Actualizado el 17/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Promoció de l'humanisme tecnològic a nivell global

Promoció de l'humanisme tecnològic a nivell global

Escrito por Redacción TNI el 09/08/2022 a las 17:06:43
1245

Les tres institucions, La Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Red.es i la Fundació Mobile World Capital Barcelona han firmat un nou conveni de col·laboració en el que es dona continuïtat al programa Digital Future Society,  treballaran conjuntament per liderar l’espai de reflexió i d’anàlisi dels reptes i dilemes sorgits arran de la disrupció tecnològica i la innovació; explorar solucions que permetin avançar cap a una societat més justa, inclusiva i sostenible en l’era digital; així com consolidar Barcelona com a capital de l’humanisme tecnològic en el marc de la Unió Europea.


 

L’acord compta amb un pressupost de set milions d’euros destinats a desenvolupar l’activitat del programa. En aquest sentit, entre les principals línies d’actuació destaca el treball d’investigació i intercanvi de coneixement sobre alguns dels reptes ètics, socials, legals, mediambientals o d’inclusió que sorgeixen en el disseny, l’ús i governança de les tecnologies digitals.

 

D'altra banda, el programa també posa el focus en la identificació de solucions tecnològiques i digitals innovadores, que contribueixin a abordar reptes socials, econòmics i/o mediambientals.

 

Un altre gran branca d'activitat seran les accions orientades a l'empoderament de la ciutadania i el seu impacte territorial, amb el disseny i implementació d'iniciatives i projectes que contribueixin a incrementar el nivell d'alfabetització digital, enfortir el pensament crític i fomentar la participació ciutadana.

 

Finalment, l'acord apunta a l'organització d'esdeveniments i actuacions que aglutinin actors rellevants d'abast global a la ciutat de Barcelona, per debatre els aspectes clau de l'agenda digital actual.

 

El nou conveni estableix un marc de desenvolupament del programa en col·laboració amb els esforços individuals d’experts en tecnologia, acadèmics, empreses, organitzacions cíviques, legisladores, governs, i emprenedors per analitzar els reptes ètics, legals i d'inclusió derivats de la transformació digital que tenen impacte sobre la societat. D'acord amb aquest anàlisi, es plantejaran accions conjuntes creant espais comuns per trobar solucions i propostes als desafiaments de l'era digital, amb l'objectiu d'influenciar en la construcció d'un procés de transformació digital que promogui una societat més inclusiva, sostenible i equitativa.
 
Pilars de treball


Les línies d'actuació proposades en el conveni exploren els reptes més imminents causats per l'emergència digital, establint quatre pilars clau.

 

El primer aborda les bretxes digitals, enteses en plural com a barreres a una autèntica inclusió digital i que estan afectant principalment aquells grups socials en situació de major vulnerabilitat.

 

En segon lloc, es planteja la temàtica de relació home-màquina, que tracta els avenços en el desenvolupament i implementació de tecnologies emergents – com ara Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses, energia distribuïda, energies renovables i sistemes satèl·lits, blockchain...– i les seves barreres ètiques.

 

El tercer pilar s'enfoca en la tecnologia per a la sostenibilitat, centrat a testejar solucions tecnològiques amb l'objectiu de mitigar els desafiaments generats per la mateixa. 

 

El quart àmbit se centra en l'impacte de nous mitjans digitals en entorns virtuals, com el metavers, o la realitat immersiva, que, encara que siguin innovacions molt incipients, generen dubtes i qüestions a nivell ètic, de responsabilitat i d'inclusivitat.

 

El CEO de Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula, ha destacat "la importància de consolidar Digital Future Society com a palanca d'anàlisi, debat i connexió amb els actors clau de l'agenda digital global i posicionar Barcelona com la capital i referència per a Catalunya, Espanya i Europa de l'humanisme tecnològic". Fajula ha incidit en la necessitat d'avançar cap a la col·laboració públic-privada i "fer front als reptes que planteja una transformació digital accelerada, com l'existència de bretxes digitals o la mancança d'una regulació al voltant de l'ús de tecnologies emergents".

 

Per la seva banda, la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha reconegut la gran tasca dels últims anys i, a més, ha assenyalat que "signem aquest nou conveni coincidint amb el moment en què el MWC ha confirmat que seguirà celebrant-se a Barcelona fins al 2030. D'aquesta manera, seguim enfortint el nostre compromís de situar Espanya i, en concret, la ciutat de Barcelona com a referents a nivell mundial d'una revolució tecnològica sense precedents. L'aposta del govern d'Espanya és contundent: només traurem el màxim partit de la transformació digital si és productiva, justa i arriba a tots".

 

El director general de Red.es, Alberto Martínez Lacambra, ha reafirmat la importància de seguir col·laborant en projectes com aquest que coneguin l'esforç de molts i variats actors en pro de l'acceleració cap a una societat cada vegada més digital. Una transformació que, tot i donar resposta a noves necessitats a través de tecnologies emergents, no deixi ningú enrere i sempre situï les persones en el centre de la innovació, inversió i progrés.