Actualizado el 29/10/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Hackathó per millorar les hospitalitzacions d'adolescents

Hackathó per millorar les hospitalitzacions d'adolescents

Escrito por Redacción TNI el 25/05/2021 a las 00:14:20
1083

Hack the Hospital – 5G Transatlantic Lab 2021” és la primera hackathó organitzada entre Barcelona i Boston per dissenyar noves solucions innovadores que millorin l’estada dels adolescents a l’hospital. Per a això, Mobile World Capital Barcelona, Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Boston Children’s Hospital i Garage Stories reuniran 50 equips multidisciplinaris internacionals entre el 21 i el 23 de maig.
 
Els participants treballaran per proposar idees que redueixin l’impacte negatiu que té en pacients pediàtrics i les seves famílies l’experiència d’una llarga hospitalització. Els desenvolupaments tecnològics que proposin contemplaran solucions 5G i de realitat estesa. El repte se centrarà en pacients d’entre 12 i 17 anys, i els equips podran escollir entre cinc verticals principals: socialització, salut mental, educació, entreteniment i una última que se centrarà en l’experiència familiar.
 
L’esdeveniment, que es duu a terme gràcies a la col·laboració de Cisco, IBM, GSMA, CaixaBank, Barcelona Tech City, MedVR, 5G Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, espera congregar 300 participants que treballaran en equips de 6 persones de diferents nacionalitats durant un cap de setmana. La complexitat del repte requerirà la participació d’una àmplia tipologia de professionals, des d’enginyers, a educadors, dissenyadors, psicòlegs o treballadors de la salut, etc. per poder desenvolupar solucions d’aplicació ràpida i que incloguin diferents perspectives.
 
Durant els dos dies els equips hauran de treballar de forma conjunta en el disseny de la seva solució i comptaran amb l’ajuda de pacients reals dels dos hospitals, mentors i ponents internacionals. Durant les dues setmanes prèvies a la hackathó, del 10 al 20 de maig, es realitzaran diferents activitats online per als participants amb experts de renom internacional en temes d’investigació, innovació i tecnologia com el Big Data, IoT o XR. Entre ells, destaca la presència de Google, Walt Disney Studios o investigadors de centres com el MIT de Boston, Harvard o NYU (New York University).
 
Eduard Martín, CIO de Mobile World Capital Barcelona i CEO de 5G Barcelona, ha destacat "la importància de la col·laboració internacional per dur a terme projectes d’aquesta envergadura. Les tecnologies como la 5G i la realitat augmentada tenen un llarg camí per oferir-nos nous serveis i experiències a l’àmbit de la salut i l’entreteniment. Estem segurs que fruit d’aquesta hackató sorgiran idees i projectes que ajudaran a millorar les hospitalitzacions d’adolescents".
 
En aquest sentit, Marta Ordeig, CEO d'Garatge Stories ha comentat que "Organitzar aquesta Hackathon entre els dos costats de l'Atlàntic ha estat una experiència increïble. Més enllà de totes les grans idees que van a sortir, el dissenyar aquest projecte en col·laboració amb pacients reals i haver aconseguit reunir tantes ments creatives apassionades per millorar l'experiència dels nens a l'hospital, posen en evidència el veritable valor de la innovació".
 
A més, la iniciativa compta amb community partners, com Barcelona Activa, Fundació i2CAT, EAE Business School, ESDi, Mass Technology Leadership council, Barcelona centre de Disseny, CïC, Bitmap, AWE, Spark Boston’s Future, Tech Together, Barcelona Global, Parc de Recerca UAB, Creative Morning, Cultura Creativa, Venture Fizz, Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, Interaction Design Foundation, Col·legi d’Enginyers industrials de Catalunya, Col·legi d’Enginyers en informàtica de Catalunya, TAMID Group, Venture Café, MOB, TIC Salut Social, 22@ Network BCN, Clúster Audiovisual de Catalunya, Espronceda Institute of Arts & Culture, Startup Grind, Hack Alumni i Hack Diversity.
 
Els pacients, implicats des d’un inici
El disseny dels reptes ha comptat amb l’estreta col·laboració d’una vintena d’adolescents que estan integrats en el consell científic tant de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, grup amb nom KIDS Barcelona, com del Boston Children’s Hospital. Aquests joves a més acompanyaran als grups en la seva experiència en la hackathó i també formaran part amb altres grups existents en un altre hospital del procés de valoració dels projectes presentats.
 
