Millor iniciativa de col•laboració público-privada :: TECNONEWS

Actualizado el 07/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Millor iniciativa de col•laboració público-privada

Millor iniciativa de col•laboració público-privada

Escrito por Redacción TNI el 22/04/2015 a las 19:54:29
2265

L’aplicació Cobertura Mòbil impulsada per la Generalitat de Catalunya ha estat distingida amb el guardó a la millor proposta de col·laboració público-privada de l’any pel Congreso Nacional de Innovación y Servicios públicos (CNIS), un congrés referent del sector públic que, sota el lema “Gestionando el cambio, aplicando soluciones”, va tancar ahir la seva cinquena edició a Madrid amb el lliurament dels Premis CNIS 2015.

 

El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Jordi Puigneró, va recollir el premi, que és un reconeixement  a la Generalitat de Catalunya pel caràcter innovador i participatiu d’una aplicació promoguda per una administració pública que permetrà crear un mapa de l'estat de les xarxes de telefonia mòbil del país amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils.

 

L’aplicació Cobertura Mòbil, que es va presentar públicament durant la darrera edició del Mobile World Congress, és un projecte col·laboratiu que es nodreix de la participació ciutadana per generar un mapa en temps real de la cobertura de totes les xarxes de telefonia mòbil del país i identificar així els punts que necessiten millorar la seva cobertura al territori. Aquest projecte forma part de l'estratègia smartCAT en la línia de la governança participativa, i posa en mans de la ciutadania un instrument per millorar un servei bàsic d'aquest segle XXI: la connectivitat.

 

El mapa s’elabora de forma col·laborativa gràcies als usuaris que s’han descarregat i instal·lat voluntàriament l’aplicació Cobertura Mòbil i que, a mesura que es desplacen, enregistren automàticament i anònimament les dades de cobertura, que s’envien a un servidor.

 

Així, l’aplicació Cobertura Mòbil envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura, el nivell de senyal, la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena, el nom de la companyia telefònica de l’usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura, com ara si s’està a cobert o descobert, en moviment o aturat.

 

L’agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, que són tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i en web (coberturamobil.gencat.cat). El mapa permet fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l’usuari i el mapa complet amb totes les mesures generades pels participants en la iniciativa.

 

Aquest mapa, doncs, permetrà conèixer l’estat de les xarxes de telefonia mòbil a tot el país i, per tant, localitzar de forma acurada aquelles àrees o punts que necessiten actuacions o millores.

 

Com més gent hi participi més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura. Participar en aquest projecte col·lectiu ajuda, a més, a millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l’accés als serveis d’emergències (112) des de tots els indrets del país.