Actualizado el 18/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. La UPC presenta càtedra per formar talent pel sector dels semiconductors

La UPC presenta càtedra per formar talent pel sector dels semiconductors

Escrito por Agencias Externas el 05/11/2024 a las 11:57:20
506

El desenvolupament de recerca avançada i la formació i la captació de talent en l’àmbit dels xips i semiconductors és el principal objectiu de la Càtedra CHIP UPC, impulsada pel Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors (PERTE Chip), promogut pel Ministeri per a la Transformació Digital i la Funció Pública, i finançat amb fons europeus Next Generation.


La Càtedra PERTE CHIP UPC busca donar resposta als reptes de la indústria dels semiconductors, impulsant la competitivitat europea en aquest sector estratègic. La seva missió és captar i formar nous talents, així com desenvolupar tecnologies innovadores que reforcin la sobirania digital a Europa. La càtedra compta amb el suport de centres de recerca destacats com el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), vinculats a la UPC, i 13 empreses líders en tecnologia i microelectrònica.


La iniciativa reforçarà aquest sector tecnològic, oferint també una oferta formativa de grau, màster i doctorat per formar professionals qualificats que puguin abordar els nous reptes d’innovació, contribuir al desenvolupament sostenible i reforçar la posició d’Europa en el marc de la competitivitat internacional. Així mateix, busca despertar vocacions tecnològiques en els més joves a través del projecte Sidecar, que aproparà el coneixement tecnològic a estudiants de primària i secundària.


L’acte de presentació de la càtedra, que ha tingut lloc a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), ha comptat amb la participació del secretari d'Estat de Telecomunicacions, Antonio Hernando, i del rector de la UPC, Daniel Crespo. A més, hi han intervingut la directora de l’Escola, Alba Pagès; el director del BSC-CNS, Mateo Valero; el director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Oriol Romero-Isart; el professor i director de la nova Càtedra, Antonio Rubio, i el director d’Enginyeria de Qualcomm, Jordi Ros, representant de les empreses vinculades a la Càtedra.


El secretari d'Estat de Telecomunicacions, Antonio Hernando, ha reafirmat "el compromís del Govern amb el desenvolupament de la indústria dels semiconductors a Europa, amb la col·laboració de les universitats públiques que participen en la iniciativa”, i també ha destacat la importància de despertar vocacions en aquest àmbit des d’edats primerenques. Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha afirmat: “L’aposta perquè la UPC es faci càrrec de la Càtedra XIP suposa no només un reconeixement a la nostra capacitat i lideratge en aquest àmbit –al professorat, al personal i al futur estudiantat– sinó també un salt endavant indubtable cap a futur de la universitat i del país. Europa ha de caminar cap a la sobirania en aquest àmbit i aquesta càtedra sens dubte ajudarà en aquest objectiu”.


La directora de l'ETSETB, Alba Pagès, que ha donat la benvinguda a l'acte, ha destacat la importància de la col·laboració entre institucions acadèmiques i empreses per afrontar els reptes actuals del sector tecnològic. Al seu torn, el professor Antonio Rubio, director de la Càtedra CHIP, ha explicat els objectius d'innovació i formació de talent de la càtedra, així com el seu paper clau en el pla estratègic de microelectrònica a Europa.


Posteriorment, el director del BSC-CNS, Mateo Valero, ha ressaltat les sinergies entre la recerca i la indústria, així com la necessitat d'impulsar projectes que reforcin la competitivitat en el camp dels semiconductors. "La IA i el disseny de xips són dos elements importants i a Espanya anem molt retrassats. El PERTE CHIP és una inversió de futur, hem de generar i atreure talent que sigui capaç d’atreure empreses", ha dit. Així mateix, el director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Oriol Romero-Isart, ha compartit els avenços en tecnologia fotònica i com aquests poden contribuir a l'avenç de la microelectrònica, obrint noves oportunitats per a la innovació.


També hi ha intervingut Jordi Ros, representant de les empreses vinculades a la càtedra i director d'Enginyeria a Qualcomm, que ha destacat la importància d'atraure i formar nous talents per fer front a la demanda creixent de professionals en el sector.


El projecte forma part del pla estatal PERTE CHIP, amb una dotació de més de 3,7 milions d’euros dels fons Next Generation, i compta amb una aportació addicional d’un milió d’euros de les empreses col·laboradores, les quals treballaran conjuntament amb la UPC per impulsar innovacions que contribuiran a la transició digital.


Amb aquesta càtedra, la UPC consolida el seu compromís amb la innovació i la capacitació en el sector dels semiconductors, reforçant l'ecosistema tecnològic de Catalunya i contribuint a la sobirania tecnològica europea.