Actualizado el 18/01/2025

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. Opiniones
  4. >
  5. Una nueva edició de la Diada de GrausTIC

Una nueva edició de la Diada de GrausTIC

Escrito por Josep-Ramon Ferrer Escoda el 03/12/2024 a las 13:27:00
1307

(President de GrausTIC)

CATALAN A CONTINUACIÓN

 

Los pasados ??13 y 14 de noviembre, la Diada GrausTIC 2024 reunió a cerca de 1.000 profesionales en un foro de debate formado por 30 mesas redondas, donde participaron como ponentes destacados profesionales de la administración pública, de las universidades y el mundo de la investigación y de los sectores industriales y empresariales de nuestro país, consolidándose como un punto de encuentro clave para explorar cómo la tecnología está transformando el mundo.

 

 

Este evento ofrece una mirada transversal y holística a la transformación digital, abordando ámbitos tan diversos como la ciberseguridad, la inteligencia artificial (IA), la sostenibilidad tecnológica o la innovación empresarial. Además, se posiciona como el complemento perfecto, a nivel local, de los grandes eventos internacionales que tienen lugar en Barcelona.

 

 

La IA: motor de transformación en sectores clave

 

 

El impacto de la IA fue uno de los temas centrales de la Diada, poniendo de relieve su potencial disruptivo en múltiples sectores. Algunos ejemplos destacados:

 

 

• IA en el deporte: Se debatió el uso de datos para prevenir lesiones, mejorar el rendimiento deportivo y hacer más atractivos los eventos deportivos, tanto para los espectadores como para las marcas. También se reflexionó sobre la ética en la gestión de estos datos, destacando la necesidad de proteger la privacidad de los deportistas.

 

  • IA y acción social: En el ámbito social, la IA puede optimizar procesos administrativos y mejorar servicios gracias a la integración de datos ciudadanos. Sin embargo, se subrayó la necesidad de regular su uso para garantizar que sea ético y responsable.

 

  • Foodtech e IA: En el sector agroalimentario, se destacó la importancia de impulsar la digitalización de pymes y microempresas, así como la necesidad de desarrollar soluciones basadas en datos fiables y actualizados para mejorar su competitividad.

 

 

Ciberseguridad y administración pública

 

 

La mesa redonda sobre ciberseguridad y administración pública puso en evidencia los retos que supone garantizar la seguridad digital en los servicios públicos. Se destacó la importancia de diseñar servicios digitales seguros desde el inicio; la necesidad de formar al personal administrativo para prevenir ciberataques; o la coordinación entre entidades locales y organismos especializados, como la Agencia de Ciberseguridad de Cataluña, para adaptar los servicios a las necesidades territoriales.

 

 

También se reflexionó sobre cómo la IA puede ser un aliado estratégico para mejorar la eficiencia en la administración pública, siempre que se aplique con rigor y seguridad.

 

 

Innovación y sostenibilidad: un camino imprescindible

 

 

La mesa dedicada a la sostenibilidad tecnológica exploró cómo las tecnologías pueden impulsar prácticas más responsables y sostenibles. Se destacaron iniciativas como el uso de contadores inteligentes para optimizar la gestión de recursos hídricos o la aplicación de la IA en edificios para mejorar su eficiencia energética y el bienestar de los ocupantes.

 

 

Por su parte, la ponencia sobre innovación analizó el impacto de la IA en las empresas a través de un DAFO, subrayando que es una oportunidad única para transformar tareas, crear nuevos modelos de negocio e impulsar la investigación científica. Sin embargo, se insistió en la necesidad de desarrollar talento local y fortalecer una industria europea de IA que priorice la ética, la seguridad y la trazabilidad.

 

 

Diversidad, ética y datos como pilares estratégicos

 

 

El debate sobre el impacto ético y legal de la IA que apareció en varios debates, puso sobre la mesa cuestiones fundamentales, como la regulación global de esta tecnología, la protección de la privacidad y la responsabilidad en caso de errores. Se hizo hincapié en la educación de las nuevas generaciones para utilizar la tecnología de forma crítica y consciente.

 

 

En la mesa sobre el rol femenino en la IA, se evidenció la importancia de la diversidad de género para reducir sesgos y asegurar que las soluciones tecnológicas respondan a las necesidades de toda la sociedad. También se destacó la necesidad de ampliar la presencia femenina en carreras STEM a través de políticas activas e iniciativas que fomenten referentes cercanos. Aquí me gustaría hacer un reconocimiento explícito a todo el comité técnico de la Diada ya los miembros de la junta de gobierno de GrausTIC - ambos grupos responsables de proponer y buscar a los profesionales que participan en las mesas redondas - por la sensibilidad de haber propuesto y tenido talento femenino en todas las 30 mesas.

