Actualizado el 26/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La meitat dels catalans ja prefereix Internet per a informar-se

La meitat dels catalans ja prefereix Internet per a informar-se

Escrito por Guillem Alsina el 25/06/2019 a las 16:13:18
1018

Posats davant la disjuntiva de triar un sol mitjà de comunicació durant un mes sencer, la gran majoria dels catalans respon que optaria per Internet, concretament un 48,4% segons revela un estudi dut a terme pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) a petició del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).


La segona opció, a molta distància, darrere d’Internet és la televisió, que constitueix la preferència del 31% dels catalans. Després ve la ràdio amb un 13,7%, i la premsa en paper amb un 5,3%.


Si ampliem les opcions triant dos mitjans, la televisió supera a Internet tant en l’àmbit informatiu com d’entreteniment, mentre que la xarxa és la preferida per informar-se de temes locals i formar-se una opinió.


L’estudi, realitzat sobre una mostra de 1.600 persones també deixa palesa la bretxa generacional pel que fa a l’ús d’Internet, amb els més joves com a més partidaris d’informar-se a través de la xarxa mentre que els més grans de 50 anys continuen optant per la televisió, un mitjà amb el qual s’han criat bona part de la seva vida. Entre els 16 i els 14 anys, Internet arrasa, amb un 81,9% de les preferències.


Deixant de banda les preferències si s’ha d’optar només per un mitjà, la televisió segueix mantenint un nivell molt alt de fidelitat, amb un 93,2% dels catalans que afirmen mirar-la cada dia, tot i que aquí són les persones més joves són les que se la miren menys, en coherència amb les xifres de consum d’Internet.


Un 62,9% de les persones enquestades consumeix serveis audiovisuals sota comanda, sobretot pel que fa a continguts com sèries i pel·lícules. 4 de cada 10 d’aquestes persones declara estar abonada a una plataforma de pagament, com ara Netflix o Movistar. Novament, en aquest aspecte ens trobem amb una bretxa generacional que, novament, es situa cap als 50 anys.


L’ús d’Internet ha anat creixent aquests darrers anys, i ara ja més d’una cinquena part dels enquestats (un 22,8%, concretament) afirma que es passa més de tres hores al dia navegant per la xarxa, mentre que un 42,3% de la població ho fa entre una i tres hores al dia.


Els diaris digitals són el mitjà preferit per seguir l’actualitat (56,3%), malgrat que el grup de 16 a 34 anys prefereix les xarxes socials per mantenir-se al dia de l’actualitat.


Novament, ens trobem amb el mateix fenomen de bretxa generacional, amb un 60,3% dels enquestats d’entre 16 i 24 anys que afirma passar-se més de tres hores navegant per Internet.


La principal preocupació sobre l’ús d’Internet per part dels més joves té a veure amb la seguretat, i concretament amb què puguin contactar amb persones adultes a través de la xarxa. El 36,9% dels pares disposa d’un sistema de control patern per als seus dispositius electrònics.


Violència i sexe, les principals preocupacions dels pares


Pel que fa als tipus de continguts audiovisuals que els enquestats consideren menys apropiats per als menors d’edat, guanyen els de natura violenta amb un 66,3% que preferiria que els més menuts no en consumissin, seguits dels de contingut sexual, i aquells que mostren comportaments o conductes sexistes.


La manipulació informativa preocupa al 53,2% dels consumidors d’informació, seguida per l’excessiva presència de continguts polítics amb un 10,7%.


El 49,4% de la població considera que el tractament de gènere és poc o gens igualitari, i sis de cada deu persones que la publicitat no dóna una imatge acurada de les dones. I, sense deixar l’àmbit de la publicitat, el 83,9% dels catalans limitarien la de jocs d’atzar en general i apostes esportives, o directament la prohibirien, essent els més joves els més permissius.


TV3 i La Sexta, les més plurals


En una època en la qual els mitjans de comunicació són acusats des de molts sectors de la societat de ser parcials i esbiaixats per diversos motius, TV3 i La Sexta són els únics dos canals que aproven en el judici popular sobre imparcialitat i objectivitat, segons l’estudi del CEO.


En una escala del 0 al 10, TV3 treu la millor nota, malgrat que amb un 6,36 no arriba al notable en objectivitat, i supera amb prou feines el bé amb un 6,17 en pluralitat. Per la seva banda, La Sexta supera el suficient però no arriba al bé, amb un 5,33 en objectivitat, i un 5,41 en pluralitat. Aquests dos canals són, precisament, els que han incrementat la seva audiència a Catalunya en els darrers dos anys.


La resta dels canals generalistes (La 1, Antena 3 TV, i Telecinco) suspenen en ambdós aspectes, amb les privades traient una especial mala nota en l’àmbit de la pluralitat.


Pel que fa a la televisió local, una de cada quatre persones afirma que la mira, essent la nota mitjana atorgada per la població d’un 6,76 a l’oferta de televisió local. Entre els majors de 50 anys, la tendència és més marcada cap al consum de canals locals, més que no pas entre els consumidors més joves.


De les emissores de ràdio, quatre són les que aproven en tots dos paràmetres d’objectivitat i pluralitat: Catalunya Ràdio, RAC1, Catalunya Informació i Cadena Ser. Les que no aproven són Onda Cero, RNE i Cope.


El CAC, amb competència sobre Internet


La meitat de la població (un 49,9%) considera que el CAC hauria de tenir més competències sobre els continguts en línia, amb un 72,8% del total que considera necessària la regulació dels continguts audiovisuals i, curiosament, la població més jove (de 16 a 24 anys) és la més favorable a la regulació, quan podríem pensar que seria la més desfavorable a regular aquest aspecte, ja que gaudeixen d’una cultura més liberal.


La presentació dels resultats de l’enquesta del CEO van ser presentats pel president del CAC, Roger Loppacher, aquest passat dimecres dia 12, en el marc del Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) celebrat a Granollers.