La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha estat seleccionada per organitzar el 4t Symposium on Space Educational Activities (SSEA) la primavera del 2021. Serà la primera vegada que aquest simposi, promogut per l’Agència Espacial Europea (ESA), tindrà lloc a Espanya. L’esdeveniment portarà a la ciutat de Barcelona unes 300 persones entre estudiantat, professorat i professionals de tot el món.
Des de la seva primera edició, l’SSEA s'ha erigit com el simposi de referència en el qual es discuteix l’estat actual i el futur de les activitats educatives espacials a Europa i al món. Amb l’organització d’aquest simposi, la UPC segueix posicionant-se com una universitat puntera a escala internacional en l’àmbit espacial. La proposta ha estat seleccionada per l’ESA, destacant entre candidatures d’universitats d’altres estats membres de l’agència.
Un cop confirmada la notícia per part de l’ESA, Francesc Torres, rector de la UPC, ha declarat: “A la UPC, estem orgullosos de tenir l’oportunitat d’organitzar el 4t SSEA durant el 50è aniversari de la nostra Universitat, i vull donar la benvinguda, personalment, a tots els educadors, estudiants i professionals que desitgin assistir al simposi i visitar Barcelona”.
Una candidatura de l'ecosistema espacial de Barcelona
L’SSEA 2021 estarà organitzat per les tres escoles de la UPC dedicades a la formació i la recerca en l’àmbit espacial: l’Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB).
Per tal d’enriquir la proposta, l’equip organitzador va tenir clar des del primer moment que calia involucrar d’altres entitats del sector. Així, la UPC comptarà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Institut de Ciències del Cosmos – Universitat de Barcelona (ICCUB). A més, s’està treballant per incloure també d’altres institucions i empreses, per donar visibilitat internacional al ric ecosistema espacial de Barcelona i per generar sinergies positives entre els diferents actors i l’ESA.
Un simposi d’estudiants per a estudiants
Un dels principals eixos vertebradors de l’SSEA 2021 és que, més enllà d’anar adreçat a l’estudiantat, estarà també organitzat pels mateixos estudiants, els enginyers i enginyeres, i científics i científiques que lideraran el futur del sector espacial a Europa. Així, l’equip organitzador compta amb un curós equilibri entre professionals, estudiants de màster i estudiants de grau. La proposta també fa especial èmfasi en la promoció de l’educació espacial d’Europa al món i en complir objectius d’equitat, igualtat de gènere, diversitat i sostenibilitat. El simposi tindrà lloc entre els dies 21 i 23 d’abril de 2021, donant la possibilitat als visitants de gaudir de la Diada de Sant Jordi. La visita de centenars de participants a Barcelona suposarà, a més, una gran oportunitat de col·laborar en la reconstrucció del teixit social i productiu de la ciutat en l’escenari post-COVID-19.
Un pont cap a la universitat
El simposi se centra en activitats educatives en l’àmbit espacial a la universitat, donant la possibilitat als participants de compartir els seus resultats i experiències. Es preveu que atregui educadors i estudiants universitaris, així com responsables de projectes que ajudin a fer de pont entre les activitats dutes a terme durant la secundària i batxillerat amb la universitat.
L’esdeveniment també comptarà amb la participació d’empreses locals i europees interessades en els esforços educatius espacials i els seus resultats. Un objectiu igualment important del simposi és convèncer les organitzacions acadèmiques, la indústria i les institucions de la importància de les activitats pràctiques i les oportunitats de formació i aprenentatge, enfocades en la preparació de la propera generació de científics i enginyers espacials.