Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Detecció de DeepFake i fake news contra la desinformació

Detecció de DeepFake i fake news contra la desinformació

Escrito por Agencias Externas el 19/10/2021 a las 16:43:53
1677

Digital Future Society premia a dues innovadores solucions tecnològiques destinades a combatre la desinformació optimitzant els processos de verificació de la informació. Les propostes guanyadores permeten la detecció d’imatges manipulades (DeepFake*) i el rastreig de falses afirmacions en diferents plataformes d’Internet a través de l’anàlisi de llenguatge. El repte Tech against Disinformation, una nova convocatòria d’abast internacional, ha rebut un total de 24 propostes de deu països diferents que han tractat la problemàtica de la desinformació des de diferents perspectives.


El projecte espanyol guanyador, del grup de recerca AI+DA (Applied Intelligence and Data Analysis) de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) combina el processament de llenguatge natural (NLP) multilingüe basat en Intel·ligència Artificial (IA), l’anàlisi de xarxes socials i el seguiment de la informació a les xarxes per a la detecció, seguiment i anàlisi automatitzada d’afirmacions falses. Aquesta avançada solució pretén implementar una arquitectura multilingüe que reconeix i compara textos en l’espanyol, anglès, català, basc o gallec, entre d’altres. Això permet contrastar informació en diferents idiomes sense perdre detalls en la traducció i rastrejar el recorregut de la informació, per a veure tot el seu historial, des de les primeres aparicions a xarxes socials fins al seu estat actual.


L’altra solució guardonada és el DeepFake Detection Lab del Centre de Recerca i tecnologia Hellas (CERTH), de Grècia. Es tracta d’un projecte dirigit a les agències de verificació que busca equipar la comunitat de fact-checkers amb el coneixement i els recursos necessaris per a comprendre i contrarestar el problema de la recent tecnologia del DeepFake. Amb la creació del laboratori de detecció de DeepFakes, un portal web de fàcil accés i usabilitat, es busca tractar el desafiament d’identificar rostres manipulats per IA en imatge i vídeo amb exemples pràctics i una eina de detecció automàtica per a pujar contingut i identificar material visualment falsificat.


Les propostes guanyadores han estat triades per un jurat format per experts de la desinformació, xarxes socials i tecnologia de l’àmbit acadèmic, periodístic i tecnològic. Aquest tribunal ha destacat les solucions seleccionades per tenir un enfocament innovador que contribueix a la reducció de la difusió i impacte de la desinformació en la societat. El jurat ha comptat amb les valoracions de Cristian Colom, directora de Digital Future Society, Ramón Salaverría, coordinador científic de la línia de recerca Societat i Comunicació de la Universitat de Navarra; Alberto Barrón, professor assistent sènior de la Universitat de Bolonya; Cristina Tardáglia, directora sènior de programes del Internacional Center for Journalists (ICFJ); Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya; i Sandra Rodríguez Garcia, doctora en Educació, tecnologia i IA de la UNESCO.


Pilotatge i cofinançament per Digital Future Society


Les solucions vencedores rebran, per part de Digital Future Society, el suport en l’execució i coordinació del projecte, el cofinançament del projecte mitjançant una aportació econòmica de fins a 40.000€ i la possibilitat de testar la solució en un entorn real. A més, s’oferirà un acompanyament als equips per a augmentar la visibilitat dels projectes i generar sinergies amb l’ecosistema local i nacional a Espanya.


La convocatòria ha comptat amb la col·laboració de Newtral, EFE Verifica, Verificat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en el seu compromís amb la lluita contra la desinformació, que consideren un dels majors reptes en l’era digital i que suposa una seriosa amenaça per a la salut de les societats democràtiques contemporànies i que minva la confiança del ciutadà.