Polítics catalans coincideixen a destacar les possibilitats del sector TICEscrito por Redacción TNI el 10/09/2015 a las 18:08:563802
El dimecres 9 de setembre, el CTecno va organitzar el debat electoral titulat “Parlem de tecnologia”. Més d’un centenar de professionals i representants del sector tecnològic català van assistir a l’Auditori Imagina de l’edifici Mediapro per participar en el debat protagonitzat per representants de les formacions polítiques catalanes. L’acte, introduït per Jordi William Carnes, President del CTecno, va donar l’oportunitat als partits polítics d’expressar les seves propostes en temes de tecnologia i TIC. Mar Galtés, periodista de La Vanguardia, va ser l’encarregada de moderar el debat.
Durant l’acte, que va tenir lloc a les 19:00 h del vespre, els diferents partits van constatar la capacitat de tracció d’un sector com el de les TIC.
Jordi Puigneró, Director General de Telecomunicacions i Societat de la Informació i representant de CDC, va endegar el debat reclamant un canvi en el marc legal que regula les TIC. Va recordar que “Catalunya està acotada per les lleis de la Constitució en l’àmbit de la tecnologies de la informació i de la comunicació” i va reclamar competències exclusives per fer una política pròpia en l’àmbit TIC.
A continuació, Sergi Marcén, membre de la sectorial de la Societat de la Informació i representant d’ERC, va defensar “la creació de centres d’excel·lència de recerca i d’innovació TIC per facilitar la creació d’un nou estat digital”. A més a més, va advocar per la creació de polítiques actives de suport a les dones i a la emprenedoria.
Per altra banda, Montserrat Capdevila, diputada al Parlament de Catalunya pel Grup Parlamentari Socialista, va destacar que “la crisi ha dificultat el canvi de model productiu, i que cal una recuperació dels nivells d’inversió en I+D per motivar els sectors tractors de la revolució industrial 4.0”.
Puigneró, Marcén i Capdevila van destacar la rellevància i l’impacte positiu d’esdeveniments tecnològics com el Mobile World Congress o l’IOTSWC, i van afirmar l’aposta per seguir impulsant aquests esdeveniments referents a nivell mundial.
Santi Rodríguez, portaveu del Grup Parlamentari Popular, va destacar la capacitat de la tecnologia per millorar la productivitat i la competitivitat de les nostres empreses. També va explicar que el seu partit “impulsa la creació de centres de coneixement i tecnològics per a petites i mitjanes empreses”. Per altra banda, va argumentar a favor dels incentius per a la inversió en R+D+I, però “defugint de les subvencions i a favor de la creació de clústers i de les infraestructures”.
Per altra banda, Jordi López, candidat de Catalunya Sí que es Pot, va recordar la problemàtica de la gestió de l’espai radioelèctric i va criticar la reducció de l’espai local cedit ara a corporacions multinacionals. A més a més, López va destacar que “no s’ha de potenciar la instal·lació de les grans corporacions a Catalunya, sinó que les experiències del nostre país siguin potenciades i exportades”.
Durant el seu torn, Marta Plana, candidata d’UDC, va posicionar-se a favor de la tecnologia, ja que “ens permet accelerar el procés de recuperació econòmica i genera oportunitats per a la gent jove”. Va manifestar la seva ambició que Barcelona segueixi sent el HUB de la tecnologia de l’Europa del sud. Plana també va explicar que “UDC creu en les escoles digitalitzades que potencien l’ús de les TIC i miren les oportunitats de la tecnologia en l’educació”.
Francisco Sarrias, de C’s, va declarar que “l’empresari català no creu que la IT li aporti competitivitat” i va proposar “enfortir les pimes locals i els esdeveniments tecnològics i TIC que es fan a Barcelona”. Sarrias també va reclamar la possibilitat de fer estudis tècnics en anglès i la promoció d’estudiants estrangers en l’àmbit tecnològic a les universitats del país.
En darrer lloc, Jordi Torrents, candidat de la CUP, va exposar que “les retallades posen en qüestió la capacitat que tindrem per aprofitar l’emprenedoria ja que han incidit negativament en tecnologia i en l’economia del coneixement”. Torrents també va proposar la utilització de programari lliure en tots els nivells de l’administració i especialment en l’educació.
En acabar les intervencions, els assistents van tenir l’oportunitat de fer preguntes als representants polítics. Finalment, l’acte va acabar amb un refrigeri que va oferir l’oportunitat de fer networking entre els assistents i ponents. |