Actualizado el 26/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Jordi Puigneró: "L'algorisme per comptar aglomeracions de persones desenvolupat pel CVC és una mostra de com la tecnologia pot ajudar a estalviar-nos debats estèrils"

Jordi Puigneró: "L'algorisme per comptar aglomeracions de persones desenvolupat pel CVC és una mostra de com la tecnologia pot ajudar a estalviar-nos debats estèrils"

Escrito por Redacción TNI el 27/02/2018 a las 22:17:55
1579

La tecnologia més puntera i avançada ens pot ajudar en molts àmbits, i  fins i tot estalviar-nos debats estèrils com el de quantes persones han participat en una mobilització”. Amb aquestes paraules s’ha referit avui el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, a l’innovador algorisme desenvolupat pel Centre de Visió per Computador de la UAB (CVC), que permet fer una estimació del nombre de persones presents en una aglomeració en imatges tant estàtiques com de vídeo amb un marge d’error d’entre el 10 i el 20%, el més baix aconseguit fins ara.

 

El Centre de Visió per Computador de la UAB (CVC), que participa al Mobile World Congress amb el suport de la Generalitat de Catalunya, ha presentat avui en el marc d’aquest congrés aquesta nova tècnica de visió artificial desenvolupada en col·laboració amb la Universitat de Florència. Una tècnica innovadora amb la qual, ha afegit Puigneró, “els investigadors del CVC obren les portes a possibilitats immenses dins l’àmbit de la seguretat i la vigilància, i poden contribuir a posar fi, amb una solució imparcial i tecnològica, al debat obert sobre la quantitat de persones presents en diferents mobilitzacions ciutadanes arreu del món”.

 

Durant la seva intervenció, el secretari Puigneró també ha volgut “posar en valor la factura catalana d’aquesta solució innovadora i l’importantíssim paper que estan exercint els centres tecnològics com el CVC en la consolidació i projecció internacional de Catalunya com a país referent en el camp de la investigació, la recerca i el desenvolupament en tecnologies avançades”.

 

En la presentació, que ha tingut lloc a l’Estand Catalonia de la Generalitat de Catalunya al MWC, hi participat també el director del CVC, Josep Lladós, i l’investigador del CVC i coautor del projecte Joost Van de Weijer.

 

Tècniques de visió artificial per comptar aglomeracions de persones

 

Comptar el nombre de persones en grans aglomeracions en espais oberts no resulta fàcil i segons les metodologies emprades, les xifres poden variar substancialment. Els investigadors Xialei Liu i Joost Van de Weijer, del Centre de Visió per Computador, en un estudi conjunt amb la Universitat de Florència, han desenvolupat un algorisme que fa servir tècniques de visió artificial per poder estimar el nombre de persones en imatges amb una franja d’error d’entre un 10 i un 20%, la més baixa aconseguida fins avui dins d’aquest àmbit.

 

Un software d’aquest estil pot ser imprescindible en àmbits com el de la vídeo seguretat, el monitoratge o l’anàlisi de comportament. Fins ara, la problemàtica científica era evident: distorsions de perspectiva, distribució desigual, il·luminació complexa, variació d’escales, i un llarg etcètera, feien que els algorismes de visió artificial no poguessin ser capaços de comptar números de caps dins d’una imatge. Els investigadors del Centre de Visió per Computador han aconseguit un algorisme estable fent ús de mapes de densitat, que ajuda a eliminar la majoria d’aquestes distorsions.

 

A més a més, la tècnica elimina la major problemàtica: la necessitat d’imatges prèviament processades per entrenar els algorismes de visió. Ensenyar als ordinadors a comptar grans aglomeracions requereix imatges que hagin estat tractades per un humà. Aquest és qui diu a l’ordinador què hi ha dins de cada píxel (com un mestre quan ensenya a un nen una matèria que mai ha cursat). El Dr. Van de Weijer i el seu equip eliminen aquesta variable ensenyant als ordinadors a comparar imatges, cosa que fa el procés molt més ràpid i econòmic

 

El procés és senzill en essència, però complex en la pràctica: se li dóna a l’ordinador una primera imatge, i després se li’n donen retalls. Llavors, l’ordinador ha d’aprendre que hi ha menys gent a la segona fotografia (la retallada) que a la primera (l’original). Aquesta tècnica, afinada, és la base de l’aprenentatge d’aquest nou algorisme.

 

Els investigadors del CVC presentaran la seva nova tècnica en el prestigiós CVPR (Computer Vision & Pattern Recognition Conference) d’aquest any que tindrà lloc a Salt Lake City, Utah, el proper mes de juny.