 

 

También destacaría las tablas de educación y salud donde pudimos captar tanto la importancia como los avances de la tecnología, en especial de la IA.

 

 

Colaboración y talento: claves para el futuro

 

 

La colaboración entre clusters fue otro elemento clave de la Diada. Se destacó que la interconexión entre sectores potencia la competitividad y fomenta la innovación disruptiva. Además, se subrayó la importancia de la formación continua para preparar el talento frente a los nuevos modelos laborales impulsados ??por la tecnología.

 

 

La Diada nos dejó también momentos especiales como la entrevista preparada conjuntamente con CivicAI, de Manel Sanromà a Eudald Carbonell, donde nos explotaba la cabeza con algunas afirmaciones como que la evolución tecnológica nos hará ser más humanos. O la magnífica entrevista con mirada más personal al amigo Tobias Martínez que le hizo Silvia Coppulo en reconocimiento a una gran trayectoria profesional. O el reconocimiento a nuestra Marga Cuscó, después de tantos años siendo el palo de pajar de GrausTIC, que nos hace aún más familia.

 

 

 

Conclusión: retos, oportunidades y un futuro mejor(able)

 

 

La Diada GrausTIC 2024 fue un éxito, reafirmándose como un espacio imprescindible para el diálogo y la colaboración en la transformación digital. Con una apuesta decidida por la sostenibilidad, la ética y la inclusión, el evento no sólo generó reflexiones profundas, sino que estableció compromisos, complicidades y empatía para construir un futuro mejor.

 

 

Nos reencontramos en la edición de 2025 con más innovación, ideas, retos, problemas y soluciones para transformar la sociedad. Pero antes, en mayo, nos reencontramos en la nave del CTiTI, donde organizaremos una recaudación con las conclusiones y retos surgidos de la Diada 2024. Y, mientras tanto, nos seguiremos viendo en las comidas quincenales de GrausTIC y en otros eventos que ya estamos preparando conjuntamente con los amigos de Telecos.cat y COEINF. *La transformación no se detiene, y nosotros tampoco!*

 

 

 

Josep-Ramon Ferrer Escoda

President de GrausTIC - La associació de los professionals de las TIC

 

CATALAN

 

Els passats 13 i 14 de novembre, la Diada GrausTIC 2024 va reunir prop de 1.000 professionals en un fòrum de debat format per 30 taules rodones, on hi van participar com a ponents destacats professionals de l’administració pública, de les universitats i el món de la recerca i dels sectors industrials i empresarials de casa nostra, consolidant-se com un punt de trobada clau per explorar com la tecnologia està transformant el món.

 

 

Aquest esdeveniment ofereix una mirada transversal i holística a la transformació digital, abordant àmbits tan diversos com la ciberseguretat, la intel·ligència artificial (IA), la sostenibilitat tecnològica o la innovació empresarial. A més, es posiciona com el complement perfecte, a nivell local, dels grans esdeveniments internacionals que tenen lloc a Barcelona.

 

 

La IA: motor de transformació en sectors clau

 

 

L’impacte de la IA va ser un dels temes centrals de la Diada, posant en relleu el seu potencial disruptiu en múltiples sectors. Alguns exemples destacats:

 

            •          IA a l’esport: Es va debatre l’ús de dades per prevenir lesions, millorar el rendiment esportiu i fer més atractius els esdeveniments esportius, tant per als espectadors com per les marques. També es va reflexionar sobre l’ètica en la gestió d’aquestes dades, destacant la necessitat de protegir la privacitat dels esportistes.

 

            •          IA i acció social: En l’àmbit social, la IA pot optimitzar processos administratius i millorar serveis gràcies a la integració de dades ciutadanes. Tot i això, es va subratllar la necessitat de regular-ne l’ús per garantir que sigui ètic i responsable.

 

            •          Foodtech i IA: En el sector agroalimentari, es va destacar la importància d’impulsar la digitalització de pimes i microempreses, així com la necessitat de desenvolupar solucions basades en dades fiables i actualitzades per millorar-ne la competitivitat.

