades han rebut com a guardó una agulla de pit dissenyada per l’artesana Tutu Riera Fortuny que simbolitza la dona apoderada i referent que utilitza la tecnologia com a eina i que troba en l’àmbit TIC l’espai professional per desplegar el seu potencial.

 

El palmarès dels ‘Premis DonaTIC 2023’

 

Les guardonades en les diferents categories dels Premis DonaTIC 2023 han estat:

 

·       Emprenedora: Conxi Perez Andreu. Enginyera informàtica i especialista en Intel·ligència Artificial (IA), és cofundadora i CEO de RollDBox Games, dedicada a la realització de videojocs, i de In Movement!, experts en transformació organitzativa i digital. Dona referent en el món del videojoc, està compromesa amb la promoció de les dones en l’àmbit de les TIC des de l’associació Women Angels for STEAM, de la qual forma part, i com a membre de la comissió de gènere donesCOEINF del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya.

 

·       Professional: Mireia Colina Fatjó. Enginyera de Telecomunicacions i màster en tecnologies de seguretat i web amb una dilatada trajectòria professional vinculada a les TIC i amb 20 anys d’experiència al sector espacial que ha treballat en diferents països i institucions com l’Agència Espacial Europea, centres de recerca i grans empreses. A més, és fundadora del capítol local de Barcelona de Women in Aerospace Europe (WIA-E), que té per objectiu promoure el talent femení del sector aeroespacial.

 

·       Acadèmica/Investigadora: Aïda Valls Mateu. Enginyera Informàtica i doctora en IA, especialista en anàlisi de dades i sistemes de recomanació. La seva trajectòria universitària té dues vessants: la docent, com a coordinadora de diverses assignatures de l’àmbit de l’enginyeria informàtica; i la de recerca, com a investigadora i cap del grup de recerca consolidat ITAKA de la Universitat Rovira i Virgili. A més, fa anys que s’involucra en diferents accions per promoure la sensibilització del gènere en les TIC i és delegada a Tarragona de les comissions de gènere donesCOEINF i donesACIA.

 

·       Divulgadora: Àurea Rodríguez López. Llicenciada en Bioquímica amb postgrau en Blockchain, és la creadora de #SINERGENTs, blog sobre innovació i tecnologia per a tots els públics que es publica en diferents mitjans de comunicació. Autora de llibres com “Abans morta que analògica”, on divulga la necessitat que les dones entrin al món digital com a eina d’emancipació, mitjançant les seves publicacions reivindica que la innovació i la tecnologia no han de tenir gènere ni fronteres i que han d’empoderar les persones des de l’humanisme tecnològic i els valors ètics.

 

·       Revelació: Alba Badia Rifà. Graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials, és presidenta, Team Leader i responsable de les operacions de llançament de Cosmic Research, associació estudiantil vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa. Aquesta organització té la missió de dissenyar, construir i llançar coets suborbitals per al benefici de la societat. Malgrat la seva joventut, ja té una trajectòria destacada i a més, participa en l’associació Women in Aerospace Barcelona per divulgar la seva experiència i poder atraure més perfils femenins a les professions CTEM.

 

·       Estudiant TIC:

 

·       Estudiant Universitària: Ainhoa Castaño Martos. Estudiant de doble grau d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions. Participa activament en diferents iniciatives de dinamització del Campus de la UAB com ara la Unitat de Dinamització Comunitària o el col·lectiu TecnoUAB, i en paral·lel, treballa a Big Data Care Research i col·labora amb Telecos.cat. Ha estat escollida com a guanyadora d’aquesta subcategoria pel seu treball centrat en donar referents femenins en l’àmbit i fer que la comunitat TIC sigui més igualitària i inclusiva.

 

·       Estudiant FP: Emma Casadevall Hernández. Estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de sistemes informàtics i xarxes, perfil especialitzat en Ciberseguretat. El projecte que ha dut a terme, juntament amb dues altres companyes, consisteix en una aplicació d’IA connectada a una polsera Bluetooth que, en activar-la, pot ajudar a una persona que es trobi en una situació de perill. Escollida guanyadora per la participació en aquest projecte i la seva trajectòria personal com a estudiant amb matrícula d’honor i amb especial sensibilització amb el gènere.

