Actualizado el 03/09/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Recerca conjunta de Vodafone amb institucions acadèmiques i de recerca

Recerca conjunta de Vodafone amb institucions acadèmiques i de recerca

Escrito por Redacción TNI el 18/06/2024 a las 17:08:44
590

Vodafone i la Fundació i2CAT, centre català líder en recerca tecnològica digital, han anunciat avui que aprofitaran l'automatització millorada que ofereixen les xarxes d'accés de ràdio obertes (Open RAN) per construir conjuntament un sistema de gestió de múltiples proveïdors. Aquest sistema tindrà una gran capacitat de resposta per a corregir errors i respondre a les amenaces cibernètiques de manera més ràpida i econòmica.

 

A diferència de les xarxes tancades d'un sol proveïdor, Open RAN permet l'ús de programari i maquinari de múltiples proveïdors, promovent així una innovació més àmplia i introduint noves funcions i serveis. Aquest enfocament també facilita el camí per a incrementar l’ús de tècniques automatitzades i de virtualització, reemplaçant les tasques manuals associades amb les xarxes tradicionals.

 

Combinant la fortalesa en recerca i desenvolupament en noves tecnologies digitals pioneres d'i2CAT amb l'experiència en enginyeria avançada de Vodafone al seu Centre d'Innovació a Màlaga, les dues organitzacions utilitzaran tècniques d'aprenentatge automàtic per administrar i analitzar de manera efectiva els registres de xarxa Open RAN de múltiples proveïdors. Aquests registres proporcionen informació vital, com ara un inici de sessió correcte o intents d'accés fallits, que es poden fer servir per millorar la seguretat i detectar amenaces.

 

En darrera instància, el sistema proporcionarà a Vodafone un mètode de control unificat de múltiples proveïdors per respondre i supervisar els esdeveniments Open RAN en una àmplia àrea geogràfica. La feina feta en el marc de la col·laboració donarà suport a l'objectiu de Vodafone que el 30% de les seves torres de comunicacions a tot Europa facin servir tecnologia Open RAN el 2030. Els beneficis del sistema de gestió inclouen la reducció dels costos operatius mitjançant l'automatització del processament i l'anàlisi de registres de múltiples proveïdors; el reforç de la seguretat en ser capaç de detectar i mitigar ràpidament les amenaces dels diferents proveïdors; i la simplificació del compliment de les regulacions apropiades i els estàndards de la indústria.

 

Francisco Martín, director d’Open RAN del Grupo Vodafone, ha comentat: “l'aliança de Vodafone amb i2CAT impulsarà el nostre objectiu de proporcionar xarxes de programari ultrasegures i fiables que es poden actualitzar o corregir en un instant. Ens permetrà automatitzar més tasques manuals associades amb les xarxes tradicionals per respondre encara més ràpid als canvis en la demanda, administrar el consum d'energia de manera més eficient, llançar noves funcions més ràpidament i mantenir-nos un pas per davant de les ciberamenaces, que canvien constantment".

 

Ana Moliner, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al Sector Privat d’i2CAT, ha afegit: "aquest acord combina l'experiència en recerca i desenvolupament d'i2CAT amb el coneixement de Vodafone sobre el desplegament de noves infraestructures i el seu abast global, accelerant la creació i l'adopció de noves solucions i productes. Conjuntament, podem explorar noves fronteres en la connectivitat digital, crear nous casos d'ús en sectors emergents i contribuir a l'avenç de la societat cap a un futur més connectat i innovador”.

 

L'enfocament inicial de Vodafone i i2CAT està en el disseny d'un sistema de Seguretat de la Informació i Gestió d'Esdeveniments (SIEM, per les seves sigles en anglès), un sistema que assenyala possibles amenaces de seguretat com, per exemple, accessos no autoritzats, atacs de denegació de servei o bloquejos usant el mètode de “l’'home al mig” amb la intercepció de converses entre dos interlocutors. Com a proveïdor líder d'infraestructura estatal crítica i que connecta milions de clients cada dia, Vodafone es compromet a treballar en estreta col·laboració amb les principals institucions acadèmiques i de recerca per mantenir els seus clients segurs quan fan ús d'Internet. A més d'i2CAT, Vodafone ha treballat amb la Universitat d'Oxford per protegir-se contra els riscos derivats del desenvolupament de tecnologies d'intel·ligència artificial (IA).

 

Vodafone i i2CAT posaran a prova la capacitat de diferenciar els diversos tipus de registres rebuts, classificar-los i gestionar-los segons l'amenaça específica. La intenció és integrar el SIEM amb els principals components d'Open RAN, com ara el RAN Intelligence Controller (RIC), que controla i optimitza les funcions de la xarxa d'accés per ràdio. Les dues entitats també executaran tests de prova de concepte (PoC) que inclouen la gestió de registres de rApps automatitzades (usades per a aplicacions com dirigir el trànsit o conservar energia).

 

Els resultats d'aquest projecte col·laboratiu, anomenat Holistic ORAN Logging & Metrics Security Shield (HOLMES), es compartiran amb l'O-RAN Alliance, l'organisme de la indústria que defineix les especificacions i els estàndards. Això permetrà que diferents proveïdors contribueixin i adoptin nous enfocaments estandarditzats per als formats de registre.