Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. i2CAT i Autopistas desplegaran carreteres intel·ligents

i2CAT i Autopistas desplegaran carreteres intel·ligents

Escrito por Agencias Externas el 04/06/2024 a las 16:11:33
1031

La Fundació i2CAT i Autopistas, filial de Abertis a Espanya, desenvoluparan conjuntament el projecte DIMOS 5G, que té com a objectiu el desplegament d'una carretera intel·ligent basada en la digitalització, amb la finalitat de millorar la fluïdesa del trànsit i la seguretat viària, a més de reduir l'impacte ambiental.


i2CAT i Autopistas han constituït un consorci pel desenvolupament del projecte que té una inversió total de 591.837 euros, dels quals, gairebé la meitat, 250.110 euros, es corresponen amb una ajuda del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals.


L'import destinat al projecte forma part de les ajudes destinades a projectes de desenvolupament experimental d'aplicacions i serveis 5G que contribueixin en la transformació digital de sectors econòmics clau, com és el cas de les infraestructures. Ambdues entitats compten amb reconeguda experiència en el sector del vehicle connectat; Autopistas com a operador d'infraestructures i la Fundació i2CAT com a centre de recerca i innovació de reconegut prestigi a nivell estatal i internacional en l'àmbit de les xarxes 5G i 6G.


Segons explica l'Anna Carreras, coordinadora d'aquest projecte per part d'Autopistas, “projectes com DIMOS 5G ens permeten fer un pas endavant en la implementació d'infraestructures sostenibles i connectades en provar solucions tècniques pel desplegament de serveis avançats de mobilitat amb tecnologies com el 5G, connexió sense fil per a vehicles i l'ús de bessons digitals, buscant una conducció cada vegada més eficient i segura i reduir les emissions del transport urbà i interurbà”.


A través del projecte DIMOS-5G tenim l'oportunitat d'estendre les tasques de recerca i desenvolupament en matèria de bessons digitals vehiculars, dotant-los de la capacitat necessària per rebre informació més detallada dels futurs vehicles connectats i autònoms i generar així decisions més precises, compatibles amb el pròxim nivell de conducció intel·ligent, sostenible i cooperativa. Gràcies a la naturalesa de l'entorn real de validació, es podrà sotmetre el sistema a les proves més exigents que una infraestructura de carretera haurà de permetre per suportar els casos d'ús de la següent generació. Els resultats ens permetran analitzar possibles contribucions a l'estandardització de missatges entre vehicle i infraestructura, millorar els mecanismes de generació d'estratègies i la seva validació, així com proposar recomanacions en la geometria de les futures infraestructures viàries crítiques”, explica Bruno Cordero, investigador principal de DIMOS 5G i membre de la línia de recerca en V2X de la Fundació i2CAT.


Desplegament experimental de comunicacions mitjançant 5G


El projecte DIMOS 5G inclou el desplegament de manera experimental d'una infraestructura connectada a l'autopista C-32, amb una xarxa de comunicacions 5G i tecnologia de connexió sense fils per a vehicles. Aquest desenvolupament experimental permetrà analitzar l'impacte d'aquest tipus d'infraestructures 5G en entorns de carreteres crítics com, per exemple, en túnels, espais on les prestacions que atorga aquesta tecnologia seran decisives per habilitar nous serveis per a la mobilitat del futur.


El projecte integra diverses tecnologies avançades de monitorització i gestió de la mobilitat (com les basades en el concepte de bessó digital vehicular, infraestructura equipada amb sensors de trànsit i panells informatius) amb altres per a la connexió sense fils dels vehicles (basades en 5G i C-V2X/PC5) que permeten desplegar serveis de mobilitat connectada per a la gestió integral i intel·ligent del trànsit en carretera, i en particular, en trams de vies interurbanes amb túnels.


Mobilitat segura i sostenible


DIMOS 5G permetrà avançar cap a un model de conducció més fluïda, segura i sostenible gràcies a la millora de la seguretat viària i a la reducció de l'impacte ambiental que permeten les noves tècniques d'optimització de flux i prevenció generades mitjançant l'ús de bessons digitals.


A més, el projecte inclou la realització d'un pilot per avaluar el rendiment d'una conducció cooperativa, connectada i automatitzada, el que es coneix com a CCAM, mitjançant el desplegament i anàlisi del funcionament de vehicles connectats i la seva interacció amb la infraestructura, en aquest cas amb un túnel.


Casos d’us


En el marc del projecte DIMOS 5G es duran a terme tres casos d'ús per demostrar les solucions tecnològiques desenvolupades pel personal investigador. El primer d'ells estarà centrat en la seguretat viària, amb la finalitat de constatar la millora de la gestió del trànsit en situacions de congestió i incidents viaris, que es realitzarà mitjançant l'ús d'un bessó digital; el segon estarà enfocat a la mitigació dels impactes mediambientals del trànsit rodat gràcies, també, a l'ús d'un bessó digital, que permetrà la predicció de possibles esdeveniments contaminants i l'optimització de la gestió del trànsit per reduir les emissions del transport; el tercer cas es centrarà en garantir la prioritat del vehicle d'emergència en un context d'accident dins d'un túnel, i permetrà provar la connectivitat dels sistemes i alhora entre els vehicles en entorns complexos.