“Les dones STEM en minoria” és només una part del títol de la conferència que aquest vinent dijous dia 10 a partir de les 19:00 se celebrarà en línia en el marc de la Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència 2022, i que resumeix prou bé el problema al qual vol fer front. La resta del títol és “Analitzem les causes i proposem solucions”, amb el qual ja es palesa que no es vol quedar en la denuncia, i que el que cercarà és oferir solucions.
Personalment, he de dir que l’he viscut des de dins al llarg de tots els anys que he estat en associacions del sector, com ara ATI (Associació de Tècnics Informàtics) i AENTEG (Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona), en les quals hi ha hagut una especial preocupació i cura en buscar representants del sector femení que es poguessin presentar també com a exemples per fomentar les vocacions STEM entre les més joves.
No és una tasca gens fàcil, i li ho poden explicar a la Silvia Planella, d’Enginy-era, una entitat que precisament desplega la seva activitat per fomentar que la mainada i, sobretot, elles, abracin les professions STEM.
Jo mateix puc recordar que, un dels primers dies de cursar primer d’enginyeria informàtica, em vaig adonar, tot mirant l’assistència a classe, que el percentatge de dones era realment minso. El mateix problema però a la inversa que, temps després, vaig saber que patia infermeria, on trobar-hi un home era com caure en un paller i punxar-se en l’agulla.
Buscant solucions
No hi ha una solució fàcil i ràpida al problema, i d’això és precisament del que parlaran un panell d’expertes, reunides per l’Institut Català de les Dones a Girona (ICD) del Departament d’Igualtat i Feminismes en la conferència abans esmentada.
En primer lloc, s’analitzarà la poca presència femenina en les professions científiques-tecnològiques i les enginyeries, detectant com es perpetuen els estereotips de gènere que limiten les vocacions i futures professions STEM.
A partir d’aquesta anàlisi, es donaran eines per educar en igualtat.
L’activitat es realitzarà aquest dijous 10 de febrer a partir de les 19:00 de manera telemàtica. Per assistir-hi cal inscriure's prèviament enviant un correu electrònic a l'adreça girona.igualtat@gencat.cat, ja que posteriorment es farà arribar a les persones assistents l’enllaç per accedir a la conferència, que es realitzarà a través del servei de Zoom.