La Nit 2020, una Nit especialEscrito por Pedro Linares el 13/02/2020 a las 14:17:374088
(President de Telecos.cat) El 17 de febrer d’aquest 2020 tindrà lloc la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, una edició especial ja que celebrarem el seu vint-i-cinquè aniversari.
La Nit -inicialment únicament de les telecomunicacions- és hereva directa de la “Noche de la Electrónica”, que des dels anys 70 i fins a mitjans dels 80 se celebrava a Barcelona i Madrid impulsada per la revista Mundo Electrónico (de Boixareu editores). Aquets acte era el punt de trobada de tot el sector industrial de l’electrònica i es lliuraven uns premis lligats a l’activitat d’aquest sector.
Inspirats en aquest esdeveniment, entre 1994 i 1995, des de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació -ara més coneguda com a Telecos.cat– comença a gestar-se la idea de crear la Nit. Concretament, Pedro Vicente (un referent del sector i fundador de l’Escola de Telecomunicacions de Campus Nord), Carles Martin (llavors president de l’Associació) i Antoni Elias (llavors director de l’escola), comencen a pensar en fer un sopar on es pogués retrobar tot el sector i instaurar uns premis de reconeixement a la professió. Per a aquests guardons es va triar el nom del Dr. Salvà i Campillo, per tal de reivindicar la seva figura, no del tot reconeguda en aquell temps i ara finalment valorada. L’any 2019 el comitè d’història de l’IEEE distingia el Dr. Salvà i Campillo, inventor del primer telègraf elèctric del món utilitzant una pila de volta, com a fita històrica mundial en el món de l’enginyeria i el situava al costat de Benjamin Franklin i Alessandro Volta.
La primera Nit se celebra el gener de 1996, organitzada pels esmentats Pedro Vicente, Carles Martin, Antoni Elias i Josep Mompin, qui havia estat organitzador de la Noche de la Electrònica. La Nit va néixer amb l’objectiu d’agrupar tot el sector i esdevenir l’acte de referència per a tots els Enginyers de Telecomunicació del nostre país.
Crec que la Nit, amb els daltabaixos que comporta tota trajectòria dilatada i les diferents apostes per canvis de format, ha aconseguit sobradament els seus objectius fundacionals. Uns dels canvis, al meu parer, més importants i clau en l’èxit actual, va ser la incorporació, l’any 2012, del col·lectiu d’Enginyeria Informàtica en la seva organització. Des de llavors és la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, un exemple de col·laboració i d’èxit.
També amb aquesta incorporació es va ampliar el nombre de guardons amb els dos premis Alan Turing (pare de la informàtica moderna). En aquesta 25a edició, un d’ells –el premi al CIO destacat- canvia el nom en reconeixement a la tasca de Joan Clarke (mà dreta de Turing), reivindicant així mateix en la seva figura el paper de les dones en el desenvolupament de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
Després de celebrar aquest 25è aniversari, els dos col·lectius continuarem treballant per tal que la Nit continuï sent el lloc de trobada anual dels professionals del sector, i el seus premis, un reconeixement de prestigi per als professional a qui s’atorguen.
Pedro Linares President de Telecos.cat |