L'educació és l'assignatura pendent per afrontar l'escletxa digitalEscrito por Redacción TNI el 27/09/2016 a las 21:25:181389
El passat dimarts 20 de setembre l’auditori Cibernàrium de l’edifici MediaTIC va celebrar el segon esmorzar de la quarta edició del cicle d’esmorzars-networking amb l’acte “Afrontar l’escletxa digital”. Organitzat pel CTecno, amb la col·laboració i el patrocini de Barcelona Activa, l’acte va debatre sobre si les TIC són un element inclusiu o exclusiu i quins són els reptes per afrontar la fractura digital.
Des de la vessant d’oferir serveis als ciutadans, Donald De Witte, Product Sales Consultant a Cisco, va defensar que la connectivitat és bàsica per reduir l’escletxa digital i per tant cal oferir serveis digitals als ciutadans i fer créixer l’ús i coneixement de les TIC. “Som un país amb un ús molt extens de l’internet, però en canvi només un 51% de la població té coneixements bàsics d’informàtica”, va sentenciar De Witte. Per altra banda, el consultor va afegir que “a Espanya hi ha un problema crític de falta de talent TIC, amb atur al sector tecnològic per falta de professionals”.
Jordi Escalé, Executive Partner a Gartner, va explicar que “com a societat estem donant resposta lineal en front de canvis exponencials”. Escalé va comentar que els quatre eixos principals per afrontar l’escletxa digital són la consciència, la connectivitat, l’educació i la regulació. “Anem sobrats d’infraestructura tecnològica, el que ens falla és l’adaptació en l’àmbit educatiu”, va matissar.
Per altra banda, des d’una perspectiva de formació informal, Anna Bröll, Directora tècnica de Coordinació i Serveis a Biblioteques de Barcelona, va explicar el projecte Antenes que treballa per l’alfabetització digital a través de formació digital bàsica i de capacitació. “A les biblioteques de Barcelona formem sobretot persones jubilades, majors de 65 anys, tot i que els nadius digitals també necessiten formació”, va puntualitzar. Bröll va comentar que els informes d’escletxa digital no contemplen desigualtat en variable gènere, però en canvi en la formació que ofereixen hi assisteix més públic femení.
Oriol Viaplana, Director de Projectes de Transformació – Sector Públic a IBM, va centrar-se en la reinvenció digital. “Dins de les empreses hi ha una transformació molt gran de tots els processos de negoci que impactarà l’escletxa digital”, va comentar. Viaplana va argumentar que hi ha tres maneres d’afrontar l’escletxa digital: mitjançant la infraestructura, amb l’alfabetització digital, i sobretot posant els recursos a la disponibilitat de la població. “Cal fer dels recursos una interacció digital per tal que els joves accedeixin a les noves professions”, va sentenciar.
Durant el torn de preguntes, Vallespín va recordar que el gran repte tecnològic està en l’àmbit social, i que no es tracta d’un problema de falta d’infraestructura tecnològica.
|