Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La tecnologia de satèl·lits dona pas al pasturatge intel·ligent

La tecnologia de satèl·lits dona pas al pasturatge intel·ligent

Escrito por Agencias Externas el 12/09/2023 a las 16:31:17
945

Aprofitar la tecnologia de satèl·lits per facilitar la feina dels ramaders i fer-la més còmoda és l'objectiu d'un dels vuit projectes finalistes de l'edició 2023 de l'SpinUOC, un programa anual d'impuls a l'emprenedoria de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).


Moofind, una plataforma per a bestiar boví extensiu amb geolocalització en temps real, vol reduir la càrrega laboral dels ramaders i disminuir-ne els costos. Per fer-ho utilitza un collar integrat que permet monitorar el bestiar i fer un seguiment bàsic de la salut dels animals. A més, fa ús de les dades de la xarxa global de satèl·lits per identificar les millors pastures.


Segons el seu creador, Roger Sánchez Güell, estudiant del màster de Direcció Financera de la UOC i resident a Alemanya, es tracta d'avançar cap al pasturatge intel·ligent.


Fer més atractiu el món rural


La plataforma, que està en la fase de desenvolupament, respon a un problema comú en molts països europeus: cada vegada hi ha menys joves que es volen dedicar a la ramaderia, i el món rural va perdent la seva població. "Avui dia, els ramaders tenen vides en què amb prou feines els queda temps lliure, ja que s'han d'encarregar de nombrosos tràmits i desplaçar-se sovint per vigilar els seus animals", explica Sánchez Güell. "El nostre propòsit és facilitar les tasques d'aquestes persones perquè disposin de més temps i que la seva professió atregui més joves i no sigui una opció només vocacional", afegeix.


En els darrers vint anys, la ramaderia extensiva s'ha reduït tant a Europa com a Espanya. D'aquí la importància d'oferir solucions per revertir aquesta tendència. La manca de temps, l'alta competitivitat en el mercat o els alts costos per als ramaders —encara més elevats després de la pujada dels fertilitzants, el gas i el blat amb la guerra d'Ucraïna— són problemes que afecten aquest sector. Per això eines com Moofind, que volen incrementar l'eficiència i la productivitat, amb el consegüent estalvi de costos i temps, són cada vegada més necessàries.


El pasturatge del futur


El funcionament de Moofind és senzill i es basa en la tecnologia satel·litària. A partir d'un collar que es col·loca als animals connectat a sistemes de navegació per satèl·lit (GNSS)s'obté la localització del bestiar en tot moment i es monitoren uns indicadors mínims de salut. Això evita que el ramader s'hagi de desplaçar als prats contínuament per veure l'estat de les seves vaques, atès que així pot saber a qualsevol hora on són.


D'altra banda, a través de sistemes de satèl·lits d'observació de la Terra i l'índex de vegetació de diferència normalitzada (NDVI, per les sigles en anglès), s'ofereix informació sobre l'estat de les pastures més pròximes en temps real. El ramader pot saber des del seu mòbil quins camps estan més verds, quin nivell d'humitat tenen, etc., i triar el més adequat. "Això té una gran importància, perquè fins ara només comptaven amb la seva experiència", explica Sánchez Güell, "cosa que amb el canvi climàtic i el clima extrem és possible que deixi de ser suficient. La nostra idea és mantenir el pasturatge rotacional de sempre, però aprofitant el coneixement científic i les dades."


Per a aquest emprenedor, l'objectiu final és oferir als ramaders una eina "tot en un" en què puguin conèixer la situació del seu bestiar, organitzar les seves tasques diàries i gestionar totes les qüestions relacionades amb els animals (cartilla de vacunació, cures, etc.).


A llarg termini, afegeix, aquesta tecnologia permetrà fins i tot crear finques virtuals, en què no caldrà limitar el camp amb tanques, sinó que les vaques rebran una vibració o un xiulet a través del collar que les faci circumscriure's als camps fitats. "Aquesta és una necessitat que potser no trobem tant a Europa, però que suposa un repte en les grans extensions d'Amèrica del Sud", diu Sánchez Güell.


A més de quedar finalista en el programa SpinUOC —impulsat per la plataforma Hubbik—, Moofind ha entrat com a projecte d'incubació de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les sigles en anglès), en què ha obtingut més de 50.000 euros i ja compta amb quatre clients potencials, tant a Espanya com a Alemanya. El seu equip fundador el formen Roger Sánchez Güell, amb formació en Administració i Direcció d'Empreses i Dret; Ankita Sen, programadora d'aplicacions, i Jeet Diswas, programador.