Actualizado el 18/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. L'ecosistema 'blockchain' català es duplica en només un any

L'ecosistema 'blockchain' català es duplica en només un any

Escrito por Agencias Externas el 11/02/2020 a las 19:43:26
21532

L’ecosistema blockchain de Catalunya compta actualment amb 76 empreses, un 117% més que a finals de 2018. És una de les principals conclusions de l’estudi ‘Les tecnologies de registre distribuït (DLT). El Blockchain a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que actualitza el mapeig d’empreses que basen el seu negoci en la blockchain i que radiografia les principals tendències, indicadors, casos d’ús i aplicacions d’aquesta tecnologia a escala local i internacional.


Segons l’informe, aquestes empreses ocupen actualment gairebé 400 persones i facturen conjuntament prop de 9,5 milions d’euros, xifres directament vinculades a l’activitat d’aquestes companyies en l’àmbit de la blockchain. L’estudi apunta que aquest ecosistema és emergent (el 68% de les empreses són startups) i que està format majoritàriament per microempreses. Aquests indicadors, i especialment el notable creixement experimentat pel nombre d’empreses de l’ecosistema blockchain català en només un any, evidencien el gran potencial i recorregut de la indústria catalana de les DLT i la blockchain, tecnologies  disruptives que tindran un gran impacte sobre la societat, el teixit productiu i la generació de negoci i ocupació a escala internacional.


De fet, l’estudi identifica les aplicacions que té aquesta tecnologia. Per exemple, més enllà de les criptomonedes, recull que el blockchain ja està utilitzant en sectors com l’alimentació i la logística (per controlar la traçabilitat dels productes que es consumeixen o distribueixen), l’administració pública (per millorar la seguretat del  vot electrònic), el comerç (per fer més transparent l’etiquetatge), l’atenció sanitària (per xifrar dades), els smart conctracts o l’energia, entre d’altres.


A escala global, l’informe recull que la inversió en el sector blockchain s’ha disparat en els darrers anys i que la despesa ha crescut en solucions basades en aquesta tecnologia no ha parat de créixer. Així, s’estima la despesa mundial sigui de gairebé 2.900 milions de dòlars l’any 2019, un augment del 88% en relació a l’any anterior. Per regions, Estats Units encapçala el rànquing amb 1.100 milions de dòlars de despesa, Europa ocupa la segona posició amb 674 milions de dòlars i Àsia és tercera amb 319 milions de dòlars. Pel que fa al mercat global de patents, entre el 2014 i el 2019 s’ha passat d’11 patents publicades a les 11.670 que hi ha actualment. Els Estats Units també lideren aquest mercat, amb el 38% de les patents de blockchain, mentre que la Xina és segona amb un 21%.


L’informe ‘El Blockchain a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha estat presentat avui en el marc del fòrum internacional European Blockchain Convention (EBC) que se celebra des d’ahir a Barcelona i que compta amb el suport de la Generalitat a través del Departament de Polítiques Digitals. Concretament, la presentació s’ha desenvolupat durant la RACE by EBC, la segona jornada del congrés, dedicada a les startups del sector, i ha estat precedida per l’exposició, per part del director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco, de l’Estratègia Blockchain de Catalunya, que té en la promoció del desenvolupament d’una nova indústria al voltant d’aquestes tecnologies un dels seus objectius estratègics.


Sobre l’European Blockchain Convention


L’European Blockchain Convention Barcelona és el principal fòrum de negocis sobre Blockchain que es fa a Europa, i s’hi donen cita més de 600 líders tecnològics, reguladors, inversors, corporacions, desenvolupadors i empresaris de la indústria Blockchain, per establir relacions comercials i buscar possibles socis per a empreses.


El congrés s’ha desenvolupat durant dos dies (20 i 21 de gener) a Barcelona, amb una primera sessió que va tenir lloc ahir al World Trade Center de Barcelona i una segona sessió, la d’avui, en què en un format de competició, 21 de les més startups de Blockchain d’Europa han presentat el seu projecte al Campus La Salle Barcelona davant d’una audiència formada per inversors, corporacions, mentors i mitjans de comunicació. Tots els projectes presentats en aquesta sessió aporten solucions a problemes del món real mitjançant els avantatges de les DLT, s’han llançat durant els darrers dos anys i han rebut finançament d’altres inversors de menys de 3 milions d’euros.


L’Estratègia Blockchain de Catalunya


L’impuls de les tecnologies de cadena de blocs (blockchain) i DLT constitueix una prioritat del Govern per fer de Catalunya un pol d’innovació, lideratge i atracció de talent, inversió i empreses en tecnologies DLT.


Per aquest motiu, el Govern s’ha dotat de l’Estratègia Blockchain de Catalunya, coordinada pel Departament de Polítiques Digitals, per dur a terme un programa d’actuacions que fomenti el desenvolupament de l’ecosistema blockchain i DLT al país. Els objectius associats al desplegament de l’Estratègia són posicionar Catalunya com a capdavantera en l’ús i desenvolupament de les tecnologies blockchain i DLT; impulsar l’ús per part de l’Administració d'aquesta tecnologia; potenciar-ne la formació i la creació de talent; impulsar la recerca i la innovació en aquesta matèria; promoure el desenvolupament d’una nova indústria al voltant d’aquestes tecnologies; i promoure les possibilitats i potencialitats entre la ciutadania de la blockchain i les DLT per facilitar-ne l’adopció i la participació.