En marxa la desena edició dels Premis DonaTICEscrito por Redacción TNI el 14/05/2024 a las 22:24:41863
La publicació de la convocatòria dels Premis DonaTIC 2024 dona el tret de sortida a la desena edició dels guardons impulsats pel Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i en el marc del Pla DonaTIC. L’objectiu del guardó és distingir el paper de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC); divulgar referents femenins contemporanis entre la societat per promoure les vocacions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (CTEM); i fomentar la presència femenina en les carreres tecnològiques i les enginyeries.
Des d’avui i fins al 3 de juny es podran presentar les candidatures per optar a alguna de les distincions, que enguany s’amplien i passen de 10 a 12. Així, els Premis DonaTIC 2024 continuen dividint-se en 8 categories agrupades en tres àmbits: el professional, l’acadèmic i de revelació, i el de divulgació i iniciatives referents. Però la novetat és que aquest any, i després d’un canvi en les bases reguladores, la categoria Estudiant TIC passa a tenir 4 subcategories, en lloc de les 2 que tenia fins ara, per donar més oportunitats als diferents perfils que hi poden optar: universitàries, d’FP, doctorandes i procedents d’altres àmbits professionals. Les noves bases també contemplen una redefinició de les categories Emprenedora i Empresària per tal d’acotar millor quins perfils de candidates s’hi poden presentar en cada cas.
Categories dels Premis DonaTIC 2024
Com en les edicions anteriors, les categories i subcategories dels Premis DonaTIC 2024 són excloents (cada candidatura pot presentar-se només a una categoria) i les candidatures poden ser proposades per la candidata o per qualsevol altra persona o institució:
· Emprenedora: dona o grup de dones que ha fundat o cofundat una empresa del sector de les TIC o que ha dut a terme innovacions en l'empresa familiar, com a intra-emprenedora. Es considera emprenedora aquella persona que ha creat una empresa que té, com a màxim, 5 anys d'antiguitat. · Empresària: dona o grup de dones que ha consolidat una empresa del sector de les TIC. Es considera empresària aquella persona que ha consolidat una empresa que té més de 5 anys de vida. · Professional: dona que treballa en l’àmbit de les TIC (per a una empresa, organització o pel seu compte) i que té una titulació universitària o de formació professional de l’àmbit de les TIC. · Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i que té una titulació universitària o de formació professional de l’àmbit de les TIC. · Divulgadora: dona que treballa en l'àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC o a les tecnologies. · Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l'àmbit de les TIC. · Estudiant TIC. En aquesta categoria, els requisits comuns per a les candidates a qualsevol de les quatre subcategories són estar matriculada en el moment de la convocatòria dels Premis i estar desenvolupant o haver desenvolupat un projecte o iniciativa destacable en l’àmbit de les TIC. Es divideix en: · Universitària: noia estudiant de qualsevol titulació de grau o màster universitari de l'àmbit de les TIC. · FP: noia estudiant de qualsevol cicle formatiu d'FP de l'àmbit de les TIC. · De requalificació o millora de les habilitats: dona que prové d'altres àmbits i que actualment està cursant una formació en l'àmbit de les TIC. · Estudiant TIC de doctorat: noia estudiant de qualsevol doctorat de l'àmbit de les TIC. · Iniciatives referents. Aquesta és l’única categoria que està oberta a persones i equips de tots els gèneres. S’hi poden presentar empreses (en la subcategoria Empresarial) o entitats (en la subcategoria Entitat, centre formatiu / institució) que hagin desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l'àmbit de les TIC per combatre la bretxa de gènere Un cop tancat el termini de presentació, les candidatures seran avaluades per un jurat mixt integrat per professionals del sector tecnològic de prestigi, tant del món acadèmic, com empresarial, institucional i associatiu. Les candidatures presentades als Premis DonaTIC 2024 podran optar també a les mencions especials en els àmbits de Ciberseguretat, Aeroespacial i Cultura Digital gràcies a la col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, respectivament.
Deu anys de Premis DonaTIC
Organitzats per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, els Premis DonaTIC s’inscriuen dins del Pla DonaTIC impulsat pel Govern amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència, l’apoderament i el lideratge de les dones en l’àmbit digital.
Des de la seva primera edició, l’any 2015, el Premis DonaTIC han rebut un total de 707 candidatures i s’han consolidat com a referent en el reconeixement i la divulgació del paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic i digital.
Més informació sobre les bases i la inscripció als Premis DonaTIC 2024 en aquest enllaç.
Noticias Relacionadas:Premi Dona TIC per reconèixer, divulgar i impulsar el paper de les dones en aquest àmbit |