La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, posa en marxa la primera ‘Lliga catalana d’eSports’, una plataforma digital d'organització de competicions oficials d’esports electrònics (els ‘e-sports’) de les federacions esportives de Catalunya, i que també combina la reproducció multimèdia de contingut.
El projecte és possible gràcies al conveni signat entre el Departament de Polítiques Digitals i la UFEC, que estableix una subvenció de 50.000 euros.
El conseller ha participat avui en la presentació de la “Lliga catalana d’eSports” presentat per la UFEC.
El conseller Puigneró ha afirmat que “estem davant d’un projecte de país que fusiona dos indústries tan importants com el sector dels videojocs i el de l’esport”, i en aquesta línia ha assegurat que “tenim l’oportunitat de crear riquesa i llocs de feina”.
Per la seva banda, el president de la UFEC, Gerard Esteva, ha destacat que “per primer cop, les federacions esportives organitzen de forma oficial les competicions de les seves modalitats en versió d’eSports”, dins un projecte que és una clara aposta de les entitats per la digitalització i la cerca de nous públics -sobretot els joves. “Hem de posar el focus en un sector creixent, amb milions d’entusiastes i espectadors, i amb el que compartim el vessant competitiu i d’entreteniment”, ha reblat.
Projecte ‘Lliga catalana d’eSports’
La participació de les federacions esportives de Catalunya en aquest projecte és el fet diferencial de la resta de plataformes de competició digital organitzada. L’empara de la competició digital per part de les federacions esportives a la ‘Lliga catalana d’eSports’, garanteix l’aplicació del principi d’integritat competitiva, l’estructuració del consum digital sota hàbits saludables i el desenvolupament del joc d’acord als valors propis de l’esport tradicional.
En la primera Lliga catalana d’eSports hi participen les federacions de beisbol, ciclisme, automobilisme, motociclisme, golf, escacs, bitlles, caça, tennis i futbol (que ja compta amb la seva competició). El projecte es posarà en marxa a partir del sis d’abril de forma progressiva amb cinc esports: automobilisme, golf, ciclisme, tennis i escacs, i la resta començaran al llarg d’aquest 2021. Es preveu que es puguin arribar a celebrar cada temporada uns 60 tornejos d’esports electrònics en diferents formats.
L’objectiu és que les diferents federacions vagin incorporant-se a aquest nou model de competició. Per aquesta primera edició, també hi ha previst organitzar un macroesdeveniment en què es disputaran les finals de cada esport.
El públic principal d’aquesta iniciativa és l’esportista federat, que combina la pràctica en directe del seu esport amb la pràctica virtual del mateix. De tota manera, les competicions estaran obertes a qualsevol aficionat als esports electrònics, independentment de si practiquen algun esport de forma individual o organitzada i de si estan federats. En aquest sentit, es podrà formar part de qualsevol competició, lliga o de formats open amb una llicència federativa digital gràcies a un sistema de micropagament per participació. El calendari de tots els esports estarà obert a tota la ciutadania i es podrà competir en més d’un esport.
Els elements que conformen aquest projecte són quatre: la plataforma de joc, que és l’espai virtual on es portaran a terme les competicions d’esports electrònics; els organitzadors, que són els encarregats de dissenyar i organitzar aquestes competicions, en aquest cas les diferents federacions esportives de Catalunya representades per la UFEC; els jugadors, les persones que participen en les competicions que realitzen els organitzadors, principalment els esportistes federats; i finalment, els equips, representats pels diferents clubs esportius.