Taula rodona sobre Big Data El dia mundial de les telecomunicacionsEscrito por Redacción TNI el 18/05/2017 a las 00:08:081707
El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha presidit la signatura de l’Acta fundacional de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya, amb la qual queda oficialment constituït aquest organisme que integra l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) i l’associació GrausTIC. Els signants han estat Pedro Linares, president de Telecos.cat, Eduard Martin, degà del COEINF, i Dani Pujol, president de GrausTIC.
La signatura ha tingut lloc durant la cloenda de la jornada organitzada per les tres entitats signants amb motiu del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació, que sota el títol de Big Data for Big Impact, ha reunit al voltant de 150 persones vinculades al sector TIC al Mobile World Centre de Barcelona.
Jordi Puigneró ha celebrat el naixement de la nova Associació "perquè culmina un procés iniciat el juliol del 2016, quan les entitats signants van decidir fer un pas més i ajuntar-se i coordinar-se, partint del convenciment que la revolució digital en què ens trobem immersos és cosa de tots".
L’Associació de Professionals TIC de Catalunya neix amb l’objectiu de liderar de manera conjunta un projecte de país per al desenvolupament de les enginyeries i professions relacionades amb les TIC i oferir a la ciutadania les millors oportunitats per al seu desenvolupament acadèmic i professional.
Així mateix, la nova associació vol esdevenir una marca única que mostri al món la potencialitat de Catalunya com a centre de recerca, innovació i producció en l’àmbit TIC i en el desenvolupament industrial de nova generació i servir de base per a una acció conjunta i coordinada de tots els professionals que fan de les TIC un motor econòmic, social i de prosperitat.
Per fer-ho possible, l’Associació de Professionals TIC, liderada per les tres entitats impulsores que mantindran la seva identitat pròpia, disposarà d’una interlocució conjunta davant les administracions públiques i obrirà les portes a tots aquells organismes que treballen per a l’impuls de les TIC a Catalunya.
Big Data for Big Impact
L’acte ha integrat dins el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions de les Nacions Unides (ITU), ha comptat amb la intervenció via vídeo del seu secretari general, Houlin Zhao, tot just després de la benvinguda a càrrec de les entitats organitzadores, i d’Aleix Valls, CEO de la Mobile World Capital.
En consonància amb la temàtica triada aquest any per la ITU, la jornada ha tingut com a eix central una taula rodona que, sota el títol ‘Big Data for Big Impact’, ha reunit cinc experts que han debatut sobre el potencial de les dades massives per al desenvolupament.
Els participants han estat Ana Freire, professora del nou Grau en Data Science de la UPF i experta en Big Data; Eduard Gil, Data Leader al Departament de Justícia de la Generalitat; Ferran Marqués, director de l’ETSETB-UPC; Albert Mercadal, director d'Operacions i Solucions de Synergic Partners; i Marc Torrent, director del Centre d’Excel·lència en Big Data d’Eurecat. Tere Serra, directora i sòcia fundadora de TESEM, ha estat la moderadora.
Tots ells han posat sobre la taula exemples de com una gestió intel·ligent de les dades pot incidir favorablement en àmbits tant diversos com el de la salut, l’educació, la justícia, la gestió del turisme, o per assolir alguns dels objectius que es planteja la ONU, com podria ser la lluita contra la fam.
Els ponents han coincidit, també, a l’hora d’assenyalar alguns dels reptes que implica el Big Data. Cal, han assegurat, un coneixement transversal -en tots els àmbits de l’empresa i l’administració- del valor de les dades massives a l’hora de prendre decisions, el que inevitablement implica la necessitat que el Big Data sigui present en qualsevol disciplina educativa.
Altre dels punts claus per tal d’aprofitar la potencialitat de les macrodades –han dit- sembla estar en la seva democratització real. I és que de res no serveix acumular dades, si no hi podem accedir ni les podem compartir. |