Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. El sector audiovisual català factura 7.077 milions d'euros

El sector audiovisual català factura 7.077 milions d'euros

Escrito por Redacción TNI el 04/07/2023 a las 13:29:50
890

L’Informe sobre l’audiovisual a Catalunya 2022, elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), mostra que el sector audiovisual català va facturar 7.077 milions d’euros i estava format per 3.693 empreses, que donaven ocupació a 32.578 treballadors.

 

L’informe ha estat presentat avui, 14 de juny, per la vicepresidenta del CAC, Rosa Maria Molló, responsable de l’àmbit de Recerca del regulador català. La presentació ha tingut lloc en el Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), que es realitza avui a Granollers.

 

Molló ha destacat la importància econòmica del sector audiovisual català, que segons ha dit, és comparable al sector farmacèutic. “Un apunt molt significatiu és que l’entreteniment representa més de la meitat de tota la facturació del sector audiovisual. Una indústria en què el 41,8 % de les empreses tenen menys de deu anys”, ha dit.

 

La vicepresidenta també ha destacat la importància que té la indústria del videojoc: “Amb més de 200 empreses, Catalunya ja concentra més del 50% de la facturació total del sector a tot l´Estat. Tant aquestes xifres com les perspectives que ofereix, mostren un horitzó de creixement que hem de tenir molt present”.

 

L’informe del CAC indica que a Catalunya operen actualment 340 mitjans de comunicació tradicional: 81 canals de TDT i 259 emissores de ràdio en FM. Molló ha subratllat la presència notable del sector públic, atès que 6 de cada 10 mitjans són de titularitat pública.

 

Pel que fa al consum, l’informe assenyala que la ràdio es recupera mínimament, després de la davallada de la pandèmia mentre creix l’escolta de podcast. En canvi, a Catalunya, durant el 2022, es van mirar 162 minuts de televisió cada dia, la qual cosa significa mitja hora menys que el 2021. Aquesta davallada coincideix amb la corba ascendent de les pantalles connectades, amb productes com ara Netflix. “Aquest sorpasso, ja efectiu, és més precoç i de forma més marcada entre la població jove, i més atenuada en les franges de més edat”, ha dit Molló, que ha afegit que les OTT tenien el 2022 un total de 12 milions d’abonaments.

 

Pel que fa a tendències globals, la vicepresidenta ha dit que hi ha quatre drivers de l’expansió del mercat digital global: les comunicacions mòbils, els mercats de l’Índia i de l’Àfrica i els videojocs/e-sports. “Si mirem el rànquing dels principals països en nombre de persones usuàries, tant a YouTube com a Facebook, veiem que l’Índia quasi dobla al segon mercat, els EUA. La projecció situa a Índia com el mercat mundial que està creixent de manera sostinguda i més ràpida en aquests moments”, ha dit.

 

Finalment, Molló s’ha referit a l’eclosió de la Intel·ligència Artificial (IA) i ha recordat que durant el 2022, abans que es popularitzés aquest terme, la Comissió Europea va presentar una proposta de Llei d’Intel·ligència Artificial, que, a finals de 2023 o principis de l’any vinent, serà d’aplicació directa a tots els Estats membres de la Unió Europea (UE).

 

“Europa no és capdavantera en IA. Però ha tingut l’encert d’iniciar una línia política que li pot donar el lideratge en la regulació d’aquesta activitat. Quan el teu mercat no és líder, necessites absolutament dissenyar i desplegar polítiques públiques per corregir els dèficits que tens. I mirar de corregir-los, o centrar els teus esforços en els àmbits on pots tenir oportunitats. I en el cas de la IA, cal dir que la UE ho ha fet bé”, ha assegurat.