El centre de recerca i2CAT i la Generalitat de Catalunya van reunir a l’ecosistema català de la innovació en mobilitat ahir a la tarda al Movistar Centre de Barcelona per debatre com la indústria, l’administració pública i el sector de la recerca tecnològica es donen la mà en el camí cap a una mobilitat futura més autònoma, segura i sostenible.
El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Albert Tort Pugibet, ha realitzat l’obertura de l’acte destacant “la tasca en recerca multitecnològica [d’i2CAT] i el seu paper en projectes transformadors”, els quals “exemplifiquen el que podem aconseguir quan unim esforços per avançar cap a un futur millor”. Així mateix, el secretari ha recordat que “la mobilitat del demà no només ha de ser més eficient i sostenible, sinó també inclusiva, segura i adaptada a les necessitats de tothom”.
L’esdeveniment, conduït pel responsable de Mobilitat - Innovació i Negoci a i2CAT, en Marc Guerrero, ha comptat amb el cap d’Innovació d’Autopistas, en Xavier Daura, qui ha destacat el projecte Future Road Lab, un laboratori de solucions de mobilitat que provarà les eines i sistemes de gestió de xarxa viària de les futures carreteres intel·ligents. El subdirector general de Descarbonització i Carreteres Intel·ligents de la Generalitat de Catalunya, en Ferran Camps, ha explicat que els grans reptes tecnològics urgents de l’administració actualment són l'accidentalitat, la congestió i la pol·lució.
Els vehicles connectats també seran protagonistes del nou paradigma de la mobilitat connectada, cooperativa i autònoma (CCAM, per les seves sigles en anglès), un model que ha pres molta rellevància en el nou programa Horizon Europe de la Comissió Europea i que aportarà noves oportunitats a la indústria de l’automoció. La Innovation Manager Chassis, Active Safety & Durability d’ApplusIDIADA, Núria Parera, ha conversat amb el director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Oriol Alcoba. Per Parera, cal continuar treballant per desplegar el vehicle autònom i connectat en zones rurals i garantir així que els seus beneficis arribin arreu del territori. Per la seva part, Alcoba ha destacat que la indústria catalana del motor és la que més vehicles produeix de tot l’estat i, per tant, un sector idoni per innovar.
Davant d’aquesta nova aproximació a una mobilitat més cooperativa i connectada, s’hauran d'habilitar solucions rupturistes que facilitin la gestió de sistemes de transport que implicaran diverses organitzacions i múltiples capes de complexitat. En aquest sentit, empreses emergents com Flash Park, representada durant l’esdeveniment pel seu cofundador i CTO, Gerardo Lorenzo, hauran d’integrar els seus productes amb les xarxes de transport col·lectiu gestionats per entitats públiques. Per fer-ho, caldrà comptar amb sistemes segurs de compartició de la informació i governança de dades com ara els espais de dades, va explicar el director tècnic d’AMB Informació, Ramon Pruneda.
Finalment, el director de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, i la subdirectora general d’Organització i Recursos Interns del Port de Barcelona, Catalina Grimalt, han conversat sobre els avantatges d’habilitar entorns reals complexos com el del Port de Barcelona, on la mobilitat és una eina essencial per garantir l’operativa diària, per fer proves de concepte de solucions tecnològiques pioneres.
Per al director del centre, una de les principals eines per aportar valor a la societat és la possibilitat de provar i validar els resultats de la recerca. “Les infraestructures experimentals són al nostre ADN des del dia zero”, va destacar Figuerola. “Si volem fer recerca aplicada en entorns reals, hem de disposar d’infraestructures per poder fer un pas més enllà de l’àmbit de les operacions i de la mateixa recerca. A i2CAT, mantenim aquesta aposta per continuar col·laborant amb la indústria”.
L'estand d'i2CAT al Tomorrow.Mobility
L’esdeveniment d’ahir a la tarda va ser el preludi de la setmana que col·locarà Barcelona al centre del debat internacional sobre la mobilitat del futur en el marc de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) del 5 al 7 de novembre. Per primera vegada, el centre de recerca i2CAT participarà amb un estand propi a la fira Tomorrow.Mobiliy, la plataforma per a debatre models de mobilitat d'emissions zero, connectats, cooperatius i automatitzats.
En aquesta edició, el centre i2CAT vol posar en relleu les col·laboracions amb alguns dels seus socis principals en el sector de la mobilitat. A l’estand propi (Hall 2, F166) hi conviurà una zona de conversa i intercanvi amb clients i persones interessades amb un espai on es mostraran els casos d’ús en col·laboració amb IDIADA i Autopistas, així com un mapa de la ciutat del futur on es representaran diversos projectes de recerca (5GMED i 6GTWINROAD, entre altres) que investiguen solucions adaptades a les necessitats del mercat per resoldre reptes relacionats amb la connectivitat, la intel·ligència artificial, els sistemes cooperatius, la governança de dades i els bessons digitals.