Les habilitats digitals i les professions relacionades amb la tecnologia són una tendència consolidada a Barcelona. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen del ‘LinkedIn’s Economic Graph’, un informe que analitza l'estat del talent digital a la ciutat i que Mobile World Capital Barcelona i LinkedIn han presentat aquest matí amb motiu de la celebració del Barcelona Digital Talent Day 2020.
L'estudi, elaborat a partir de dades pròpies de LinkedIn recopilades durant l'últim any, pretén oferir una radiografia detallada de la situació actual del sector digital a Barcelona, posant el focus tant en les habilitats dels professionals com en l'evolució dels diferents tipus de professions.
El sector del Software i Tecnologia de la Informació destaca per sobre de qualsevol altre a l'hora d’ocupar professionals a Barcelona. El seu percentatge (15%) és superior al de la Manufacturació (10%), els Serveis Corporatius (9%), els Béns de Consum (7%) i l'Educació (7%). Aquests resultats estan alineats amb els del Barcelona Digital Talent Overview 2020, presentat el mes de juny passat, i que fixava el creixement dels treballadors digitals en un 14%.
L'informe de LinkedIn també analitza com han evolucionat les habilitats dels professionals a Barcelona en l'últim any. En la llista de les deu habilitats que registren un major creixement apareixen sis de l'àmbit del desenvolupament digital: Analítica, Python, Metodologies Agile, Tecnologia de la Informació, Anàlisi de Dades i Suport Tècnic.
La presentació de l'estudi s'ha realitzat en el marc del Barcelona Digital Talent Day 2020, unes jornades sobre novetats, claus i reptes en matèria de talent digital. A l'acte han participat Jordi Arrufí, Director de talent digital de Mobile World Capital Barcelona, i Ángel Sáenz de Cenzano, Director General de LinkedIn Espanya i Portugal.
“Hem de fer una aposta decidida pel talent com a element accelerador de la competitivitat de la ciutat de Barcelona. Aquesta nova era de digitalització comporta noves necessitats professionals i cal fer un esforç per a cobrir-les. A través d'una anàlisi de l'oferta formativa de Barcelona hem detectat que hi ha posicions que es necessiten reforçar, la majoria d'elles relacionades amb les dades, la ciberseguretat o el cloud. Un moment com l'actual requereix solucions a curt termini per reduir la bretxa entre oferta i demanda del sector digital, com el reskilling, que permet incorporar professionals d'altres àmbits”, ha assenyalat Jordi Arrufí.
“Estem vivint un moment sense precedents, en el qual tant les companyies com els treballadors han hagut d'adaptar en temps rècord les seves eines i els seus serveis. Això ha repercutit en la necessitat d'adquirir nous talents per a cobrir aquestes necessitats urgents i entre ells, perfils més tecnològics. Compatibilitzar aquests nous perfils amb els existents és fonamental per a poder progressar, i l'única manera d'adaptar-nos a aquestes noves necessitats, és mitjançant el reciclatge dels nostres coneixements i les nostres habilitats, fent així un pas més en la nostra carrera professional”, ha comentat Ángel Sáenz de Cenzano.
La situació de crisi derivada de les mesures de contenció de la Covid-19 ha afectat a tots els sectors, però alguns han pogut resistir amb més força. Un d'ells ha estat el sector digital, que va publicar a Catalunya més de 6.700 ofertes de treball durant els mesos més durs de la pandèmia (març, abril i maig), segons dades del Barcelona Digital Talent Overview 2020.
Tot i que l'índex de contractacions ha disminuït, LinkedIn ha detectat que el perfil d'Enginyer de Software va ser el més sol·licitat per part de les empreses entre els mesos de juny i agost, seguit de prop per la posició de Project Manager. Des de principis d'any també s'ha registrat una alta demanda en altres posicions que requereixen competències digitals com les de Community Manager, Dissenyador Gràfic i Customer Service Representatives.
A través dels perfils dels treballadors amb residència a Barcelona, LinkedIn ha arribat a la conclusió que el 76% té competències digitals en la seva llista d'habilitats. Aquest percentatge fa referència a les habilitats digitals bàsiques, que es basen en els coneixements per a realitzar activitats digitals quotidianes i rellevants per a un determinat lloc de treball i inclouen, per exemple, Animació, Desenvolupament de Videojocs, Disseny Gràfic o Tecnologies d'Emmagatzematge de Dades. D’altra banda, el 24% dels professionals ja domina les denominades habilitats digitals disruptives, centrades en les innovacions que reinventen els convencionalismes com la Intel·ligència Artificial, el Cloud Computing, la Ciberseguretat o la Robòtica. És més probable que els treballadors amb aquest tipus d'habilitats prestin els seus serveis a grans o mitjanes empreses (59%).
La importància del sector en l'economia local de Barcelona es confirma a través de la mobilitat dels professionals. Serveis relacionats amb Programari i Tecnologia de la Informació es troben entre els majors proveïdors de talent per a altres indústries. El sector apareix entre les tres indústries que nodreixen de talent a la Manufacturació, els Serveis Corporatius, els Béns de Consum i l'Educació.
|