L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya té previst invertir 2 milions d’euros fins al juny del 2026 per ajudar la ciutadania a prevenir les ciberestafes i altres problemes de ciberseguretat a través dels Fons RETECH finançats per la Unió Europea.
L’enorme quantitat de dades personals robades durant el 2024, combinada amb l’ús cada vegada més estès de la intel·ligència artificial per part dels grups cibercriminals, provocarà que la ciutadania i les empreses estiguin més exposades a ser víctimes de frau en els propers mesos. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe de Prospectives 2025 elaborat per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Per fer front a aquest augment, l’Agència destinarà aquests 2 milions d’euros a desplegar, en els propers mesos, diversos projectes enfocats a reforçar les capacitats de la ciutadania per detectar possibles estafes. La directora de l’Agència, Laura Caballero, insisteix que la prevenció és el millor mecanisme per evitar els fraus: “És la nostra responsabilitat conscienciar i sensibilitzar la ciutadania, perquè qualsevol persona pot ser víctima d’un frau. I ho hem de fer de forma fàcil, dotant a la societat d’eines per aprendre a identificar els perills que hi ha a Internet”.
Entre les iniciatives que posarà en marxa l’Agència hi ha un sistema d’avisos per alertar la població de les ciberestafes, un assistent intel·ligent amb consells i solucions de ciberseguretat, xerrades i formacions adreçades a la ciutadania i a la gent gran en particular o campanyes a les xarxes socials, entre d’altres.
El segrest de dades, principal preocupació de les empreses
L’Informe de Prospectives del 2025 també recull altres dades interessants per anticipar quins seran els reptes en ciberseguretat, especialment en l’àmbit empresarial. Les previsions apunten que la principal amenaça continuarà sent el segrest de les dades o ransomware, un tipus d’atac que està evolucionant cada vegada més cap al robatori de dades i l’amenaça de publicar-les a la dark web per cobrar un rescat. Caballero apunta que, en aquest context, les empreses han d’estar preparades per per poder fer front als ciberatacs: “El teixit socioeconòmic català ha d’estar preparat per fer front a aquests atacs de ciberseguretat, i no només en l’àmbit de la prevenció, sinó també en la resposta a aquests incidents per tal de minimitzar l’impacte i l’afectació”.
En un món cada vegada més interconnectat, es calcula que els atacs a les cadenes de subministrament o xarxes de proveïdors s’incrementaran. A la pràctica, això provoca que no només les grans empreses estiguin exposades a rebre atacs, sinó també les petites. Per això, l’Agència té previst impulsar accions per millorar la formació dels treballadors en ciberseguretat amb la intenció de minimitzar els riscos de patir un ciberincident.
Conflictes geopolítics, la IA com a aliada i noves regulacions
El document de Prospectives 2025 també assenyala que els conflictes geopolítics provocaran ciberatacs més destructius i que la intel·ligència artificial es convertirà en una aliada imprescindible per combatre els incidents de ciberseguretat. A més, apunta que en els propers mesos entraran en vigor diverses normatives i reglaments que obligaran les organitzacions a fer esforços i adaptar-se per millorar la ciberseguretat global.