Barcelona fa un pas més per promoure les vocacions científiques entre els adolescents i joves, i convertir-se en un pol d’innovació educativa del sud d’Europa relacionada amb les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). El projecte busca també destacar referents femenins, amb una especial mirada en trencar estereotips i potenciar les vocacions científiques entre les noies.
Tres espais emblemàtics de la ciutat com són el Parc d’Atraccions Tibidabo, l’Estadi Olímpic Lluís Companys i el Parc del Fòrum, actuaran com a vèrtexs d’un triangle virtuós amb activitats de gran format, lúdiques i amb tot el rigor científic, per on passaran fins a 6.000 adolescents durant la primavera. S’han escollit aquests equipaments perquè compten ja amb recursos de grans dimensions i de gran atractiu per cridar l’atenció dels joves que hi participen.
Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC i Ciència 360 han dissenyat tot un seguit d’accions que se sumaran a aquelles que ja realitza la ciutat, amb l’objectiu de convertir-la en un referent a nivell educatiu. Amb aquest objectiu, i a partir dels continguts curriculars d’ESO i de Batxillerat, s’han creat diferents experiències educatives com els projectes Fisidabo 2K, adreçat a alumnes del que ja s’han celebrat dues edicions, i Visions-STEAM Anella, on ja han assistit més de 6.000 alumnes els últims 2 anys. La previsió és que durant aquest 2020 hi puguin participar 6.000 estudiants més, ja que se suma una nova activitat: el Visions-STEAM Fòrum.
Cal remarcar que aquestes jornades STEAM contribueixen també a la innovació pedagògica a les aules. Els nois i noies hi participen després d’haver treballat el currículum a classe amb el material que la iniciativa aporta, propiciant així que Barcelona es converteixi en ciutat capdavantera pel que fa a l’educació i a la cultura STEAM.
Flexibilitat, accessibilitat, creativitat i innovació
La cultura STEAM i les activitats impulsades per B:SM, la UPC i l’EEBE tenen com a objectiu proporcionar coneixement a l’alumnat de manera flexible i accessible, aportant creativitat i innovació, en un entorn lúdic però amb tot el rigor acadèmic. D’aquesta manera es manté la motivació dels alumnes i es té en compte, també, un component social a l’hora d’aprendre. Aquest projecte es realitza, a més, amb una perspectiva de gènere, i busca trencar estereotips per crear referents femenins que situïn les dones al centre de la ciència, un àmbit on històricament han participat en molt menor grau.
En cada una de les activitats es realitzen diversos experiments, que a la vegada estan pensats i dissenyats per alumnes de la Universitat a partir dels continguts específics de les matèries dels cursos d’ESO i Batxillerat. És per tant una jornada feta per alumnes i per a alumnes, aconseguint així una proximitat que afavoreix encara més l’experiència de l’aprenentatge. Però no es tracta només d’activitats puntuals, sinó que, per una banda, complementen els continguts educatius que els alumnes treballen i treballaran a l’aula, i per l’altra s’obren al conjunt de la població.
A través d’una mirada transversal, s’han triat aquells temes que, per la seva complexitat, són més difícils d’explicar dintre de l’aula i s’han transformat per poder-los explicar de manera més lúdica i entenedora. Les activitats, a més de promoure la cultura cientificotecnològica, ofereixen visions multidisciplinàries sobre un mateix tema, creant un diàleg entre el mètode científic i el procés creatiu.
Tres formats diferents per a tres edats diferents
El Parc del Fòrum serà el primer dels escenaris on se celebrarà una gran activitat aquest any, amb el Visions-STEAM Fòrum, el pròxim 14 de febrer. Es tracta de la primera edició, que vol replicar l’èxit que l’any passat es va viure amb el Visions-STEAM Anella, celebrat a l’Estadi Olímpic. En aquesta ocasió, els alumnes que hi participaran són estudiants de 4t d’ESO i de Batxillerat, que disposaran de 15 activitats diferents, creades específicament a partir dels continguts curriculars de física, química, tecnologia, matemàtiques i biologia dels seus respectius cursos.
Per la seva banda, el dijous 2 d’abril, tindrà lloc la segona edició del Visions-STEAM Anella, destinat als alumnes de 2n i 3r d’ESO, que tindran també 15 proves per aprendre sobre les mateixes matèries, sumant-hi l’educació física, i la música. Es defineixen tres grans pilars de coneixement que estructuraran la jornada: cervell, matèria i energia, que juntament amb l’art i la tecnologia, ajudaran a explicar alguns dels assumptes de major transcendència pet al futur de la nostra societat.
A través de les proves, els alumnes podran conèixer, de mans d’experts en neurociència, com el cervell es comunica amb la resta del cos a través de senyals elèctrics o realitzar, entre d’altres experiments:
- Percepció, alcohol i accidents de trànsit. Els grups d’alumnes experimenten els efectes de l’alcohol a través d’unes ulleres de realitat virtual, per relacionar-ho amb el nombre d’accidents en carretera i fer pedagogia també en aquest sentit.
