Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Telecos.cat, en alerta pel canvi climàtic

Telecos.cat, en alerta pel canvi climàtic

Escrito por Agencias Externas el 28/01/2020 a las 15:32:35
987

Comunicat - Com a col·lectiu, des de Telecos.cat ens sentim interpel·lats a col·laborar per buscar solucions i realitzar accions per tal de lluitar contra el canvi climàtic. És per això que en el context internacional ens alineem amb el conjunt de propostes d’actuació de la nova Comissió Europea, l’anomenat “European Green Deal”, el pla d’inversions del qual va presentar-se ahir mateix. Aquest “pacte verd” té com a objectiu transformar la Unió Europea en una societat justa i pròspera, amb una economia moderna, eficient en els recursos i competitiva on, entre d’altres, no hi hagi emissions de gasos d’efecte hivernacle l’any 2050, mobilitzant de manera sostenible a llarg termini els recursos financers (estimats en un 1,5% del PIB de la UE), regulatoris i de recerca necessaris per aconseguir fer una transició justa i inclusiva.


Els motors del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat són globals i no estan limitats per les fronteres nacionals. La UE haurà d’utilitzar la seva influència, experiència i recursos financers per mobilitzar els seus veïns i socis perquè s’uneixin a ella per fer el camí sostenible.


Per contra, la cimera “decebedora” pel canvi climàtic COP25 (celebrada a Madrid el passat mes de desembre), ens ha fet posar en alerta i és que no s’han reforçat els compromisos per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.


Sabem que posar en pràctica reduccions addicionals d’emissions és tot un repte i no és tasca fàcil. Caldrà una inversió pública massiva i un major esforç per dirigir el capital privat cap a l’acció climàtica i ambiental, a més d’un gran nivell de consens –ara inexistent- no tan sols pel que fa als països, sinó també entre els diferents sectors productius i col·lectius professionals.


El nostre camp de treball, el de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), cada cop és més transversal i està present en més sectors. La CE considera que les TIC, i especialment la Intel·ligència Artificial, el 5G, el Cloud i l’Edge Computing, així com les aplicacions del transport intel·ligent, tindran un paper clau en la implementació de les polítiques contra el canvi climàtic.


Però, per altra banda, la CE també creu que Europa necessita un sector digital més sostenible. Per això, caldrà millorar l’eficiència energètica i les característiques de l’economia circular del sector digital, des de les xarxes de banda ampla als centres de dades i als dispositius TIC.  Necessitarem més transparència sobre l’impacte mediambiental dels serveis de comunicació electrònica i mesures més exigents quan es despleguin noves xarxes per incentivar els ciutadans a retornar els dispositius vells, com són els mòbils, les tablets o els carregadors.


És cert, les TIC estan esdevenint el centre neuràlgic dels sistemes de la moderna economia global, que ve acompanyada d’un increment de l’energia necessària per fer funcionar els dispositius i les infraestructures cada cop més utilitzades i  -en paral·lel-, d’un increment de la generació de residus electrònics.


De fet, en la nova estratègia industrial que la UE ha de definir el proper mes de març, ja es vol enfocar el doble desafiament de la transformació verda i digital.


No és un tema senzill, el camí serà llarg i caldrà aplicar-s’hi. Compartim un model econòmic sostenible, alineats amb les propostes de l’European Green Deal. Estem compromesos amb la societat i per això posem el nostre coneixement al seu servei, per ajudar al desplegament de les mesures que caldrà emprendre. Entre aquestes i des de la vessant més tecnològica (EL NOSTRE COMPROMÍS), podem fer aportacions en:

 

 

  • L’adaptació dels instruments de regulació i ordenació, relacionats en el nostre sector. 
    • Que reforcin el paper clau de les TIC en la lluita contra el canvi climàtic.
    • Que poden millorar les TIC: eficiència, teletreball, economia circular, resiliència, avanços tecnològics...
    • Riscos de les TIC: miratge tecnològic (mitificar el pensament màgic  de la realitat), trivialització (dades al núvol- la majoria és infobrossa).
  • Participar de la comunicació pel que fa als canvis que s’hauran de produir.
  • Participar i opinar a l’hora de definir les noves mesures que impliquin temes tecnològics, per compensar els desajustos econòmics que es puguin produir.
  • Equips de treball transversals. Ha d’existir una estreta col·laboració entre les entitats públiques i privades, entre la societat civil i les entitats de gestió, entre les universitats i l’esfera pública.


Les TIC poden ser un dels remeis, però també poden ser una de les causes del canvi climàtic. Com a Telecos.cat volem reafirmar el nostre compromís en la lluita contra aquest problema global, i revertir, amb l’activitat personal i professional, aquelles mancances sorgides de la incapacitat dels Estats per assolir millors consensos. És en aquest sentit que ens oferim a tots els nostres socis, administracions de tots els nivells, universitats i a la societat en general, per seguir-hi treballant.