El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha obert avui la porta a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei digital de Pedro Sánchez, una vegada el Govern hagi analitzat l’informe elaborat pel Consell de Garanties Estatutàries sobre la norma del govern espanyol.
Segons ha confirmat Puigneró, l’informe “detecta diversos punts d’inconstitucionalitat que ara el Govern analitzarà per determinar quines accions emprendre”.
Aquesta seria una de les possibles accions que estudia ara mateix el Govern. Una altra, segons ha apuntat el conseller, seria la possibilitat d’obrir una negociació amb l’estat espanyol sobre la derogació d’alguns articles d’aquest decret.
Vies totes elles a estudiar una vegada obtingut l’informe del Consell de Garanties Estatutàries, el qual assenyala que és un decret “clarament inconstitucional en diferents àmbits, tant en la forma com en l’articulat”, ha apuntat Puigneró.
El titular del Departament de Polítiques Digitals ha fet aquestes declaracions durant la visita que ha fet aquest matí, juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que està operativa des del dia 1 de gener.
“L’agència funciona operativament al 100% i, per tant, és un instrument que ara haurem de desplegar amb tot el seu potencial i competències”, ha assegurat el conseller, que també ha volgut fer èmfasi en el caràcter públic d’aquest servei que des del Govern s’oferirà tant a les administracions públiques com a les empreses i ciutadans.
El conseller ha recordat que l’origen de l’Agència es troba el 2014 “quan aquest país, com a conseqüència d’una consulta que es va organitzar, va patir un dels majors ciberatacs de la història”. “Des d’aquell moment, el Govern va prendre consciència que en l’àmbit del ciberespai calia dotar-se de millors i més eines”, ha explicat.
Per la seva banda, el president Torra ha destacat que es tracta “d’un òrgan imprescindible per qualsevol país que vulgui estar a l’avantguarda de la revolució digital” i una “eina clau per construir la república digital amb la qual estem plenament compromesos”.
El cap de l’Executiu ha assenyalat que l’Agència és un “projecte llargament ambicionat per la Generalitat” que s’ha pogut posar en marxa dos anys després que la llei per crear-la fos recorreguda davant el Tribunal Constitucional. “Volem ser un país avançat digitalment i, per tant, la seguretat és clau per poder-ho aconseguir”, ha reblat.
La creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, adscrita al Departament de Polítiques Digitals i Funció Pública, va ser aprovada pel Parlament per àmplia majoria el juliol de 2017.
Les seves funcions principals són la prevenció, detecció i resposta davant de les creixents ciberamenaces i riscos de l'ecosistema digital, desplegant estratègies d'assessorament, planificació, gestió, coordinació i supervisió de la ciberseguretat en l'àmbit de la Generalitat i del seu sector públic, tot afegint una col·laboració directa amb els ens locals dels país.