Actualizado el 26/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Jornada IoT SmartCAT per a fomentar la Internet de les Coses

Jornada IoT SmartCAT per a fomentar la Internet de les Coses

Escrito por Redacción TNI el 26/04/2016 a las 20:14:48
1885

La Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT han organitzat la primera jornada IoT SmartCAT, celebrada a la seu d’ACCIÓ amb l’objectiu de mostrar com la Internet de les Coses pot fomentar i ajudar el món de l’empresa.

 

Aquesta primera jornada IoT SmartCAT forma part del full de ruta definit per  la iniciativa IoT Catalan Alliance, impulsada per la Secretaria per a la Governança de les TIC de la Generalitat de Catalunya i liderada per i2CAT. L’aliança treballa per impulsar l’estratègia de foment de la Internet de les Coses a Catalunya i a la seva indústria. En aquest primer acte, s’han volgut donar a conèixer casos d’èxit d’aplicació de la Internet de les Coses a Catalunya, així com presentar la que s’espera sigui la gran aliança del sector a Catalunya, que ja compta amb més de 35 entitats adherides, com ara Cellnex, Nokia, Everis, Sensefields, Tecsidel, CIT-UPC, La Salle o Eurecat (més informació a: http://www.cataloniaiot.com).

 

Aquesta aliança pretén convertir-se en un mecanisme útil que permeti millorar el coneixement de l’entorn, tant a nivell nacional com internacional, i, d’aquesta manera, poder identificar capacitats i explorar sinergies entre els principals agents del sector a Catalunya.

 

A la jornada s’han presentat un total de set casos d’èxit d’IoT, d’àmbits tan diversos com la teleassistència, el vehicle connectat, la indústria automobilística, el manteniment preventiu d’aparells, la gestió de residus o l’agricultura. La Fundació i2CAT ha participat a través del projecte CERES (Crowdsourced Issue Reporting System), una innovadora solució de la Fundació i l’empresa Lhings que permet monitoritzar i controlar l’ascensor en forma remota, de tal manera que aporta informació per a un manteniment preventiu de l’aparell. El sistema és capaç de detectar qualsevol modificació del seu comportament, que es pot analitzar i actuar davant de qualsevol mal funcionament imminent. D’aquesta manera, l’ascensor pot ser reparat abans que deixi de funcionar. El sistema utilitza com a canal de comunicació la tecnologia LoRa (tecnologia de baix consum i alta cobertura), que permet la comunicació bidireccional i la comunicació amb maquinària ubicada a llocs amb dificultats de cobertura, com les plantes soterrànies. De moment, i2CAT i Lhings ho estan implementant als ascensors de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb gran èxit, i es preveu comercialitzar la solució a curt termini.

 

Els altres casos d’èxit presentats han estat eKauri, una plataforma avançada d’assistència d’Eurecat; ROAWDS One, una aplicació per al vehicle connectat d’IOT LABS; OEMs a la indústria automobilística, d’Innova IT i Narinan; una solució de monitorització de bateries per a cotxes elèctrics, presentada per Cellnex Telecom; TrashTrack, sobre el control y monitorització de la recollida selectiva de residus en ciutats d’IoT Partners; i un cas de gestió smart de les sitges de gra, d’Urbiotica.

 

La jornada, inaugurada per Núria Betriu, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya i consellera delegada d’ACCIÓ, ha destacat que “l’IoT és una realitat empresarial a Catalunya, i té una transversalitat sectorial que encaixa amb l’estratègia industrial del país. Hem de teixir les estructures de la indústria 4.0 per tenir un full de ruta i fer front a les estratègies de futur” També ha comptat amb una ponència que ha exposat les actuacions d’ACCIÓ en l’àmbit de la Indústria 4.0 i ha presentat davant els assistents l’IoT Solutions World Congress, que tindrà lloc del 25 al 27 d’octubre del 2016 a Fira Barcelona.

 

La cloenda ha estat a càrrec de Jordi Puigneró, secretari per a la Governança de les TIC de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat que "Fins ara hem apostat per les infraestructures de telecomunicacions. Ara hem de fer-ho en serveis TIC d'alt valor. La IoT Catalan Alliance és un dels actius que estem construint per assumir el repte de la plena digitalització. Hem d'estar amatents a fenòmens com la impressió 3D, el bigdata i la intel•ligència artificial, entre d’altres."