 

 

Ciberseguretat i administració pública

 

 

La taula rodona sobre ciberseguretat i administració pública va posar en evidència els reptes que suposa garantir la seguretat digital en els serveis públics. Es va destacar la importància de dissenyar serveis digitals segurs des de l’inici; la necessitat de formar el personal administratiu per prevenir ciberatacs; o la coordinació entre entitats locals i organismes especialitzats, com l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per adaptar els serveis a les necessitats territorials.

 

 

També es va reflexionar sobre com la IA pot ser un aliat estratègic per millorar l’eficiència en l’administració pública, sempre que s’apliqui amb rigor i seguretat.

 

 

Innovació i sostenibilitat: un camí imprescindible

 

 

La taula dedicada a la sostenibilitat tecnològica va explorar com les tecnologies poden impulsar pràctiques més responsables i sostenibles. Es van destacar iniciatives com l’ús de comptadors intel·ligents per optimitzar la gestió de recursos hídrics o l’aplicació de la IA en edificis per millorar-ne l’eficiència energètica i el benestar dels ocupants.

 

 

D’altra banda, la ponència sobre innovació va analitzar l’impacte de la IA en les empreses a través d’un DAFO, subratllant que és una oportunitat única per transformar tasques, crear nous models de negoci i impulsar la recerca científica. Malgrat això, es va insistir en la necessitat de desenvolupar talent local i enfortir una indústria europea d’IA que prioritzi l’ètica, la seguretat i la traçabilitat.

 

 

Diversitat, ètica i dades com a pilars estratègics

 

 

El debat sobre l’impacte ètic i legal de la IA que va aparèixer a diversos debats, va posar sobre la taula qüestions fonamentals, com la regulació global d’aquesta tecnologia, la protecció de la privacitat i la responsabilitat en cas d’errors. Es va posar èmfasi en l’educació de les noves generacions per utilitzar la tecnologia de manera crítica i conscient.

 

 

A la taula sobre el rol femení en la IA, es va evidenciar la importància de la diversitat de gènere per reduir biaixos i assegurar que les solucions tecnològiques responguin a les necessitats de tota la societat. També es va destacar la necessitat d’ampliar la presència femenina en carreres STEM a través de polítiques actives i iniciatives que fomentin referents propers. Aquí m’agradaria fer un reconeixement explícit a tot el comitè tècnic de la Diada i als membres de la junta de govern de GrausTIC - ambdós grups responsables de proposar i buscar els professionals que participen a les taules rodones - per la sensibilitat d’haver proposat i tingut talent femení a totes les 30 taules.

 

 

També destacaria les taules d’educació i salut on vam poder copsar tant la importància com els avenços de la tecnologia, en especial de la IA.

 

Col·laboració i talent: claus per al futur

 

 

La col·laboració entre clústers va ser un altre element clau de la Diada. Es va destacar que la interconnexió entre sectors potencia la competitivitat i fomenta la innovació disruptiva. A més, es va subratllar la importància de la formació contínua per preparar el talent davant dels nous models laborals impulsats per la tecnologia.

 

 

La Diada ens va deixar també moments especials com l’entrevista preparada conjuntament amb CivicAI, d’en Manel Sanromà a l’Eudald Carbonell, on ens explotava el cap amb algunes afirmacions com que l’evolució tecnològica ens farà ser més humans. O la magnífica entrevista amb mirada més personal a l’amic Tobias Martínez que li va fer la Sílvia Coppulo en reconeixement a una gran trajectòria professional. O el reconeixement a la nostra Marga Cuscó, després de tants anys sent el pal de paller de GrausTIC, que ens fa encara més família.

 

 

Conclusió: reptes, oportunitats i un futur millor(able)

 

 

La Diada GrausTIC 2024 va ser un èxit, reafirmant-se com un espai imprescindible per al diàleg i la col·laboració en la transformació digital. Amb una aposta decidida per la sostenibilitat, l’ètica i la inclusió, l’esdeveniment no només va generar reflexions profundes, sinó que va establir compromisos, complicitats i empatia per construir un futur millor.

 

 

Ens retrobem a l’edició del 2025 amb més innovació, idees, reptes, problemes i solucions per transformar la societat. Però abans, al maig, ens retrobem a la nau del CTiTI, on organitzarem un recap amb les conclusions i reptes sorgits de la Diada 2024. I, mentrestant, ens seguirem veient als dinars quinzenals de GrausTIC i en altres esdeveniments que ja estem preparant conjuntament amb els amics de Telecos.cat i el COEINF. *La transformació no s’atura, i nosaltres tampoc!*

 

 

 

Josep-Ramon Ferrer Escoda

President de GrausTIC - l’associació dels professionals de les TIC