Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El llançament de l'Ariene 6 amb el nanosatèl·lit 3Cat-4 en directe

El llançament de l'Ariene 6 amb el nanosatèl·lit 3Cat-4 en directe

Escrito por Agencias Externas el 16/07/2024 a las 19:27:58
897

El nanosatèl·lit 3Cat-4, del NanoSat Lab de la UPC, serà una de les set càrregues que viatjarà en el primer vol de l’Ariane 6. Desenvolupat per estudiants, alguns dels quals assistiran al llançament, és l'únic instrument català i un dels dos de l’Estat espanyol embarcats en aquesta missió de l’Agència Espacial Europea (ESA). Un cop en òrbita, se centrarà en observar la Terra, estudiar fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, així com localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents. El llançament es podrà seguir en directe a https://www.esa.int/ESA_


Es preveu que el llançament de l’Ariane 6 tingui lloc des del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa, entre les 20 h del 9 de juliol i les 00 hores del dia 10 (hora a Catalunya, equivalent a la franja horària de 15 a 19 h a Kourou).


A bord viatja, per posar-se en òrbita, el 3Cat-4,el cinquè nanosatèl·lit creat pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), un laboratori del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions, vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) on s’imparteix una assignatura de Projecte Avançat d’Enginyeria.


Al llançament hi seran presents dos membres de l'equip: Luis Contreras, enginyer de sistemes, estudiant del programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Aeroespacials de la UPC i un dels capitans de la missió, i Júlia Alós, estudiant del màster en Enginyeria de Telecomunicació (MET) de l’ETSETB.


El 3Cat-4 és un CubeSat d’1 unitat (1 U) i ha estat un dels seleccionats per anar a bord del coet, juntament amb un satèl·lit gallec i altres càrregues útils procedents d’Alemanya, Eslovàquia, França i Portugal. Aquesta selecció es va dur a terme arran d’una convocatòria feta per l'ESA, que va oferir un llançament en òrbita terrestre baixa per a experiments de fins a una massa total de 80 kg i l'alliberament de càrregues útils amb una massa combinada de fins a 800 kg.


L’objectiu del 3Cat-4 és mesurar mitjançant un reflectòmetre de senyals de navegació GPS i Galileo (GNSS-R) i un radiòmetre de microones desenvolupats pels estudiants, diversos fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, i observar la Terra per monitorar el gel i la humitat del sòl. També té com a finalitat localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents i estudiar les interferències en la banda de la freqüència que s’utilitzarà.


Tot plegat amb tecnologia experimental, dissenyada íntegrament la UPC, i amb un nou component: una antena desplegable que, un cop en òrbita, ajudarà a obtenir una part de les dades que es mesuren, tant les de radiometria com les que es volen detectar per mitigar les interferències de radiofreqüència mitjançant l'instrument GNSS-R.


Set anys de feina de més de 90 estudiants


El projecte va ser seleccionat fa set anys pel programa Fly Your Satellite! de l'ESA, que ofereix als estudiants universitaris l'oportunitat de dissenyar, construir i posar en òrbita els seus propis satèl·lits. Des d'aleshores, el desenvolupament del disseny, la construcció i el test del 3Cat-4 ha implicat més de 90 estudiants de grau, màster i doctorat de diverses titulacions.


El 3Cat-4 forma part de la nissaga de petits satèl·lits i càrregues útils 3Cat, que han volat o volaran a l’espai amb missions desenvolupades íntegrament per estudiants i professorat del NanoSat Lab. Dirigit pel professor Adriano Camps i ubicat al Campus Diagonal Nord de la UPC, a Barcelona, el NanoSat Lab de la UPC és un laboratori dedicat al disseny i la fabricació de càrregues útils i petits satèl·lits. Està vinculat també al Centre Específic de Recerca CommSensLab-UPC. A més, compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i ha estat un dels actors principals en l’estratègia 'NewSpace', impulsada pel Govern català.