En el marc de MWC Barcelona 2023, Mobile World Capital Barcelona, ha anunciat el seu compromís de desenvolupar una eina digital pròpia, recolzada per Google.org, que té com a objectiu combatre les fake news a l'era digital a través d'una eina oberta a la comunitat fact-checker. Es tracta de Fact-Checking Suite, que pretén ajudar la comunitat a verificar amb major agilitat la informació publicada a canals digitals. Aquesta eina augmentarà l'abast i l'impacte dels fact-checkers, millorant la seva capacitat per detectar tendències i campanyes de desinformació.
Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital Barcelona i Miguel Escassi, director de Polítiques Públiques i Relacions Institucionals de Google Espanya han formalitzat avui els fons que Google.org aportarà a la iniciativa. La presentació també ha comptat amb representants d'institucions europees com Manuel Szapiro, representant de la Comissió Europea a Barcelona, ??que ha exposat el risc per a la societat si no es combat la difusió d'informació falsa.
Combatre la desinformació a través de la tecnologia
L'entorn digital actual ofereix múltiples oportunitats i avantatges a les persones: estar informades amb més agilitat que abans, la possibilitat de consultar diferents canals i fonts. Tanmateix, aquest mateix entorn també les exposa a perills que poden influir la seva presa de decisions i manipular la seva opinió. Per aquest motiu és clau tenir en compte la importància d'enfortir l'educació mediàtica i la consciència sobre els riscos que poden suposar no informar-se a través de fonts fiables.
D'aquesta manera, Fact-Checking Suite, reflecteix la importància de posar la tecnologia al servei de les persones, fomentant una evolució de la societat digital en clau positiva a través de la tecnologia.
S'adreça a organitzacions espanyoles de l'ecosistema de verificadors de notícies, incloent-hi els mitjans de comunicació i la societat civil. L'eina podrà operar, a més, a les diferents llengües cooficials d'Espanya, com el català, el basc o el gallec.
La (r)evolució de la societat digital: creació d’entorns segurs i lliures de desinformació
Durant la presentació s'ha fomentat un espai de reflexió on s'ha analitzat com es poden dissenyar entorns digitals segurs i lliures d’informació falsa en el marc de la Unió Europea.
En aquesta taula rodona, hi han participat experts nacionals i internacionals com Ramón Salaverría, professor de la Universitat de Navarra; Clara Neppel, directora sènior de l'IEEE Europe; Cesar Tello, director d'Adigital, i Andrew Dudfield, Head of Product de FullFact. La taula rodona ha estat moderada per Montse Guardia, directora d'estratègia i de l'àrea de societat de MWCapital. Els participants han coincidit que han d'existir suficients instruments, iniciatives i polítiques que ajudin la ciutadania, els mitjans de comunicació o els fact-checkers per fer front a aquest repte.