Actualizado el 18/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. 350 empreses ofereixen solucions TIC per millorar els serveis públics

350 empreses ofereixen solucions TIC per millorar els serveis públics

Escrito por Agencias Externas el 12/11/2024 a las 15:35:24
900

A Catalunya ja són 350 les empreses dedicades al GovTech, un sector que s’ocupa de desenvolupar solucions tecnològiques innovadores destinades a millorar els serveis públics que ofereix l’administració a la ciutadania. Aquest conjunt d’empreses va generar el 2023 un volum de negoci relacionat amb el GovTech de 217 milions d’euros i 2.196 llocs de treball. Aquestes són les dades principals de l’estudi El GovTech a Catalunya, elaborat pel Govern a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, en col·laboració amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i el centre de recerca i2CAT, ambdós integrats a la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència.


L’informe es va presentar ahir dimecres dins la fira Smart City Expo en un acte que va comptar també amb la presentació de casos pràctics aplicats al món local, concretament del Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de la Vall de Boí, així com de les empreses del sector català, Schumpit i eAgora.


El concepte GovTech representa l’ús de solucions tecnològiques innovadores per millorar els serveis públics fent-los més eficients, transparents i centrats en les persones. De fet, s’entén com l’evolució del ‘Govern Digital’ amb una clara orientació a millorar l’experiència de la ciutadania amb els serveis de l’administració pública. D’aquesta manera, el sector es tradueix en un ecosistema de col·laboració entre entitats públiques, empreses, acadèmia i societat civil on pimes, startups, scale-ups, pimes digitals i empreses integradores ofereixen noves solucions al mercat que acaben adquirint i implementant les administracions.


A Catalunya, la majoria de les empreses (un 40% del total) treballen en la gestió operativa i intel·ligent, és a dir, en les tecnologies que ajuden els treballadors públics a ser més eficients. A continuació, un 32% de les empreses GovTech es dediquen a la infraestructura digital, el conjunt d’elements de maquinari (hardware) que suporta totes les operacions i de programari (software) que manté la infraestructura digital. En el sector també destaquen les empreses dedicades a la provisió de serveis públics (27%) en àmbits com la salut, l’educació, la seguretat o la mobilitat. Finalment, un 1% de les empreses GovTech treballen en qualitat democràtica amb el desenvolupament de tecnologies dirigides a reforçar i millorar el sistema democràtic per fer-lo més transparent i participatiu.


Més de la meitat de les empreses, un 55%, tenen una dilatada trajectòria i més de 10 anys de vida. També la majoria, un 51%, són exportadores. Gairebé dues de cada tres (59%) utilitzen la intel·ligència artificial, la Internet de les coses i la ciberseguretat com a tecnologia principal i en un 37% dels casos es tracta d’empreses emergents (startups).


Pel que fa a les aplicacions, un 28% de les companyies ofereixen solucions transversals, mentre que un 23% es dedica a proveir serveis per millorar les infraestructures, un 17% a oferir solucions per a les ciutats intel·ligents (smart cities) i un 16% va adreçat al sector salut i serveis socials. Destaquen també altres àmbits d’aplicació de solucions GovTech en sostenibilitat i medi ambient, mobilitat i transport, agroalimentació i indústria o seguretat i emergències. En aquest sentit, les 350 empreses catalanes del sector ja han ofert serveis de GovTech a més de 700 institucions públiques catalanes.


Tecnologies d’un sector global a l’alça


Per tecnologies, l’estudi destaca que les que marcaran el futur del GovTech són, entre d’altres, el 5G, les cadenes de blocs (blockchain), la ciberseguretat, els drons, la intel·ligència artificial, els tecnologies immersives, el nou espai (new space) o la salut digital.


En aquest sentit, l’informe assenyala que el mercat global del GovTech experimenta un creixement molt destacat amb un mercat que ja supera els 600.000 milions de dòlars i que preveu arribar al bilió de dòlars el proper any 2025. A més, remarca que ja hi ha 154 programes i iniciatives GovTech llançades per entitats públiques arreu del món per innovar en la prestació de serveis públics


El programa GovTech Catalunya


Una d’aquestes iniciatives és GovTech Catalunya, el programa impulsat des de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital per transformar l’Administració a través de la innovació. En el marc d’aquest programa s’ha llançat aquest any 2024 el primer concurs de projectes d’innovació de la Generalitat: “Revolucionem l’accés digital a la informació de l’Administració”.


Durant l’acte de presentació de l’informe, el director d’innovació del CTTI, Dani Marco, va presentar aquest programa, que té el repte de revolucionar digitalment els serveis públics. Per aconseguir-ho, des de la Generalitat s’ha fet una crida a l’ecosistema digital per cercar solucions innovadores a cinc projectes diferents. La dotació econòmica d’aquest primer concurs de projectes d’innovació, entre premis i pressupost per desenvolupar els pilots, ascendeix a un total de 220.000 euros.