Terribas justifica que s’emeti la manifestació de la Diada perquè és notíciaEscrito por Redacción TNI el 08/09/2015 a las 18:51:072869
La periodista Mònica Terribas, directora i presentadora del programa El Matí de Catalunya Ràdio, ha afirmat que cal valorar els mitjans públics per la seva qualitat superior i no només per la defensa de la llengua catalana. “Malament si hem de reivindicar la ràdio i televisió públiques només pel tema de la llengua”, ha dit.
Segons Terribas, el sistema de mitjans públic ofereix un millor entreteniment i una millor informació i es diferencia del sistema privat en que aquest darrer prioritza el guany d’audiència. En opinió de la periodista, la millor qualitat és la raó que justifica els 35 euros per persona a l’any que costa el conjunt de mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
Terribas ha fet aquestes declaracions en la 21a edició del Fòrum de la Comunicació, organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a l’Auditori de La Pedrera. La ponència ha dut el títol “Comunicar en temps de canvis”.
La periodista ha explicat que els mitjans han canviat en tres eixos: en primer lloc, per la transició de redaccions tradicionals a altres multicanals; en segon lloc per la pèrdua del diàleg intergeneracional que ha suposat la jubilació forçada dels periodistes més veterans, a causa de la crisi econòmica; i en tercer lloc pels factor comercials que fan que una part de l’audiència prefereixi notícies més fàcils de consumir que altres més aprofundides. “Tots recordem tal o qual declaració, però m’agradaria saber quanta gent s’ha llegit el recent article de Felipe González o d’Artur Mas”, ha dit.
Terribas ha explicat les dificultats amb què es troba per explicar l’actualitat davant de la diferència de ritme amb els mitjans espanyols. “Es fa molt difícil comunicar aquests canvis, que van començar fa 12 anys i que els hem estat explicant des de l’aleshores quan resulta que els mitjans espanyols fa dos anys que han descobert que a Catalunya hi ha un problema”, ha dit.
Consultada en el col·loqui sobre els blocs electorals, la periodista ha subratllat que des de sempre s’ha oposat a aquest sistema de repartiment de temps entre partits i s’ha mostrat pessimista sobre la seva desaparició. “Si en tots aquests anys no hem estat capaços de fer una llei electoral, pensar que puguin desaparèixer els blocs és una quimera”, ha dit.
Pel que fa la línia editorial dels mitjans públics ha defensat el treball que duen a terme els periodistes d’aquests mitjans i ha puntualitzat que les seves eleccions responen a criteris informatius. “Parlar del que està passant no és un tema de línia editorial sinó que és notícia. Si resulta que surt gent per la Diada és notícia perquè és el que està passant”, ha afirmat.
La ponent ha estat presentada pel president del CAC, Roger Loppacher, que ha destacat la necessitat de disposar de professionals que siguin referents, descodifiquin la informació i generin credibilitat. El president del regulador català ha afegit que “davant la multiplicació de l’oferta audiovisual fruit de l’entrada de nous players d’abast global, que no fa sinó fragmentar les audiències, i davant el canvi d’hàbit de consum audiovisual, especialment entre els més joves, cal refundar i rellançar la CCMA per aconseguir un servei públic audiovisual sostenible, viable, de qualitat i que continuï sent referència per als ciutadans”. |