Actualizado el 29/10/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Catalunya s'acosta als 100.000 professionals digitals

Catalunya s'acosta als 100.000 professionals digitals

Escrito por Agencias Externas el 05/07/2022 a las 17:21:59
1223

Catalunya reforça la seva posició de pol de talent tecnològic, tant en nombre de llocs de feina, com de salari i estudiants titulats. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de l’informe ‘Digital Talent Overview 2022’ presentat avui per la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) , el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i el Cercle Tecnològic de Catalunya en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent, una aliança publicoprivada que treballa per combatre l’actual bretxa de talent digital per tal de promoure la competitivitat del mercat.


Els resultats de l’Informe han estat presentats avui en roda de premsa per la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany; el president del Cercle Tecnològic de Catalunya, Joan Ramon Barrera; i el director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí.


Catalunya incrementa en un 12% el nombre de professionals digitals


Catalunya suma 10.500 nous professionals digitals durant el 2021, fet que suposa un increment anual del 12%. La disponibilitat d'aquests perfils ha crescut a totes les demarcacions catalanes, tot i que Barcelona continua aglutinant el 95% de tot el talent digital de Catalunya i el 97% de les ofertes de feina. D’altra banda, entre Tarragona (420), Girona (276) i Lleida (216) es van publicar prop de 1.000 ofertes digitals.


En aquest sentit, l’Estudi assenyala que la demanda de talent digital ja supera les xifres prepandèmia a Barcelona amb un augment del 43% respecte a l'any anterior. Aquesta ràpida recuperació del sector contrasta amb la demanda d'ocupació del conjunt de sectors, que encara és lluny de les xifres abans de la pandèmia. Per cada oferta de treball al sector digital hi ha una mitjana de 15 treballadors al mercat; quan ho comparem amb el conjunt de sectors, la relació és d’1 a 60.


Barcelona atrau més talent internacional que mai


Després de la incorporació de 4.700 nous perfils, 2,3 vegades més que els incorporats en un any 2020 marcat per les restriccions de mobilitat, els professionals que provenen d'altres geografies ja suposen el 31,4% del talent digital.Els perfils de ciberseguretat (40,55%) i desenvolupadors d'aplicacions (40,31%) són els que atrauen més talent d'altres ciutats, seguint el patró de l'any anterior. Londres (11,44%) i Madrid (10,15%) són les ciutats que més talent exporten a Barcelona.


Els professionals digitals desenvolupen la seva professió en gran diversitat de sectors. De fet, el sector tecnològic només aglutina el 14% dels perfils a Girona, 12% a Lleida, 10,5% a Tarragona i 15,1% a Barcelona. A Catalunya, els serveis empresarials continuen sent el múscul del sector tecnològic i representen entre gairebé el 20% de tots els llocs de treball digitals presents al territori.


La bretxa de gènere persisteix al sector digital


Segons l’estudi, Barcelona es troba entre les ciutats amb més dones en el sector digital amb gairebé un 30% de treballadores. Una xifra superior a les deu ciutats europees analitzades. A més, cal destacar que la ciutat comtal assoleix la paritat al sector digital en l'especialitat del disseny d'UX/UI (50,68%).


Tot i les bones dades anteriors, i l’augment dels empleats TIC, la bretxa de gènere persisteix en el sector digital, ja que les dones representen el 19,1% de l'ocupació en professions digitals a Europa. Des del 2012, el percentatge de dones al sector TIC ha augmentat 2,1 punts. Pel que fa als estudis TIC, la bretxa de gènere s’ha reduït en els últims anys, encara que el percentatge continua sent baix (10%).


Quins perfils laborals TIC són els més demanats?


L’Informe revela que els desenvolupadors, perfils UX/UI i consultors de CRM/ERP concentren l'oferta i la demanda de talent (+53%). Els desenvolupadors web/app, els dissenyadors d'interfícies i experiència d'usuari i els implementadors de software empresarial (CRM i ERP) suposen el 75% del talent digital i el 60% de la demanda de perfils. D’altra banda, els professionals cloud i els especialistes en ciberseguretat són alguns dels perfils dels més difícils de trobar en el mercat.


Finalment, destaca que la proporció d'ofertes d'ocupació TIC amb modalitat de teletreball han passat del 4% el gener del 2020 al 14% a finals del 2021 en economies com l'espanyola.


La UPC lidera el rànquing estatal i entre universitats i formació professional TIC es van generar més de 4.000 titulats


Els índexs analitzats destaquen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) continua al primer lloc del rànquing estatal. Tot i això, l'absència d'universitats catalanes en les primeres posicions dels rànquings globals en tecnologia continua sent una assignatura pendent.


Les universitats catalanes van generar 1.869 titulats en graus TIC el curs 2020-2021. La quantitat de titulats augmenta un 7,79% respecte al curs 2019-2020 i un 27% en els darrers cinc anys. Per la seva banda, la formació professional especialitzada en TIC a Catalunya, va generar 2.285 titulats, xifra per sota dels 2.700 aconseguits el 2020.


Consulta l’Informe: ‘Digital Talent Overview 2022