La intel·ligència artificial pot detectar estudiants que necessiten ajudaEscrito por Redacción TNI el 15/03/2022 a las 11:07:151097
Un estudi pilot empra la intel·ligència artificial per detectar les necessitats dels alumnes en l'educació a distància i conclou que les dades poden servir al professorat per oferir ajuda a l'estudiantat que ho necessiti més. La recerca, amb la participació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Autònoma de Madrid, ajuda a resoldre un dels problemes principals de l'educació no presencial, que s'ha generalitzat amb la pandèmia: com aconseguir informació sobre l'avenç dels alumnes per poder-los donar suport a temps.
"Hem pogut fer una avaluació contínua en anys prepandèmics, en el confinament i, més tard, en la segona fase de la pandèmia", diu Laia Subirats, professora col·laboradora dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC i investigadora d'Eurecat. "El nostre objectiu és desenvolupar un mètode per millorar l'educació a distància que permeti localitzar els estudiants que estiguin en risc de suspendre perquè el professorat, i el mateix alumnat, pugui reforçar el seu aprenentatge."
L'estudi, publicat a la revista científica d'accés obert Applied Sciences, es basa en la informació recopilada de 396 estudiants universitaris entre els cursos 2016-2017 i 2020-2021. A l'estudiantat se li va oferir, abans de l'examen final, la possibilitat de fer tests amb una sèrie de preguntes que s'adaptaven al nivell de cada alumne. A partir de les seves dades, els estudiants es van classificar en excel·lents, ben encaminats o en risc.
"Una de les complicacions va ser detectar els alumnes amb pitjors qualificacions en els casos en què estudien a última hora, perquè el sistema no ho pot predir amb prou antelació", diu Subirats, col·laboradora del grup de recerca Applied Data Science Lab (ADaS). "Però ésfàcil descobrir els qui estan en la categoria d'excel·lents, perquè els qui estudien de manera més contínua obtenen més bons resultats."
Tecnologia per millorar l'avaluació
La necessitat de tecnologies innovadores en l'aprenentatge i, sobretot, per avaluar el rendiment és un dels reptes més grans de l'educació a distància. La pandèmia de la covid, que ha obligat els centres a suspendre les classes presencials, només ho ha posat de manifest. Tanmateix, les eines digitals, com les plataformes d'avaluació en línia, ofereixen noves oportunitats.
"Aquesta mena d'eines trenquen també moltes barreres i poden democratitzar el coneixement", explica Subirats. "Es pot estudiar en qualsevol lloc o en el moment que més convingui, cosa que ajuda les persones que no es poden permetre formar-se d'una manera més convencional", afegeix.
Finalment, l'ús de la intel·ligència artificial i les prediccions pot servir per detectar possiblesfraus o plagis. "Si un alumne obté una nota molt superior a l'esperada pel nostre sistema, ens podria fer sospitar", conclou la investigadora.
Article relacionat Subirats, L.; Fort, S.; Atrio, S.; Sacha, G.-M. Artificial Intelligence to Counterweight the Effect of COVID-19 on Learning in a Sustainable Environment. Appl. Sci. 2021, 11, 9923. https://doi.org/10.3390/app11219923
Noticias Relacionadas:Localret y la UOC colaboran para la formación del personal al servicio de los ayuntamientos La UOC e IBM lanzan una nueva Cátedra online en Ciberseguridad |