 

·       Menció especial en millora de les habilitats (àmbit FP): el jurat dels premis DonaTIC ha decidit atorgar, dins la subcategoria d’estudiant d’FP, una menció especial en requalificació o millora de les habilitats a Yolanda Moreno Arranz, estudiant de cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web que, després de graduar-se en Traducció i Interpretació, va decidir canviar de sector per cursar estudis en l’àmbit de les TIC.

 

·       Iniciatives referents:

 

·       Empresarial: Launch in Barcelona SL, amb la iniciativa STEM Women Congress. La iniciativa STEM Women Congress té l’objectiu de divulgar la ciència i la tecnologia i aconseguir més dones en les disciplines CTEM. El projecte neix a Barcelona de la mà d’un grup de voluntàries que volen accelerar la igualtat entre dones i homes i reduir la bretxa de gènere en aquests àmbits. En el marc d’aquesta iniciativa es realitzen diverses accions de visibilització de les dones CTEM, de creació de xarxes i de recollida de dades per mesurar l’eficàcia de les iniciatives i programes.

 

·       D’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat amb la iniciativa +Dona3. Ciència, Talent i Tecnologia. La iniciativa +Dones3. Ciència, Talent i Tecnologia pretén fomentar la igualtat efectiva i real d’oportunitats entre homes i dones en el món científic i tecnològic mitjançant activitats que promoguin la participació de les nenes i dones en l’àmbit CTEHM. L’objectiu general és reduir la bretxa digital de gènere al municipi mitjançant la incentivació de la vocació científica i tecnològica de les noies i adolescents de la ciutat abans de la seva etapa universitària.

 

En l’edició d’enguany dels Premis DonaTIC, la categoria Empresària ha estat declarada deserta per part del jurat, que, després de valorar tota la documentació presentada per les candidates al premi, considera que no n’hi ha cap que compleixi la definició que marquen les bases reguladores d’aquesta categoria.

 

Mencions especials i premis a l’emprenedoria

La novena edició dels Premis DonaTIC ha tornat a comptar amb la col·laboració d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional...) que han ofert a les candidates la possibilitat d’optar a mencions i premis especials: l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya, la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Google i Netmentora Catalunya.

Així, a la gala d’avui s’han atorgat tres mencions especials:

 

·       Menció especial àmbit Ciberseguretat: Vanesa Daza Fernandez. Llicenciada i doctora en Matemàtiques amb especialització en l’àmbit de la criptografia, actualment és vicerectora de Transferència del Coneixement i professora a la UPF. Amb més de 20 anys de dedicació a la recerca i la innovació, lidera WiSeCom, un dels grups de recerca aplicada a la criptografia i la ciberseguretat més rellevants de Catalunya a escala internacional. Compagina la seva tasca professional amb la participació en activitats de transferència del coneixement cap a la societat, amb especial èmfasi en accions de foment de les vocacions en ciberseguretat adreçades a nenes, noies i dones.

 

·       Menció especial àmbit Aeroespacial: Anna Ferré Mateu. Reconeguda investigadora astrofísica a escala internacional, referent en el camp de la formació i evolució de galàxies com a camí per desvelar com és l’univers. Ha projectat la seva passió també al camp de la difusió de la ciència entre les generacions més joves per motivar carreres CTEHM, trencar estereotips sobre què significa ser científic/a i promoure la igualtat de la dona en l’àmbit de la investigació.

 

·       Menció especial àmbit Cultura Digital: Rosa Maria Gil Iranzo. Doctora en Informàtica i Comunicació digital, promou la relació entre l’art i la tecnologia des de Lleida i crea complicitats amb entitats i projectes de proximitat, a més d’exercir com a professora universitària a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Promou la vessant humanista dins de la tecnologia creant diàlegs per saber on volem arribar com a societat.

 

Per la seva banda, les candidates al Premi DonaTIC 2023 en la categoria d’Emprenedora Lucia Gonzalez Navarrete, amb el projecte Natives, i Astrid Camprubí Hernández, amb el projecte OMMA Data, han estat les seleccionades per Netmentora Catalunya per formar part de la seva xarxa i gaudir d’un acompanyament empresarial de fins a 2 anys perquè puguin seguir impulsant els seus projectes. Igualment, gràcies a la col·laboració de Google en aquesta edició dels premis, la guanyadora del guardó en aquesta categoria, Conxi Perez Andreu, passarà a formar part de la xarxa global Google for Startups.