Pacte Nacional per a la Societat DigitalEscrito por Redacción TNI el 24/10/2016 a las 16:39:051579
La consellera de la Presidència, Neus Munté, acompanyada per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presidit avui l’acte de signatura del Pacte Nacional per a la Societat Digital, un protocol amb què la Generalitat, les quatre diputacions catalanes i els representants del món local es comprometen a fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital a tot el territori català i establir mecanismes de col·laboració que sumin sinergies per assolir aquest objectiu.
L’acte de signatura ha tingut lloc a la Torre de Collserola i ha comptat amb les intervencions de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch; la representant de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Raquel Sánchez, i el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa. El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, també hi ha estat present.
Durant la seva intervenció, la consellera Neus Munté ha destacat que "les administracions volem liderar una part d'aquesta revolució digital per fer-la inclusiva", ja que, segons la consellera, "la digitalització ha de servir per garantir la inclusió i la democratització de la societat".
Munté ha expressat satisfacció per "tota la trajectòria i la feina feta que ens ha portat fins aquí i pel repte que afrontem des d'avui; un repte de país que ha de donar resposta a un territori més connectat que mai". Segons la consellera, "el Pacte neix amb la voluntat de sumar sinergies i esforços, compartir informacions, experiències i coneixement". "En definitiva, es tracta d'un pacte d'alçada, tant pels repte que suposa com per les expectatives que genera pel sector i tota la societat".
Per acabar, la consellera ha fet "una crida a la resta d'institucions, sector i món acadèmic a sumar-se a aquest Pacte per reforçar-lo encara més. Un pacte també estrtègic per aprofitar les potencialitats i seguir treballant en l'objectiu de convertir-nos en referent internacional"
Per la seva banda, tant les quatre diputacions catalanes com les entitats municipalistes signants han coincidit a valorar molt positivament el Pacte i l'han titllat de "potent estructura que requereix que totes les administracions, col.laborin, s'entenguin i garanteixin les oportunitats que ofereix la revolució digital arreu de tot el territori".
Objectius i àmbits d’actuació del Pacte Nacional per a la Societat Digital
El Pacte Nacional per a la Societat Digital respon al convenciment de totes les institucions signants de la necessitat de fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital catalana per donar una resposta de país als grans reptes que planteja la revolució digital i anar més enllà d’una simple suma aritmètica de les diferents iniciatives dutes a terme per cadascuna de les diverses administracions i entitats en aquest àmbit.
Per aquest motiu, a partir de l’acord signat avui, Govern, diputacions i entitats municipalistes es comprometen a treballar conjuntament i de manera consensuada, i amb tots aquells actors socials que s’hi vulguin afegir, entorn a cinc àmbits bàsics d’actuació:
· El desplegament de l’estratègia de territori intel·ligent del Govern català (smartCAT), tot integrant i coordinant les iniciatives locals i supralocals i donant suport a les empreses per fer de Catalunya un smart country de referència internacional.
· El desplegament i la gestió coordinada d’infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que assegurin la igualtat d’oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya.
· L’adopció de mesures i d’eines tecnològiques conjuntes en l’àmbit de la ciberseguretat i de la protecció dels drets de les persones i les empreses en la nova societat digital.
· L’impuls d’una nova Administració Digital, producte de la digitalització de les administracions catalanes, que vagi més enllà de l’extensió de l´ús de tecnologies digitals per aprofitar-ne el seu poder transformador amb l’objectiu de fer una administració més àgil, senzilla i eficaç.
· El desenvolupament de la Indústria 4.0, tot difonent entre el teixit empresarial la importància de la disrupció que pot provocar la indústria 4.0 en el mercat, capacitant capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils i promovent les infraestructures necessàries.
Amb aquest Pacte, els signants també es comprometen a convidar altres institucions públiques del país, així com institucions acadèmiques i professionals, a sumar-s’hi; a constituir grups de treball en cadascun dels cinc àmbits definits perquè preparin fulls de ruta i plans d’acció concrets; i a constituir una comissió de seguiment del Pacte Nacional amb l’objectiu de verificar periòdicament l’evolució de les línies d’actuació i objectius establerts. |