Actualizado el 26/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Telecos.cat es compromet amb la transformació de la societat post COVID-19

Telecos.cat es compromet amb la transformació de la societat post COVID-19

Escrito por Agencias Externas el 20/05/2020 a las 23:36:12
5597

En el decurs de la jornada online organitzada aquest matí amb motiu del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (www.telecos.cat) ha presentat el document inicial que serveix de punt de partida per a l’elaboració d’un informe que vol posar de relleu el compromís del món de l’Enginyeria amb la transformació de la societat post-Covid19 i el paper clau que en aquest nou escenari han de jugar les telecomunicacions i les tecnologies de la informació i la comunicació.


El president de Telecos.cat, Pedro Linares, ha estat l’encarregat de donar a conèixer a grans trets els objectius d’aquest informe, que sota el títol de L'Enginyeria per a la transformació de la societat: Les telecomunicacions i les TIC, elements clau post-Covid19*, ja s’ha fet extensiu a d’altres col·lectius professionals i entitats vinculades al sector.


Concretament, el document recull un manifest que analitza la situació actual, constatant com la pandèmia del Covid19 està suposant un autèntica prova d’esforç per al conjunt de la societat: “La COVID-19 (...) ens ha fet veure (...) que es pot interactuar digitalment i es pot teletreballar. Tot això ens indueix a reconsiderar la nostra manera de viure, l’enfocament del nostre futur i, en definitiva, la reorganització política i econòmica de la nostra societat”, i afegeix: “Aquesta situació de necessitat sobrevinguda ha accelerat l’adopció d’una sèrie de pràctiques i coneixements tecnològics que han vingut per quedar-se, però també ha posat de manifest tota una sèrie de riscos que hem de saber identificar, valorar i minimitzar de cara a el futur(...)”.


A continuació, s’enumeren una sèrie de propostes a la societat i demandes i exigències a les institucions, que van des del foment de la Filosofia, la Cultura, l’Humanisme, i l’impuls del coneixement basat en la Ciència i la Tecnologia com a elements clau de solució dels reptes actuals i de futur; fins a l’aposta per una nova economia basada en la sostenibilitat, la proximitat i l’equitat, en el desenvolupament més que en el creixement, i en assegurar la participació de tothom en els beneficis econòmics i socials.


Per últim, el document recull un decàleg de compromisos assumits, de moment, per Telecos.cat.


Des de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicacions ens comprometem a:

 

 

  1. Impulsar la Ciència i l'Enginyeria per a la pau, la diversitat cultural, la igualtat de drets, la solidaritat i el benestar de tots, en el marc dels Drets Humans.
  2. Aplicar la Ciència i l'Enginyeria en base als seus valors humans, ètics, científics i tècnics, per un món just i sostenible.
  3. Fomentar el lideratge dels professionals pel bé comú, la reflexió i l’anàlisi crítica, amb transparència i responsabilitat social.
  4. Promoure la innovació oberta i els projectes en col·laboració entre els diferents actors de la societat.
  5. Impulsar la igualtat d’oportunitats i de gènere, i estimular les vocacions STEAM -SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ART & MATHEMATICS-.
  6. Participar en els debats i actuacions sobre les polítiques per al rellançament de la NOVA SOCIETAT Post-COVID19 en el context nacional, estatal i europeu, amb l'objectiu d’anar cap a una economia sostenible, que afronti el repte de capgirar el canvi climàtic i construir noves estructures i sistemes econòmic-socials, entre ells un sistema públic de salut més robust, utilitzant com a palanques el coneixement i la transformació digital.
  7. Analitzar les polítiques, propostes o actuacions d’institucions socials, econòmiques o polítiques que tinguin impacte local o global significatiu sobre el rellançament de la NOVA SOCIETAT Post-COVID19.
  8. Alertar la societat de polítiques o actuacions que posin en risc el rellançament d’una NOVA SOCIETAT Post-COVID19 més sostenible, més justa i socialment responsable. Així com donar públic suport i difusió, quan sigui necessari, a bones pràctiques i projectes significatius.
  9. Proposar polítiques, actuacions i projectes que facilitin la transició cap a la NOVA SOCIETAT Post-COVID19.
  10. No col·laborar amb totes aquelles institucions, col·lectius i Estats amb programes, projectes o actuacions que atemptin greument contra el bé comú, la sostenibilitat i la pau.