Mediapro té la voluntat d'internacionalitzar encara mésEscrito por Redacción TNI el 06/12/2016 a las 17:55:551353
El soci gestor del Grup Mediapro, Tatxo Benet, ha afirmat que Mediapro té la previsió d’obrir-se a les grans plataformes internacionals, com ara Netflix o HBO. “Volem donar un impuls internacional a Mediapro i fer aquí sèries que es vegin a tot el món, seguint el model de les sèries que es fan als Estats Units o Dinamarca i que després consumim tots”, ha dit.
Benet ha explicat que Mediapro té actualment una gran potència com a productora de continguts i de gestió de drets però que té l’interès de llençar-se al mercat internacional amb producció feta aquí.
La seva intenció és adreçar-se a aquestes noves plataformes per oferir els continguts fets per Mediapro. “Es calcula que les grans plataformes dels Estats Units, com HBO, Amazon o Netflix, demanaran continguts per un total de 30.000 milions de dòlars. Hi ha una fam de continguts enorme i nosaltres els hi volem servir”, ha assenyalat.
Tatxo Benet ha fet aquestes declaracions avui, 30 de novembre, en la 32a sessió del Fòrum de la Comunicació, que ha organitzat el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). La jornada, que ha tingut lloc a La Pedrera, ha dut per títol “Els continguts, els drets i la producció en el nou entorn audiovisual”.
En relació a TV3 ha criticat les declaracions que ha qualificat de “demagògiques” que demanen la seva reducció o fins i tot el tancament. “El problema és que TV3 s’ha deixat prendre la justificació que té i que no és altre que la normalització de la nostra llengua. És una qüestió que al principi ningú posava en dubte i ara tots plegats hem caigut en la trampa perquè hi ha la sensació de que els diners no es dediquen de forma adequada”, ha dit.
També ha demanat que les plataformes internacionals emetin una part dels seus continguts en català. “Si totes les cadenes espanyoles i les plataformes com Netflix emeten en català, al dia següent caldria tancar TV3, perquè perdria la seva funció principal”, ha dit en to de provocació, afegint a continuació que el dia que això passi ell serà el primer en signar pel manteniment de la cadena pública.
Benet, ex treballador de TV3, ha explicat que l’audiència de TV3 està baixant però que la solució passa per injectar-li més diners. “És cert que la seva audiència està baixant però això passa exclusivament per una raó: els seus continguts no són millors que els que emet la competència. I la solució és donar millors continguts i això només s’aconsegueix amb més diners”, ha explicat.
Benet ha precisat que no hi ha un problema d’eficàcia en la producció de continguts de TV3, que està molt optimitzada, sinó que els diners de la cadena es dediquen a altres aspectes no relacionals amb el que es veu en pantalla.
Finançament insuficient
El ponent ha estat presentat pel president del CAC, Roger Loppacher, qui ha destacat que una de les qüestions més importants per al sector audiovisual català és el finançament de les produccions. “El pressupost mitjà de les produccions audiovisuals catalanes està bastant per sota dels estàndards internacionals, fet que en certa manera, posa en risc la seva competitivitat”, ha assenyalat.
Loppacher ha recordat que actualment hi ha plantejada la reforma de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual i que el Consell, en coordinació amb altres reguladors, ha fet arribar a les autoritats europees la necessitat que la nova normativa contempli la contribució dels grans prestadors de caràcter global al finançament de la producció de continguts locals.
El dirigent del CAC ha fet referència a l’augment de la televisió de pagament, que ha passat d’una penetració del 8% l’any 2014 al 27,5% l’any 2016. Loppacher ha lamentat l’absència de continguts en català en els continguts premium (pel·lícules, sèries i esports) i ha demanat que “més enllà de qui disposi d’aquests drets d’emissió, fora convenient que entre tots trobéssim la manera d’assegurar que els ciutadans tinguem accés a aquests continguts, que són de gran interès, en la llengua pròpia del nostre país”.
En especial, ha destacat l’interès que genera a la ciutadania tot allò que té a veure amb els continguts esportius (el partit, els resums, les entrevistes post-partit...) i com aquests continguts s’han pogut veure tradicionalment a la televisió en obert. “En aquest sentit, hauríem de ser capaços de, respectant els legítims interessos de les empreses gestores dels drets, trobar la manera d’assegurar la presència d’alguns d’aquests continguts en els mitjans catalans i en la llengua pròpia que històricament hi han estat molt vinculats, i que en certa manera, també han contribuït a fer-ne créixer l’interès”, ha dit.
|