Durant el primer semestre del 2022, la Fundació Mobile World Capital (MWCapital), a través de l'aliança publicoprivada Barcelona Digital Talent (BDT), ha contribuït a la formació de competències digitals de gairebé 3.000 professionals i, a més, ha connectat a més de 500 professionals amb empreses pioneres als seus respectius sectors com Accenture, ManoMano o Zurich. Aquestes dades posen de manifest els bons resultats del programa, que mitjançant les seves iniciatives treballa per combatre la bretxa de talent digital i fomentar la competitivitat del mercat.
Les dues principals vies de treball, la formació i la connexió de professionals amb l'entorn corporatiu, estan sent més demandades que mai, així ho assegura Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de MWCapital y portaveu de BDT. “Els resultats d’aquest primer semestre posen en relleu la necessitat, tant del mercat com del talent, de continuar formant perfils digitals i connectar-los amb les organitzacions. Ens trobem en un moment únic i hem de seguir treballant en aquesta direcció per posicionar Barcelona com la capital del talent digital”, afegeix Arrufí.
La demanda de talent digital s'ha incrementat més d'un 40% respecte al darrer any
La revolució digital, sumada a la pandèmia, ha augmentat la demanda de perfils digitals a gairebé totes les organitzacions. El 2021, per cada oferta de treball al sector digital hi havia una mitjana de 15 treballadors al mercat, mentre que, quan ho comparem amb el conjunt de sectors, la relació és de 1 a 60. Aquestes són alguns de les conclusions que s'extreuen del 'Digital Talent Overview 2022'.
En aquest sentit, per fer front a l'alta demanda d'aquests perfils, una bona opció són les plataformes Low-Code. Segons l'informe 'Anàlisi del Low-Code: una nova manera de desenvolupar codi sense coneixements', aquest nou paradigma de programació permet a qualsevol persona crear aplicacions i programes sense necessitat de tenir coneixement sobre codi. Arrufí explica que “és una gran oportunitat per generar nou talent digital i fer front a les peticions del mercat”.
Acompanyar el talent, clau per fomentar la inserció laboral
Durant el primer semestre del 2022, Barcelona Digital Talent ha organitzat 16 tallers en què han participat 513 persones; a més, ha impulsat la formació d'aproximadament 2.140 persones a través de cursos subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya i n'ha acompanyat més de 100 a través d'un programa de mentories i assessorament professional i formatiu.
D'altra banda, MWCapital a través de Barcelona Digital Talent lidera la iniciativa BCN Inclusive Coding, un projecte que neix per formar i proporcionar llocs de treball en 10 anys a 10.000 persones que provenen d'entorns en risc d'exclusió social. I ho fa de la mà de companyies com CaixaBank o Huawei i entitats com la Creu Roja o el Convent de Santa Clara. Durant els primers sis mesos d'aquest any, més de 300 persones d'aquests col·lectius han finalitzat la formació per convertir-se en futurs professionals digitals.
Connexió entre talent i empresa, accelerant la reducció de la bretxa digital
Amb l'objectiu de posar en contacte les empreses amb el talent digital i accelerar la reducció de la bretxa digital, aquest semestre Barcelona Digital Talent ha organitzat 833 entrevistes a candidats júnior de l'ecosistema digital. Aquestes sessions, conegudes popularment com a speed datings, permeten que els recruiters de les companyies més capdavanteres de Barcelona puguin captar talent digital i incorporar-los a la seva plantilla.
Concretament, ha organitzat dos speed datings: el primer s'ha dut a terme en el marc del Mobile World Congress 2022, concretament al 4YFN, mentre que el segon s'ha organitzat juntament amb Barcelona Activa. Accenture, Babel, Zurich o i2Cat són algunes de les organitzacions que hi han participat, ja que buscaven perfils digitals júniors com desenvolupadors web, app, especialistes en UX/UI, big data o cloud, entre d'altres.
En paral·lel, Barcelona Digital Talent també ha organitzat dos hackatons en què aproximadament 180 especialistes en Frontend, Backend o Data Scientist van competir per resoldre reptes digitals reals i mostrar les seves capacitats davant empreses com NTT DATA o Bayer.
Barcelona va incorporar el 2021 gairebé 9.500 nous perfils digitals
Segons dades de l'estudi 'Digital Talent Overview 2022', Barcelona està vivint el seu millor moment pel que fa a talent digital. El darrer any, Barcelona ha incorporat al mercat digital 9.500 nous professionals digitals. A més, Barcelona ha atret més talent internacional que mai amb la incorporació de 4.700 nous perfils, 2,3 vegades més que els incorporats el 2020.
Per això, el mes de maig passat MWCapital, l'Ajuntament de Barcelona i ACCIÓ van reunir, en el marc de Barcelona Digital Talent, per primera vegada més de 300 estudiants internacionals de 54 països, pertanyents a 23 centres formatius de Barcelona, ??a la jornada IT.nerary Day. Aquesta iniciativa, segons els impulsors, "permet dotar al talent internacional, que ja viu a Barcelona, ??d'una visió més profunda sobre les oportunitats professionals que ofereix la ciutat". Els estudiants, segons el seu interès i perfil, van formar part de diversos itineraris organitzats en què van visitar diverses empreses com Sanofi, Agbar o Pepsico que, actualment, tenen dificultats en incorporar determinats perfils digitals.
Catalunya Rural Hub, un projecte pioner per atraure talent digital a les zones rurals
Barcelona Digital Talent ha impulsat la Catalunya Rural Hub, un projecte per promoure la deslocalització de professionals digitals cap als entorns rurals menys poblats de Catalunya. El projecte, que compta amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, ha celebrat una segona edició aquesta primavera a Tremp (Pallars Jussà) i Mora d'Ebre (Ribera d'Ebre), on ha reunit 30 professionals digitals que van poder treballar des d’entorns rurals durant una setmana.