Premi Dona TIC per reconèixer, divulgar i impulsar el paper de les dones en aquest àmbitEscrito por Redacción TNI el 15/12/2015 a las 23:01:583281
Barcelona va acollir l’acte de lliurament de la primera edició del Premi Dona TIC, una iniciativa conjunta de Tertúlia Digital i el Pla idigital de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, que té com a objectiu reconèixer i divulgar el paper fonamental de les dones en aquest àmbit i estimular que més dones joves estudiïn enginyeries i assumeixen posicions de lideratge en el sector.
L’acte va tenir lloc en el marc del 12x12 Congress, la trobada de Cap d’Any de les TIC catalanes impulsada per Tertúlia Digital i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, PIMEC, Telecos.cat i el Col·legi Oficial d’Informàtics de Catalunya que va celebrar ahir la seva segona edició. El congrés va constar d’un sessió de networking, una ponència, una taula rodona, el resum de l’any TIC a càrrec del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró i el lliurament dels premis, que van posar fi a la jornada.
En els seus parlaments, totes les autoritats van coincidir a destacar la voluntat d’aquests premis “d’estimular, incentivar i fomentar la inclusió de la dona en les carreres tecnològiques i en un sector amb una bona projecció de futur”. Malgrat això, però, també van expressar un desig i objectiu comú: “arribar a un moment en què no calgui celebrar més premis d’aquest tipus, ja que aquest serà el moment en què s’haurà assolit la plena igualtat”.
Les guanyadores d’aquesta primera edició del Premi Dona TIC van ser, per la Categoria Emprenedora, les germanes bessones Eva i Maria Martin, dues enginyeres Industrials que van crear l’any 2011 tiendeo.com, un portal internacional de catàlegs i ofertes online que ha experimentat un creixement espectacular, amb més de 17 milions d'usuaris l’any 2015.
A la Categoria Professional, va recollir el guardó Núria Torralba, enginyera de Telecomunicacions des de l’any 1985 que ha desenvolupat una llarga trajectòria en el sector en entitats com Telefónica, la UPC i La Caixa i que ha demostrat una gran capacitat de lideratge en un mon dominat per equips masculins.
Pel que fa a la Categoria Acadèmica/Investigadora, el premi va ser per a Núria Oliver, enginyera superior de Telecomunicacions i doctorada en Media Arts & Sciences pel MIT que compta amb un impressionant currículum acadèmic i professional al sector i que actualment lidera Telefónica I+D. En aquesta categoria, van rebre accèssits l’enginyera de Telecomunicacions Begoña García-Zapirain, la tasca de la qual s'ha centrat principalment en el desenvolupament de noves tecnologies aplicades a la millora de la salut i la qualitat de vida; i Emilia Gómez, també enginyera de Telecomunicacions, dedicada a la tecnologia musical.
Finalment, el premi corresponent a la Categoria Divulgadora va recaure en Vanessa Estorach i Caroline Ragot, ambdues graduades en escoles de negoci i fundadores de Women in Mobile, projecte que creu en la diversitat com a clau per a innovar i aconseguir grans èxits empresarials, trencar estereotips i donar visibilitat a les dones que ja estan tenint grans èxits a la indústria mòbil. |