Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Iniciativa desenvolupada pel Barcelona Supercomputing Center

Iniciativa desenvolupada pel Barcelona Supercomputing Center

Escrito por Redacción TNI el 01/03/2016 a las 21:26:01
1807

Com serà l’arqueologia del futur? Aquesta pregunta és el punt de partida d’“Evolving planet”, un original videojoc que permet descobrir de manera lúdica i interactiva com va evolucionar culturalment l’espècie humana, aplicant les mateixes tècniques i la metodologia que actualment utilitzen els investigadors que fan recerca en aquest àmbit. La iniciativa, liderada per l’investigador Xavier Rubio, del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), és el resultat del projecte “Simulplay, videojocs de simulació per a l’aprenentatge tecnosocial”, del programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i ha rebut el suport del projecte interdisciplinari “Simulpast”, que investiga el desenvolupament de noves metodologies de recerca arqueològica al voltant de la simulació computacional.

“Evolving planet” situa l’acció en el futur, l’any 3016, en un planeta que és a 38 anys llum de la Terra, on s’han descobert les restes d’una espècie similar a la humana, però ja extingida. El repte que planteja al jugador —públic adolescent i joves, en general— consisteix a comandar una missió científica que té com a objectiu descobrir quina en va ser la causa de l’extinció.

Per descobrir-la, s’ha de dirigir una expedició arqueològica formada per un grup de robots humanoides que haurà de replicar al planeta la història d’aquesta misteriosa espècie i superar vint missions de dificultat creixent, cosa que li permetrà recopilar dades del seu passat i descobrir quins en van ser els orígens, com es va estendre pel territori, què va fer per adaptar-se als canvis climàtics i on es van situar els primers assentaments.

Per superar les missions, el jugador haurà de fer servir alguns dels conceptes que els científics utilitzen habitualment en l’estudi del passat i del comportament humà —com la capacitat de cooperació i de resiliència, el desenvolupament de la tecnologia, l’ús de la força (guerra), la influència cultural o la capacitat per reproduir-se—, que en el joc es poden fer servir com a estratègies i es poden combinar de manera diferent en funció del repte plantejat. Si el jugador les combina de manera eficaç, superarà la prova i, si no, haurà de repensar l’estratègia. No obstant això, el joc admet per a cada missió diverses estratègies que permeten superar-la amb èxit. Un fet que pretén trencar la idea lineal del passat i demostrar que l’evolució és el resultat de múltiples factors que no sempre es poden predeterminar o conèixer amb exactitud.

El joc ofereix un tutorial interactiu i es pot fer servir a les aules com a recurs didàctic o de manera autònoma, com qualsevol altre videojoc. Inclou, així mateix, material addicional, com fites desbloquejables que revelen la ciència que hi ha darrere el joc o il·lustracions del planeta Kepler 1138 creades pel dibuixant Guillem H. Pongiluppi.

Segons els seus autors, la iniciativa “vol trencar l’obsoleta barrera entre “ciències” i “lletres”, i proposa una manera divertida d’aprofundir en el coneixement del comportament humà tot aplicant els avenços científics més recents en l’àmbit de la recerca en arqueologia i antropologia, que utilitzen la simulació computacional”.

 

“Evolving planet” està disponible per a iOS i Android i es pot baixar de manera gratuïta en català, castellà i anglès.