Manel de Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, explica que "per a un hospital com el nostre, que sempre ha destacat pel seu interès per innovar, Tall The Hospital suposa una gran oportunitat per poder millorar l'atenció dels joves hospitalitzats mitjançant solucions tecnològiques que permetin apropar el nostre centre als contextos en què la interacció i la participació dels menors es veu afectada, és a dir, l'escola, la família, etc. "
 
Per la seva banda, Kate Donovan, coordinadora de Tecnologia d'Educació de l'Innovació de l'Boston Children 's Hospital, "l'esperit de descobriment, innovació i col·laboració de l'Boston Children' s Hospital ens impulsa a pensar de manera diferent per trobar respostes. El que fa que la hackató Hack the Hospital sigui tan important són els problemes que demanem als participants que resolguin i que van ser identificats pels pacients als quals servim. El que és tan emocionant és que les solucions tecnològiques que crearan aquests innovadors apassionats finalment avançaran i milloraran la salut i el benestar dels nens tant aquí a les nostres comunitats locals com a tot el món".
 
Un projecte d’aplicació real
Dels 50 projectes finals presentats en acabar la Hackathó, els 10 finalistes presentaran els seus projectes en directe davant un jurat internacional que seleccionarà els dos millors. Els guanyadors, que seran presentats al stand de Mobile World Capital Barcelona en el marc de MWC Barcelona 2021, desenvoluparan les seves solucions en col·laboració amb els equips d’innovació de Cisco, Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Boston Children Hospital. I, a més, ambdós hospitals es comprometen a testar els projectes als seus centres i amb pacients reals.
 
Javier Valencia, vicepresident d'IBM Technology Espanya ha assenyalat que "la innovació digital és sens dubte clau per millorar l'experiència dels pacients als hospitals. Tots hem vist com amb la pandèmia s'ha desenvolupat i ha cobrat auge la telemedicina permetent el pacient seguir estant atès tot i no poder desplaçar-se a un centre de salut. Hem de continuar innovant i imaginant noves aplicacions que ajudin els pacients a viure de la manera més satisfactòria possible la seva situació. Iniciatives com aquesta hackató són sens dubte la forma de generar aquesta innovació".
 
"Combinant la potència del software, el hardware i les xarxes, Cisco està creant solucions innovadores sobre 5G perquè les comunitats es beneficiïn de la digitalització, incloent-hi aplicacions com telemedicina, atenció a malalts o participació en activitats familiars i socials en remot", destaca Andreu Vilamitjana, Director General de Cisco España. "Estem encantats de col·laborar en aquesta hackató i situar la innovació al servei d’una societat digital més inclusiva".
 
Per la seva banda, Carlos Gramunt, director comercial de banca d’empreses de la Direcció Territorial de CaixaBank a Barcelona, assegura que "per CaixaBank és un orgull participar i implicar-nos en aquest projecte, que busca el progrés social a través de la innovació, una fórmula plenament alineada als nostres valors com entitat. El fet que a través de la tecnologia i la digitalització es pugui contribuir a causes tan sensibles i necessàries com aquesta demostra la fermes amb la que ha de recolzar-se la innovació com a palanca de progrés. Estem segurs que de ‘Hack the Hospital’ sortiran grans iniciatives que ajudaran a millorar aquests processos tan durs per als joves i els seus familiars".

En paraules de Miquel Martí, CEO de Barcelona Tech City, "Barcelona compta amb una bona base de companyies treballant en tecnologies aplicades a la salut. Per a Barcelona Tech City són fonamentals pel seu impacte en la societat i també perquè són un vector de creixement indispensable per a l'ecosistema. Aquest projecte permet visualitzar que tenim empreses locals jugant a la primera divisió mundial de la innovació".
 
Així mateix, Laia Bonet, tercera Tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, afirma que "aquest és un magnífic exemple de com posar la tecnologia al servei de les persones. Tecnologies emergents com el 5G ens  han de permetre millorar la qualitat de vida de tothom, especialment  de qui més ho necessita. I aquesta iniciativa segur que permetrà millorar la qualitat de vida dels adolescents que necessiten llargues hospitalitzacions. "
 
Per a Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digital i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, “gràcies al contracte de serveis de mobilitat de la Generalitat, Sant Joan de Déu es convertirà en un Hospital 5G on podrem transformar les idees proposades a la hackathó en projectes reals i implementables que seran útils per al sistema sanitari i per a tota la ciutadania. Gràcies a la 5G, farem realitat aquestes solucions tecnològiques sorgides del laboratori perquè arribin al mercat, transformant el sector i produint una nova economia que generi llocs de treball”.

Pots disposar de la transcripció completa de Kate Donovan aquí.

Pots descarregar-te el vídeo de la presentació aquí.

Pots descarregar-te les fotografies de l'esdeveniment aquí.