- Coet a reacció. els equips aprendran els principis necessaris per a la construcció d’un coet propulsat per aigua a pressió, primer per dissenyar-lo de la manera més eficient possible, i després per construir-lo, tot en un temps limitat. Finalment a la zona de seguretat es farà el llançament.
- Robòtica. En aquesta activitat programarem un robot, per superar una pista d’obstacles. En primer lloc farem mesures per tal de dissenyar el codi que haurem de programar. En una segona etapa, programarem el codi amb el nostre telèfon mòbil i enviarem les instruccions al robot. Haurem d’arribar el més lluny possible en aquesta carrera d’obstacles!
El Fisidabo 2k és la més longeva de les activitats, i aquest any se celebrarà la seva tercera edició el 15 de maig. El Parc es posa al servei de més de 2.000 alumnes de l’àmbit científic de 4t d’ESO i Batxillerat, que utilitzaran les atraccions per realitzar diverses proves i experiments centrats específicament en la Física. A més, durant la jornada, més de 80 alumnes del grau en Enginyeria Física de la UPC, que s’imparteix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, hi participen com a monitors, dinamitzant els diferents experiments i aportant una interacció positiva i beneficiosa tant pels alumnes d’ESO i Batxillerat, com pels mateixos estudiants de la Universitat.
A banda, el Fisidabo 2K inclou el projecte Fisidabo Hipàtia, dit així en honor a la filòsofa i mestra grega Hipàtia d’Alexandria. Aquest projecte educatiu, que va iniciar-se el 2012 i que enguany suposa la novena edició, és més especialitzat i s’enfoca als alumnes del Batxillerat Internacional del programa de Ciències i Matemàtiques CELLEX. També utilitzant les atraccions del Parc, diferents equips d’estudiants portaran a terme els experiments que ells mateixos han creat i dissenyat. En anteriors ocasions, alguns dels projectes testejats al Parc pels estudiants han tingut un important abast internacional i han arribat a publicar-se a la prestigiosa revista European Journal of Physics.
Seguint aquesta línia, el Tibidabo obrirà les activitats científiques al Fisidabo LabShow, un cap de setmana en què la cultura STEAM s’apropa a la ciutadania i en el que tots els visitants que s’acostin al Parc podran gaudir de tallers participatius i realitzar diferents activitats creades a partir dels continguts curriculars específics de l’educació primària.
Reconeixement internacional
Les activitats STEAM han tingut el reconeixement de diversos àmbits científics, tecnològics i educatiu amb projecció internacional. El projecte Fisidabo 2K com el projecte Visions: STEAM-Anella han estat premiats dintre de la categoria “Física i Societat” en el marc dels premis “Ciencia en Acción”, un concurs d’àmbit estatal dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica. El principal objectiu d’aquests guardons és el de presentar la ciència d’una manera atractiva i motivadora de cara als joves i al públic general.
“Ciencia y Acción” és un programa format per universitats i diverses associacions científiques com el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Lilly, l’Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Química, la Reial Societat Espanyola d’Astronomia, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, la Societat Geològica d’Espanya i la Universitat Nacional d’Educació a Distància.
El projecte Fisidabo ha participat també a la mostra d’iniciatives educatives d’àmbit internacional “Science on Stage” a Londres l’any 2015. La participació en aquest certamen va ser clau per estar en contacte amb iniciatives semblants que es fan arreu d’Europa. A més, el Fisidabo 2k va participar també a la Youth Mobile (YoMo), un festival organitzat a Barcelona pel Mobile World Congress, destinat a apropar la ciència i la tecnologia als estudiants, però també als professionals de l’educació.
Aquí STEAM i Enllaça, dos projectes STEAM de la UPC
Aquestes iniciatives han estat el punt de partida d’altres projectes estratègics que la UPC té en marxa en l’àmbit de la promoció dels estudis orientats específicament a despertar vocacions STEAM. El primer s’anomena Enllaça, i es tracta d’un programa de voluntariat que serveix com a instrument de connexió amb l’educació secundària, el batxillerat i els cicles formatius. El seu objectiu és el de donar a conèixer, de la mà del personal de la Universitat, els estudis de la UPC i despertar vocacions en els àmbits de l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia, mitjançant diverses activitats com visites guiades a laboratoris i centres de recerca, tallers divulgatius, iniciatives d’orientació i mentoria o activitats d’estiu.
L’altra iniciativa de la UPC en aquest àmbit és l’Aquí STEAM, un programa adreçat a l'alumnat de primària i ESO per atreure talent femení als estudis de tecnologia i enginyeria. La iniciativa s’organitza amb la voluntat de trencar els estereotips i rols de gènere establerts en la societat i fer visibles nous referents femenins d’una manera atractiva i propera a les noies. Durant l’actual curs 2019-20, ja s’ha implementat un programa pilot amb 28 escoles i instituts d'arreu de Catalunya, a través d'un calendari d'activitats amb xerrades i tallers, organitzats per professores i investigadores de la UPC.