A la Ludoteca Guitard de les Corts s’ha implantat una nova proposta digital, ideada per Nexe Fundació, que garanteix l’accessibilitat dels serveis i jocs per a tots els infants. El projecte d’adaptació, en clau d’inclusió d’aquest equipament municipal ha estat desenvolupat conjuntament pel districte de les Corts, l’àrea d’Agenda 2030 i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, d’una banda, i de l’altre Mobile World Capital Barcelona, mitjançant el seu programa Digital Future Society. A més, s’emmarca dins de la iniciativa InnovAcció2030, el programa impulsat pel Comissionat de Agenda 2030, B:SM i MWCapital, que aposta per accelerar la innovació urbana sostenible i social amb tecnologia, com a eina fonamental per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que “la Ludoteca Guitard és un excel·lent exemple de com la innovació tecnològica ens permet avançar cap una societat més accessible i inclusiva, on tots els col·lectius poden gaudir de les mateixes oportunitats de participar en la vida social, cultural i educativa de la ciutat.”
El CIO i director de connectivitat intel·ligent de MWCapital, Eduard Martin, ha destacat que “per MWCapital es prioritari poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania gràcies a les eines que ens ofereix la digitalització. Amb projectes com aquest, volem demostrar la nostra voluntat de posar la tecnologia al servei de tothom per poder caminar cap a una societat més responsable, digital i inclusiva i combatre la bretxa digital”.
La Ludoteca que promou serveis digitals per la inclusió
El districte de les Corts treballa des de fa anys per a convertir-se en un territori socialment responsable, accessible i inclusiu en tots els seus projectes, serveis i equipaments per a contribuir a la millora de les condicions i la qualitat de vida de las persones amb discapacitat. La ludoteca Guitard s’ha posicionat com un equipament de proximitat estratègic al barri, que ofereix un espai de joc i oci educatiu a infants, famílies i tutors. En aquesta direcció, entitats locals i institucions van ressaltar la necessitat d’impulsar una millora en l’experiència de la ludoteca per a nens i nenes amb qualsevol mena de discapacitat (física, psíquica, visual i/o auditiva) o trastorn de salut mental.
En aquest punt, InnovAcció2030 va incentivar la recerca de solucions tecnològiques innovadores que permetin que les persones amb diferents discapacitats puguin interactuar amb l’espai de la ludoteca per a garantir que sigui un espai d’experimentació sensorial, adaptat i inclusiu.
Per poder aconseguir aquest repte, al gener es va obrir una convocatòria que buscava propostes i solucions tecnològiques per convertir la Ludoteca en un espai més accessible. Entre les més de 20 iniciatives presentades, Nexe Fundació, una entitat privada dedicada a l’atenció i a l’oferta de serveis especialitzats a nens i nenes amb pluridiscapacitat i les seves famílies, es va posicionar com a l’entitat guanyadora.
La seva solució es compon d’una amplia varietat de tecnologies, jocs digitals accessibles i elements d’oci que ofereixen experiències sensorials inclusives, ajuden a l’aprenentatge, la socialització i la participació de totes les persones usuàries de la ludoteca.
La gerent de Nexe Fundació, Maria Gradillas, ha declarat que “la ludoteca és un exemple de com poder treballar la inclusió en un entorn natural de l’infant on pot desenvolupar totes les seves capacitats a través del joc”. Així mateix, apunta que “a Nexe apostem per la innovació i en aquest sentit fa molts que treballem amb tecnologia i en aquest projecte hem pogut aplicar el nostre coneixement en aquest entorn d’oci.”
Una d’experiència multi-sensorial per als espais públics
El projecte es durà a terme durant sis mesos a la ludoteca Guitard. Durant aquest pilot s’avaluarà l’impacte de la implementació de tecnologies accessibles per valorar la possibilitat d’escalar aquest model d’inclusió a altres espais públics.
Així doncs, cada espai del recinte comptarà amb diversos elements tecnològics innovadors i integradors com el lector “Proximity” que permet que els objectes reals cobrin vida dins de la sala, creant un entorn específic per a l’objecte llegit, una pantalla interactiva amb jocs adaptats o “Makey Makey”, una consola electrònica perquè els infants puguin experimentar amb la programació. A més a més hi ha una sala multisensorial, un espai d’oci educatiu que fomenta l’aprenentatge i el gaud