Actualizado el 19/11/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Tot a punt per al llançament de dos nanosatèl·lilts de la UPC

Tot a punt per al llançament de dos nanosatèl·lilts de la UPC

Escrito por Redacción TNI el 24/06/2020 a las 14:14:10
1423

Dos nanosatèl·lilts de UPC viatjaran a l’espai, en una missió que té el suport de l’Agència Europea de l’Espai (ESA), per estudiar les regions polars i proporcionar imatges d’observació de la Terra fent ús de la intel·ligència artificial. El llançament es podr seguir en directe a través d’ESA Web TV: https://www.esa.int/esawebtv


Dos petits satèl·lits del Nanosat Lab de la UPC viatjaran a l’espai el 18 de juny des del port espacial de  Kourou, a la Guaiana Francesa (a les 03.51 hores a Espanya, la matinada del 19 de juny) per  estudiar les regions polars i proporcionar imatges d’observació de la Terra fent ús de la intel·ligència artificial.

La missió, anomenada FSSCat: Federated Satellite System 6U tandem mission for sea  ice and soil moisture monitoring’, està liderada pel professor Adriano Camps, coordinador científic de la Unitat María de Maeztu CommSensLab-UPC, director del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica  de Catalunya· BarelonaTech (UPC) i investigador de l’Institut d’Estudis  Espacials de Catalunya (IEEC). Guanyadora al 2017 del ‘Sentinel Small Satellite (S^3) Challenge Award’ de l’ESA, la missió té com a objectiu principal monitoritzar el gel polar i la humitat del sòl, alhora que s’assajaran sistemes de comunicació entre nanosatèl·lits, de cara a crear una futura xarxa de satèl·lits federats.
 

A bord també viatja el projecte de l’ESA ?-sat-1, el primer que es posa en òrbita per experimentar l’ús la intel·ligència artificial a l’espai i que servirà per detectar la presència de núvols a les imatges òptiques i destriar-ne les que no tenen prou qualitat.
 

El NanoSat Lab és un laboratori de la UPC vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions i que compta amb el suport de l’IEEC.

El llançament es podrà seguir en directe a través de l'ESA Web TV: https://www.esa.int/esawebtv

 
Web de l'ESA: FSSCat/?-sat-1, listo para el lanzamiento: https://www.esa.int/Space_in_Member_States/Spain/FSSCat_F-sat-1_listo_para_el_lanzamiento 
 
La missió del Nanosat Lab de la UPC: https://nanosatlab.upc.edu/en/missions-and-projects/fsscat