Actualizado el 18/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La indústria 4.0 innovarà i aportarà més eficiència

La indústria 4.0 innovarà i aportarà més eficiència

Escrito por Redacción TNI el 10/06/2016 a las 18:32:16
3496

Canviar la manera de treballar, ser més flexibles i a canvi un model més productiu i innovador. Grans experts mundials han donat i les claus de la indústria 4.0, a la V Escola d’Estiu Jordi Comas de la FOEG (La Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona), que s'ha celebrat al Museu del Suro de Palafrugell, i aquest any s’ha convertit en un gran espai de reflexió sobre aquest tema. El model industrial avança cap a la fabricació informatitzada i cap als processos interconnectats. La Indústria 4.0 és un dels grans reptes de les empreses, per tal d’adaptar-se a aquesta nova revolució  i aprofitar les noves tecnologies i el món d’Internet per no perdre el tren de la innovació. 

 


L’Escola d’Estiu ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell i EADA. La formació s’ha iniciat al matí, amb una primera ponència que s’ha centrat en L’Internet de les coses, cap a l’economia dels serveis, a càrrec del professor d’EADA Josep Lluís Sánchez Brugarola, que ha treballat en múltiples projectes d’implantació de la innovació. Segons ha destacat, caldrà aprendre a gestionar processos molt complexos i pensar de manera diferent, però la indústria 4.0 “incrementarà la productivitat”. “L’Internet de les coses servirà per innovar i millorarà molts processos”, ha indicat. 

 

Andreu Veà, nascut a Sant Feliu de Guíxols i un dels grans experts mundials d’Internet, ha pronunciat una ponència amb el títol Internet i la seva història. Ha destacat que “és la primera vegada que les persones que ens han canviat la història estan vives i això es pot aprofitar perquè ho expliquin”. Veà, molt conegut pels seus treballs sobre la història d’Internet, una investigació que li ha permès entrevistar i enregistrar a més de 350 pioners del sector, ha fet un repàs d’aquesta investigació i de com han sorgit moltes de les innovacions. Veà va ser nomenat Digital Champion for Spain a finals de 2014. Els Digitals Champions són ambaixadors de l’Agència Digital nomenats pels estats membres de la Unió Europea per ajudar les administracions, empreses i ciutadans a digitalitzar-se.

 

A les tarda, l’expert Javier Ideami ha centrat la ponència sobre La divergència creativa com a motor de salut empresarial i personal. En aquesta ponència s’ha  exposat com utilitzar exercicis multisectorials per accelerar el procés de generació  d’idees i solucions originals i innovadores, a partir de l’anomenada metodologia de la torxa, originada a Silicon Valley. També la importància de realitzar un entrenament regular dels nostres músculs creatius per equilibrar els analítics. Ideami és un director creatiu multidisciplinar, que ha fet conferències en auditoris de gran prestigi, des de les universitats de Stanford i Berkeley a Califòrnia, a la central de la FAO/ Nacions Unides, el centre financer de Londres, la facultat d’arquitectura de la Universitat de Roma, i a la Conferència Internacional sobre Diplomàcia Cultural de Berlín, entre altres. Ideami ha rebut un gran nombre de premis. 

 

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del president de la FOEG, Ernest Plana; el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell, Albert Gómez; i el director acadèmic d’EADA, Ramon Noguera. 

 

El model industrial avança cap a la fabricació informatitzada i cap als processos interconnectats. L’anomenada Indústria 4.0 és un dels grans reptes de les empreses, per tal d’adaptar-se a aquesta nova revolució  i aprofitar les noves tecnologies i el món d’Internet per no perdre el tren de la innovació. 

 

En el marc de l’Escola d’Estiu, es fa també una Hackathon per tal de crear una nova aplicació per saber abans de comprar quin tap porten les ampolles, L’activitat s’ha organitzat al Museu del Suro i Torre de Can Mario, amb una entrega de premis per a l’equip guanyador. 

 


La FOEG destaca que aquest 2016 es pot definir com l’Any de la Indústria 4.0, ja que la propera revolució que vindrà serà l’anomenada Internet de les coses (Internet of Things- IOT). “Tots som conscients del gran impacte que ha significat l’Internet de les persones, però és difícil d’imaginar la revolució que pot comportar si, en lloc de les persones, són els objectes els que estan interconnectats per mitjà de la xarxa. Aspectes que tot just ara es presenten com a emergents, com el Big Data, la reinvenció dels processos productius o la robòtica social, veuran incrementats de manera radical el seu pes específic i això suposarà modificar aspectes com al producció de béns de tot tipus, la seva logística i els models de negoci”, indica la FOEG.